Ga naar de inhoud

Mojo pulled pork sandwich

Bart van Heulen achter de BBQ

Zo, dit is wat mij betreft wel weer een mooie hoor. Overigens het eerste nieuwe recept dat ik heb bereid op mijn nieuwe Monolith Avantgarde Classic. En ik moet zeggen, dat beviel me heel goed. Maar dat even ter zijde, deze pulled pork is gemarineerd in een Cubaans geïnspireerde marinade met verschillende citrusvruchten, bakken met knoflook en een hoop andere verse en gedroogde kruiden. Geserveerd op een club sandwich style broodje met een hele frisse sinaasappel salsa. Dit is een topper voor in de zomer, of je maakt hem zoals mij midden in de winter om de zomer in huis te brengen als je begrijpt wat ik bedoel! Anyway let’s go! 

Wat is een mojo marinade?

Voor de marinade in dit recept ben ik geïnspireerd door de film ‘chef’ die langere tijd op Netflix te zien was. In deze film rijden de hoofdrolspelers met een foodtruck door de US en serveren ze een cubano sandwich waarvan het varkensvlees is gemarineerd in een mojo marinade. Ik heb deze film al een keer of wat gezien dus dacht hier ga ik eens dieper in duiken. Nu ben ik er niet precies achter gekomen hoe ze hem daar maakte maar ben ik aan de slag gegaan door mijn eigen creativiteit de vrije loop te laten gaan. De marinade bestaat uit sinaasappel, limoen, witte ui, olijfolie, knoflook, koriander, komijn, oregano en wat andere losse kruiden. Je kan je vast voorstellen dat dit barst van de smaak, en dat doet het ook! Het mooie aan deze marinade is overigens dat het zuur uit de citrus vruchten er voor zorgt dat het bindweefsel zachter wordt. Het resultaat is vervolgens zachter en malser vlees. 
 

Hoe lang laat je het vlees marineren?

In het beste geval laat je dit toch wel een uur of 8 marineren. Het liefst maak je de marinade de avond voor de bereiding dus klaar en laat je het vlees een nachtje in de koelkast zwemmen in deze marinade. We helpen de marinade overigens ook een handje in ons recept door een gedeelte ervan te injecteren in het vlees. Zo krijgen de smaken ook de kans om van binnenuit te werken tijdens het garingsproces. 

Oke laten we beginnen!

Mojo pulled pork sandwich

Een heerlijke pulled pork sandwich gemarineerde in een Cubaanse mojo marinade geserveerd met een frisse sinaasappel salsa.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Cubaans
Trefwoord mojo marinade, mojo pulled pork, pulled pork recept, pulled pork sandwich
Voorbereidingstijd 8 uur
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 14 uur
Porties 5 personen
Calorieën 550kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1.5 kg procureur
  • 1 heel casinobrood(15 sneetjes)
  • 2 eetlepels ongezouten roomboter

Voor de mojo marinade

  • 1 kleine witte ui
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 200 ml verse sinaasappelsap
  • 120 ml limoensap(4 limoenen zelf geperst)
  • 8 tenen knoflook
  • 3 takjes verse koriander(alleen de blaadjes)
  • 3 takjes verse munt(alleen de blaadjes)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Voor de sinaasappel salsa

Instructies

  • We beginnen in dit recept met het maken van de marinade door alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine fijn te mixen. Zorg ervoor dat het een hele gladde marinade wordt. We halen vervolgens de procureur uit de verpakking en deppen deze goed droog met keukenpapier. Zodra dit is gebeurd injecteren we eerst de procureur met een gedeelte van de marinade. Vul de spuit ongeveer 4 keer en injecteer de procureur om de 2-3cm totdat je hem helemaal hebt gehad.
    Giet vervolgens de resterende marinade in een ziplock zak en voeg de procureur hier aan toe. Masseer het geheel goed aan de buitenkant van de zak en leg het in de koeling voor gedurende 6-8 uur optimaal of minimaal 2 uur.
    procureur marineren in mojo marinade
  • Maak vervolgens de barbecue klaar op een koepeltemperatuur van 120 graden Celsius. Zodra de barbecue deze temperatuur heeft bereikt strooi je de rooksnippers over de kolen en leg je de procureur op het rooster(bewaar de resterende marinade in de ziplock zak). Vervolgens stop je de kernthermometer erin en stel deze in op 96 graden kerntemperatuur. We laten nu de deksel gesloten en garen de procureur naar 76 graden Celsius.
    procureur garen op 120 graden
  • In de tussentijd maken we van de resterende marinade een saus door 200 ml van de marinade eerst gedurende 15 minuten zachtjes in te laten koken waarnaar we 150ml BBQ saus toevoegen. Roer tijdens dit hele proces goed door want het kan wat blijven plakken vanwege de suikers in de marinade. Meng vervolgens de BBQ saus goed door en laat nog even zachtjes door verwarmen. We gaan deze saus gebruiken bij het inpakken van de procureur in de volgende stap.
    marinade maken
  • Zodra de procureur de kerntemperatuur heeft bereik van 76 graden Celsius mag deze eraf en kan je hem volledig in kwasten met de ingekookte marinade. Voeg op dit stadium ook nog 2 eetlepels ongezouten roomboter toe voordat je hem inpakt en maak met butcherspaper het geheel goed dicht. Steek vervolgens de kernthermometer er weer in en gaar het geheel nu door naar een kerntemperatuur van 96 graden Celsius. Deze 2e fase is overigens ook op 120 graden koepeltemperatuur. Doe op het moment dat deze temperatuur bereikt is de priktest met een sate prikker of met je thermometer. Voel je nog veel weerstand? Gaar het geheel dan nog een graad of 2-3 door. Hij moet boterzacht zijn.
    procureur inpakken
  • Zodra de kerntemperatuur is bereikt haal je de procureur van de barbecue en vouw je het butcherspaper kort open, laat de boel even uitwasemen en pak het hierna weer in. Het beste kan je hier dan ook nog een dikke theedoek of handdoek omheen vouwen en laat dit gedurende 30-45 minuten rusten op het aanrecht.
    Je maakt vervolgens de sinaasappelsalsa door de sinaasappels en avocado in kleine blokjes te snijden en de munt blaadjes en peterselie fijn te hakken. Doe dit geheel door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
    procureur uitwasemen
  • Na het rusten trek je met gemak met je handen of met een paar vorken de gehele procureur uit elkaar tot de gewenste grootte. Zorg ervoor dat je het vocht uit het butcherspaper ook door de pulled pork heen mengt, dit zit boordevol smaak!
    pull de procureur en maak er pulled pork van
  • Rooster de casino boterhammen en beleg deze vervolgens met een laag pulled pork, nog een boterham, een laag pulled pork en een laag van de sinaasappel salsa. Snijd de sandwich mooi doormidden en voila!
    Geniet ervan!
    mojo pulled pork met sinaasappel glaze

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Laat het me weten als je deze mojo pulled pork sandwich op de BBQ hebt gemaakt!

Dat vind ik echt tof. Je kan helemaal onderaan de pagina een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. Ik hoor namelijk graag jouw mening. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan hoor ik dat juist graag! Kan ik namelijk ook alleen maar van leren.

Ben je naast dit pulled pork recept op zoek naar andere BBQ recepten? Ik heb inmiddels meer dan 170 recepten gemaakt die zowel voor de beginnende als gevorderde BBQ-er zijn dus werkelijk voor een ieder wel wat. Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een

boeuf bourguignon maken op de barbecue

Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De ultieme stoof als je het mij vraagt en hij komt dus uit Frankrijk, de bourgogne

de beste turn don't burn hamburger van de barbecue

De beste hamburger

De beste hamburger Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een mooie catchy titel he, dacht ik zo. Maar ik wist ook even niet wat

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept