Reverse seared Tomahawk BBQ recept
Reverse seared Tomahawk BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een monster stuk vlees is dit zeg, de tomahawk! Tijdens de bereiding
Het werd hoog tijd om een echte low & slow klassieker op de barbecue te klaar te maken en uit te werken in een recept. Want laten we eerlijk zijn: brisket krijgt hier in Nederland nog lang niet de liefde die het echt verdient. En dat terwijl het zo’n ongelofelijk mooi stuk vlees is! Wij gingen dit keer voor een klassieke bereiding met peper, zout en knoflook ook wel SPG genoemd in de USA. We hebben de brisket bereid op de pellet smoker maar dit kan dus ook prima op een kamado of op een ketel barbecue. Het was echt een feestje met een mooie bark, een kanon van een rookring en mooi zacht rundvlees. Eigenlijk precies zoals je hem wilt hebben. Laat me je meenemen in het volledige proces!
Brisket wordt gesneden uit de borst van het rund, en dat klinkt misschien niet meteen als heel overweldigend, maar geloof me: dit is de koning van low & slow barbecue. Het wordt een taaie jongen als je hem verkeerd behandelt, maar geef je hem de tijd, liefde en rook die die verdient. Dan krijg je een mals, boterzacht stuk vlees met een diepe, rokerige smaak en een bark waar je U tegen zegt. En nee, brisket is absoluut geen fastfood, dit is echt een project. Maar wel eentje die elke minuut waard is als je het mij vraagt.
Een brisket bestaat uit twee delen met elk z’n eigen karakter: de flat en de point. De flat is het magere, platte stuk dat ideaal is om in mooie slices te snijden, maar ook wat gevoeliger voor uitdrogen. De point daarentegen is vetter, grover van structuur en ongelofelijk sappig; perfect voor het maken van die legendarische burnt ends. Samen vormen ze de zogenaamde whole packer brisket. Wij gaan in dit recept voor deze brisket flat van het Black Angus Prime ras uit Amerika. Het mooie aan deze koeien is de marmering van het vlees. Dit is dooraderd met vet en daardoor veel minder gevoelig voor uitdroging.
Injecteren of niet injecteren – dat is de vraag waar veel brisket-liefhebbers over struikelen. Injecteren betekent dat je met een vleesinjector een mix van bijvoorbeeld runderbouillon, boter en kruiden direct in het vlees spuit om het extra sappig en smaakvol te maken. Zeker bij een magere flat kan dit helpen om uitdrogen te voorkomen. Maar ik vind dat een goede brisket geen injectie nodig heeft. Gewoon een mooie kruidenrub, een stabiele temperatuur tijdens de gehele bereiding, geduld en het goed lang laten rusten zijn dan genoeg om een topresultaat neer te zetten. Je kan er in het geval dat je niet zeker bent van de kwaliteit van je brisket, en als de vet marmering/dooradering van het vlees tegenvalt altijd voor de zekerheid de avond van tevoren injecteren. Doe dit dan in ieder geval met een combinatie van runderbouillon en wat gesmolten boter. Je kan hier eventueel ook nog wat andere kruiden aan toevoegen maar kijk uit dat het dan niet te zout wordt. Injecteer vervolgens om de 2.5cm door het gehele oppervlakte.
Het geheim van een goede brisket zit ‘m in de balans tussen die donkere, kruidige bark(kruidenkorst) aan de buitenkant en het zachte vlees aan de binnenkant. Voor de rub houden we het lekker simpel: peper, zout en knoflookpoeder. Meer heb je echt niet nodig. De kunst zit ‘m vooral in de bereiding: stabiele temperatuur, goede rook en geduld. Veel geduld. En als je het goed doet, snijd je straks plakken van je brisket af die helemaal om je vinger heen buigen, maar niet breken. Precies zoals het hoort.
Het klinkt misschien intimiderend, maar het valt echt mee. In het recept hieronder neem ik je stap voor stap mee van het trimmen van het vlees tot aan het inpakken in butcher paper en het juiste moment van rusten. Dus steek je barbecue aan, vul je rookhout bij en zet je koelbox klaar voor de lange zit. Want als die brisket er eenmaal afkomt.. dan weet je: dit is barbecue op z’n best.
En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
We hebben naast dit brisket recept ook heel veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 180 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Reverse seared Tomahawk BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een monster stuk vlees is dit zeg, de tomahawk! Tijdens de bereiding
De beste hamburger Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een mooie catchy titel he, dacht ik zo. Maar ik wist ook even niet wat
Mojo pulled pork sandwich Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Zo, dit is wat mij betreft wel weer een mooie hoor. Overigens het eerste
Gehaktbalspiesjes met bacon jam Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Hoppa! Weer een topdag achter de BBQ, en dit keer met een recept dat