Ga naar de inhoud

Kamado inbranden; hoe gebruik je hem de eerste keer?

Bart van Heulen achter de BBQ

Welkom BBQ enthousiast! In dit artikel ga ik je vertellen wat er precies allemaal te doen is om het inbranden van je kamado. De meningen zijn hier namelijk heel erg over verschild. Want maakt het eigenlijk uit? En kan je niet gewoon gelijk volgas als je hem gestationeerd hebt? Hele bekende vragen die bij mij aan het begin van mijn BBQ reis ook onbeantwoord waren. Inmiddels heb ik de kennis en ga ik jou hiermee op de juiste manier informeren. Lees lekker verder!

Kamado eerste keer gebruiken

Op het moment dat je je kamado voor het eerst hebt geïnstalleerd in je achtertuin of waar je hem dan ook maar mag aansteken is het belangrijk dat je checkt of alles op de juiste plek zit. Zo is het belangrijk dat het keramiek goed kan rusten in het onderstel en dat hier niet onnodig knelling kan ontstaan als jij hem voor de eerste keer aansteekt. Hierna is het belangrijk dat je de kamado rustig opstookt. Begin de eerste sessie dus met een lading houtskool en een enkele aanmaakwokkel. Als je een looftlighter of een andere elektrische aansteker hebt steek de kolen dan op 1 punt aan. Op deze manier kan het keramiek rustig opwarmen en kan eventueel vocht dat tijdens de reis in het keramiek is genesteld er rustig uit trekken. Ga je gelijk volgas dan heb je de kans dat dit vocht zorgt voor het barsten en scheuren van je keramiek. Het laatste wat je wil. Maak tijdens je eerste sessie daarnaast lekker een wat simpeler gerechtje klaar zoals onze moink balls, ABT’s of shotgun shells. Deze snacks hebben een bereidingstijd van zo’n 2 uur en gaan niet verder dan 150 graden Celsius qua temperatuur. Perfect dus om het keramiek rustig te laten wennen.

Kamado inbranden

Moet je dan verder ook echt je kamado inbranden? Ik ben van mening van niet. Als je de eerste paar sessies gewoon zorgt dat je recepten en gerechten klaarmaakt die niet zo’n hele hoge koepeltemperatuur (100-200 graden Celsius) nodig hebben, dan komt het goed. Dan ben je dus niet specifiek aan het inbranden maar aan het genieten van je nieuwe kamado terwijl je hem rustig de tijd geeft te wennen in je achtertuin haha. 

Heeft je kamado lang stilgestaan?

Heeft je kamado nu een lange tijd stilgestaan en ga je bijvoorbeeld pizza’s bakken? Dan is het verstandig om hem heel rustig naar de gewenste temperatuur te brengen. Het kan namelijk dan het geval zijn dat vocht zich genesteld heeft in het keramiek en dat dit uit gaat zetten. Houdt hier dus rekening mee.

kamado inbranden

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Laat gerust een reactie achter in de reactie sectie onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord om eventuele onduidelijkheden te verhelpen. Veel plezier gewenst met BBQ-en op je kamado in ieder geval! Gaat vast helemaal goed komen.

Andere interessante blogs & recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

loaded nachos

Kamado recepten voor beginners

Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het voordeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *