Ga naar de inhoud

Hoe bereid je het perfecte stuk vlees op de BBQ?

Bart van Heulen achter de BBQ

Dan is mijn allereerste vraag, Wat voor een soort stuk vlees wil je bereiden? De reden dat ik dit vraag is omdat er een aantal verschillende aspecten meespelen met betrekking tot het maken van het perfecte stuk BBQ vlees

Warmtebronnen

Houtskool of briketten zijn de meest voorkomende warmte bronnen die gebruikt worden op de BBQ. Ga je voor een dun stukje vlees zoals een hamburger, een filetlapje of een kipspiesje dan is vaak houtskool de beste optie. De reden hiervoor is omdat deze stukjes vlees snel gaar zijn en houtskool vanwege zijn hoge temperatuur tot wel 600 graden een mooie knapperige, krokante buitenkant van het vlees kan bezorgen. Ga je voor een grote steak of ben je van plan het vlees wat langer te garen dan is briketten vaak de beste optie. Briketten zijn in tegenstelling tot houtskool veel langer bruikbaar en halen over het algemeen rond de 250-300 graden Celsius.

Oke, dus nu we bepaald hebben wat voor vlees we willen bereiden is het volgende punt belangrijk.

Heb je een open of gesloten BBQ?

Heb je een open BBQ waarbij de hitte dus niet gecontroleerd kan worden en ga je voor een dun stukje vlees? Dan is vaak houtskool de beste optie. Kan je de BBQ ook afsluiten doormiddel van een deksel of klep en ga je voor een dikke t-bone steak of brisket, dan kan je vaak het beste gaan voor briketten. 

Kamado BBQ

Er is met betrekking tot het gebruik van houtskool en briketten tegenwoordig wel een uitzondering. We zien namelijk bij de hedendaagse keramische BBQ’s, zoals de kamado BBQ’s die wij verkopen dat je het beste gewoon houtskool kunt gebruiken. Bij briketten heb je namelijk de kans dat er chemisch bindmiddel in zit welke je keramiek beschadigd en briketten geven daarnaast veel meer as wat er voor zorgt dat je vuur bak in de kamado snel verstopt raakt tijdens je BBQ sessie, dit is natuurlijk erg naar. Beter dus geen briketten gebruiken en gewoon goede houtskool kopen! 

Kruiden

Het is naast het hebben van de juist BBQ en warmtebron natuurlijk ook erg belangrijk hoe jij je vlees kruid. Je hebt vandaag de dag vele verschillende keuzes in kruiden mixen en BBQ rubs. Kijk gerust eens is op onze website en laat je verassen door de vele verschillende smaken en mogelijkheden die er zijn op dit gebied. 
 

Rookhout

Het gebruik van rookhout op de BBQ heeft als laatste ook een erg grote invloed op de smaak van je vlees of vis. Zo zijn er verschillende soorten manieren om rookhout te gebruiken en verschillende soorten hout die goed gaan bij verschillende soorten vlees of vis.

Koud roken

Koud roken doe je doormiddel van het gebruiken van een cold smoke generator en het toevoegen van eiken, beuken, kersen, appel of hickory rookmot. Je gebruikt dan ook verder geen andere warmtebronnen enkel het rookmot in de cold smoke generator. Dit is echt perfect voor bijvoorbeeld het koud roken van zalm wat echt super gaat. Maar met koud roken zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld ook kaas, noten, vlees, knoflook of andere producten koud roken. 

Warm roken

Warm roken doe je doormiddel van het toevoegen van rooksnippers of rook chunks terwijl de barbecue op een hoge temperatuur is. Dit gaat in tegenstelling tot het koud roken vele malen sneller en je kan in een vrij korte tijd toch een hele mooie rooksmaak meegeven aan je gerechten. Wij hebben een reeds blogs gewaagd aan dit fenomeen dus kijk eens onder onze blog categorie.

“Houtskool kan tot wel 600 graden Celsius bereiken dus hou je vlees in de gaten”

Daarnaast kunnen de verschillende BBQ gereedschappen die je gebruikt ook een grote impact hebben op het uiteindelijke resultaat. Kijk daarom eens in onze blog categorie of je nog wat zaken kunt gebruiken om een echte BBQ meester te worden. Mocht je er nu niet helemaal uit komen op onze website? Laat het ons dan gerust weten en neem contact op via het contactformulier op de contactpagina. 

Vlees en groente van de BBQ

Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om je eigen swing te geven aan hoe je BBQ-T. Bovenstaand zijn tenslotte ook maar eigen bevindingen!

Uiteindelijk is in mijn ogen het belangrijkste aspect van het BBQ-en het genieten met vrienden en familie, gezelligheid en samenzijn. 

We hebben bovenstaande bereidingswijzen toegepast op veel van onze gerechten. Wil je ze bekijken? Ga dan eens naar onze BBQ hoofdgerechten of BBQ bijgerechten pagina’s boven in het menu. Of kijk eens naar onze: beenham bbqbavette rollade, picanha, tri-tipshotgun shells, buikspek of mac and cheese recepten. 

Kijk daarnaast eens op onze algemene BBQ recepten pagina voor de volledige recepten database, en geloof mij deze is vrij fors!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze blogpost, laat het me dan gerust weten! 

Groeten,

Turn Don’t Burn

Wil je deze blogpost delen of opslaan? Doe dat via onderstaande knoppen!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *