Wat een klassieker, de Mac and Cheese. Wie kent hem nou niet? We hebben er natuurlijk allemaal wel eens wat over gehoord. Maar wordt dit gerecht nou ook echt vaak gegeten op Nederlandse bodem? Naar mijn idee gewoon te weinig. Het is erg simpel om te maken en perfect als bijgerecht bij een heerlijk stukje vlees van de BBQ. Ben je dus op zoek naar een mac and cheese recept? Zoek dan niet verder en lees onderstaand!
Wat is Mac and Cheese?
De naam verraad al een hoop in dit gerecht en veel meer dan dat bevat het eigenlijk ook niet. Het Macaroni and Cheese gerecht bestaat al enkele 100en jaren en vele landen zeggen dat zij het gerecht bedacht hebben. Het is dus niet met zekerheid te zeggen waar het precies vandaan komt. Het standaard recept bevat macaroni, melk, boter, bloem en cheddar kaas. Nu zouden wij Turndontburn niet zijn als we niet onze eigen draai aan dit recept zouden geven.
Waar begin je bij dit mac and cheese recept?
Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We gaan in dit gerecht uit van een portie voor 4-5 personen. Mocht je dus voor meer of minder koken dan is het simpelweg verdubbelen of delen.
Macaroni 500gr
We hebben hier gekozen voor het huismerk macaroni van de supermarkt.
Geraspte Kaas
We hebben hier gekozen voor 1 zakje á 200 gram geraspte cheddar kaars en 1 zakje á 200 gram jonge kaas
Boter 50gr
Je neemt hier ongezouten roomboter.
Bloem 2 eetlepels
Dit mogen van allerlei soorten bloem zijn. Wij hebben hier gekozen voor tarwebloem.
Zout, Peper, Nootmuskaat, Cayenne Peper
Volle melk 0.5l
Gerookte spekreepjes/blokjes om uit te bakken zakje 300gr.
Stap 1, Smelten boter, bloem en warme melk toevoegen.
Stap 2, Kaas en kruiden toevoegen, spekjes bakken.
Stap 3, Samenvoegen en serveren.
Serveren maar!
Nadat het geheel goed is doorgeroerd kan je het serveren. Mac and Cheese is wel zo’n gerecht dat eigenlijk nog veel beter tot zijn recht komt als het een nacht in de koelkast heeft gestaan. Het wordt dan net even wat smeuïger.
We hopen dat bovenstaand gerecht je net zo lekker lijkt als dat wij het vinden!
Heeft de mac & cheese gesmaakt?
Mocht je bovenstaand mac and cheese recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via social media! We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Ben je benieuwd naar een van onze eerdere recepten? Kijk dan op onze BBQ recepten pagina! Of klik op een van de onderstaande recepten!
Knapperige Buikspek BBQ recept
Atomic Buffalo Turds(ABT’s)/Jalapeño poppers BBQ recept
Moink balls recept
Shotgun Shells/Gevulde Canneloni’s BBQ recept
Spareribs recept 3-2-1 methode
Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Mac and cheese recept
Ingrediënten
- 500 gram macaroni
- 0,5 liter volle melk
- 200 gram geraspte gruyère kaas
- 200 gram geraspte cheddar kaas
- 300 gram gerookte spekreepjes/blokjes
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel cayenne peper
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels peper
Instructies
- Smelten boter, bloem en warme melk toevoegen.Je begint met het smelten van de boter in 1 pannetje en in een ander pannetje warm je de melk op. Zodra de boter volledig is gesmolten voeg je de bloem toe. Dit roer je constant totdat het een gladde emulsie wordt. Zodra de melk opgewarmd is voeg je dit beetje bij beetje al roerend toe aan het boter/bloem mengsel. Gedurende het roeren breng je in een grote pan je macaroni aan de kook. Kook deze macaroni volgens de bereidingswijze op de verpakking maar schrap ongeveer 2 minuten van de totale bereidingstijd. Dit doe je omdat je de macaroni later nog door gaat roeren met het kaasmengsel en het dan nog verder kookt.
- Kaas en kruiden toevoegen, spekjes bakken.Op het moment dat de melk/boter/bloem combinatie wat is ingekookt en wat dikker oogt is het moment daar gekomen om de beide soorten kaas en kruiden toe te voegen. Doe dit al roerend en hou dit voldoende in beweging. We willen natuurlijk niet dat de kaas aan de bodem van de pan blijft plakken. Daarnaast bak je de spekjes uit in een apart pannetje. Wij houden er altijd wel van dat je een bite hebt in het uiteindelijke gerecht dus dit mag best een beetje krokant gebakken worden. Voeg deze spekjes na het bakken ook toe aan de kaas saus.
- Samenvoegen.Nadat de spekjes zijn toegevoegd aan de saus en de macaroni gekookt is voeg je het geheel bij elkaar en krijg je als het goed is een emulsie zoals op de foto hiernaast.
- Stap 4, Serveren maar! Nadat het geheel goed is doorgeroerd kan je het serveren. Mac and Cheese is wel zo’n gerecht dat eigenlijk nog veel beter tot zijn recht komt als het een nacht in de koelkast heeft gestaan. Het wordt dan net even wat smeuïger. We hopen dat bovenstaand gerecht je net zo lekker lijkt als dat wij het vinden! Serveer het bijvoorbeeld met een broodje pulled pork wat echt een wereldse combinatie is!
Mooi recept! Had deze al wel vaker gemaakt maar dan niet met de gruyere, smaakt goed!
Thanks voor je positieve reactie Sam!
Dit werd heel goed gewaardeerd door kritische eters.
Bedankt voor de tip om de mac&cheese op te warmen met wat melk en een klontje boter.
Fijn om te horen Tom! Hartelijk bedankt voor je positieve feedback. Daar doen we het voor!