Ga naar de inhoud

Smash burgers met rode uien chutney

Bart van Heulen achter de BBQ

Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash burgers had ik al wel vaker klaargemaakt maar in dit recept gaan we toch net een stapje verder. We gebruiken hier namelijk gehakt van het Wagyu rund uit Japan. Dit vlees is echt niet normaal goed. In dit smashburger recept ga ik je precies vertellen wat je moet doen om lekkere smashburgers te maken. Want waarom zijn smash burgers nu eigenlijk zo goed? Ik ga het je vertellen, lees lekker verder!

Wat is een smash burger?

Een Smashburger is een hamburger dat zijn naam dankt aan de manier waarop het vlees wordt klaargemaakt. De smash burger begint namelijk als een klein balletje gehakt die op een gloeiendhete gietijzeren plancha of grill bijna helemaal wordt platgedrukt. Op deze manier ontstaat er een hele dunne burger waarbij over het gehele oppervlakte de maillard reactie ontstaat. De maillard reactie zorgt er bij de hoge temperatuur voor dat je een hele, bijna krokante burger krijgt. Echt niet normaal lekker. Tevens ook echt een hele andere beleving als een normaal broodje hamburger, even los van het gebruikte bijzondere gehakt.

Wagyu Kagoshima gehakt

Laten we het eens hebben over dat bijzondere gehakt dat we hier gebruiken. We hebben het namelijk over gehakt van het legendarische Wagyu rund. Dit ras is afkomstig uit Japan en staat bekend om zijn bijzondere marmering wat betekent dat het vlees doorregen is met fijne vetaders. Dit resulteert in een waanzinnig mals en smaakvol stuk vlees. Het woord “Wagyu” betekent overigens letterlijk “Japanse koe”.

De Wagyu runderen worden daarnaast met de grootste zorg en aandacht gefokt waarbij elke factor, van genetica tot voeding en leefomstandigheden van het dier nauwlettend wordt gecontroleerd. Het Het vlees dat hieruit voortkomt wordt wereldwijd beschouwd als een ware luxe delicatesse dankzij zijn uitzonderlijke smaak en textuur. Dit is gewoonweg een klasse apart. Wil jij dit bijzondere vlees nu ook eens proberen? Kijk dan eens naar dit Wagyu kagoshima gehakt van The Butchery. 

Grillen op een gietijzeren plancha of grill

We bereiden deze smash burgers in een opstelling waarbij we gebruik maken van een gietijzeren plancha of grill. In ons geval hebben we in onze kamado een halve maan gietijzeren plancha waar we dit perfect op kunnen doen. Heb je dit nu niet tot je beschikking? Dan kan een grote gietijzeren pan ook een goede optie zijn zoals deze gietijzeren skillet van BBQ experience center. Het beste oppervlakte om namelijk smash burgers mee te maken blijft gewoon gietijzer. Dit geleid namelijk perfect warmte en wordt extreem heet. Wat dan vervolgens die maillard reactie weer ten goede gaat en er voor zorgt dat je perfecte krokante burgers krijgt. 

Andere ingrediënten 

We hebben in ons smashburger recept gekozen voor niet al te veel poespas. Al wilde we het vlees toch wel iets meer aandacht geven als een normale hamburger. We hebben daarom zelf een burgersaus gemaakt en daarnaast ook een rode ui chutney. Verder hebben we Ierse cheddarkaas toegevoegd aan de patty’s om het af te maken. Zo hebben we met niet al te veel ingrediënten toch een heel mooi smaakprofiel gemaakt wat werkelijk je smaak papillen doet kietelen. 

Dus, hoe maak je deze smash burgers klaar?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen.

Smash burger recept

Deze heerlijke smash burgers met zelfgemaakte rode uien chutney, Ierse cheddar kaas en burger saus zijn echt mega! Probeer ze zelf maar eens!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord smash burger, smash burger maken, smash burger recept, smash burgers
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Porties 3 personen
calorieën 750kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met gietijzeren plancha of skillet
  • 1 lading houtskool
  • 1 snijplank
  • 1 koekepan
  • 2 serveerschaaltjes
  • 1 scherp mes
  • 1 burger flipper of burger smasher
  • 6 kleine velletjes bakpapier

Ingrediënten

Voor de smash burgers

  • 500 gram Wagyu Kagoshima rundergehakt of ander rundergehakt met een 80/20 vlees/vet verhouding.
  • 3 luxe hamburgerbroodjes(Albert Heijn bijvoorbeeld)
  • 1 pakje Ierse cheddar kaas plakken

Voor de saus

  • 6 eetlepels Zaanse mayonaise
  • 1 theelepel ketchup
  • 1 theelepel dijon mosterd
  • 1 snuf kerriepoeder
  • 1 snuf cayenne peper
  • 1 theelepel fijngehakte augurk

Voor de rode uien chutney

  • 3 grote rode uien
  • 100 ml rode wijn azijn
  • 75 gram suiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 stuk kaneelstokje
  • 1 stuk kruidnagel
  • 1 scheut olijfolie

Instructies

  • We gaan beginnen met het maken van de rode uien chutney en snijden de 3 grote uien in dunne ringen. Niet te dun overigens. Voeg vervolgens de uienringen samen in een pan en voeg het suiker toe. Roer dit onder vuur even goed door zodat de uien wat zacht worden en de suiker stroperig wordt.
    uien snijden in ringen en met suiker in de pan samenvoegen
  • Vervolgens voegen we de rode wijn azijn, balsamico, kaneel en kruidnagel toe en laten we dit geheel op laag vuur gedurende 30 minuten langsaam pruttelen.
    Wijnazijn, balsamico, kaneel en kruidnagel toevoegen
  • Na 30 minuten moet je dan zo iets hebben ongeveer. Een echt heel mooi donker roze/rood schaaltje met goodness. Proef dit op zichzelf maar eens, ga je aangenaam verrast door zijn.
    rode ui chutney klaar
  • Vervolgens maken we de burgersaus door de augurk fijn te hakken en deze samen met alle andere ingrediënten in een schaaltje te mengen.
    burgersaus ingrediënten samenvoegen voor smashburger
  • Roer het vervolgens goed door en zet het in de koelkast. Het moet er dan ongeveer zo uit komen te zien.
    burgersaus voor smashburger klaar
  • Open vervolgens de gehakt verpakking en maak gehaktballetjes van ongeveer 80 gram per stuk. Je kan er met een 500 gram verpakking dan 6 stuks maken wat genoeg is voor 3 dubbele smashburgers. Zet deze na het rollen weer terug in de koelkast.
    balletjes van 80 gram gehakt maken voor smash burgers
  • Steek vervolgens je barbecue aan en laat deze op temperatuur komen. We zijn op zoek naar ongeveer 200-250 graden koepeltemperatuur om goed te kunnen grillen. Het gietijzer moet ook echt loeiheet zijn voordat we beginnen dus houdt hier rekening mee.
    We snijden vervolgens de hamburger broodjes door midden en smeren deze aan de binnenkant in met boter. Deze kunnen vervolgens kort op de grill worden gelegd totdat ze mooi bruin zijn.
    grill eerst de broodjes met boter op de plancha
  • Leg vervolgens de balletjes gehakt op de plancha en druk deze plat doormiddel van een burger flipper of smasher. Zorg ervoor dat je tussen de flipper en het gehakt een stukje bakpapier hebt. Zo blijft je vlees niet plakken aan het gereedschap. Laat vervolgens een paar minuten, of totdat de onderkant goed bruin is de burger liggen en flip hem vervolgens om.
    gehakt smashen op de grill
  • Na het flippen leg je de kaas op de burger en laat je dit smelten. Als je barbecue een klep heeft zoals de mijne is het goed om deze even dicht te doen. Dit bevordert het smelt proces.
    Doe de cheddar kaas op het vlees en laat smelten.
  • Hierna beleg je de broodjes met saus, de burgers met kaas en de rode uien chutney bovenop. Je kan dit natuurlijk zelf in de volgorde doen die je wenst maar dit is wat mij betreft de beste volgorde.
    Et voilá! Genieten maar.
    smash burger maken

Heb je de smash burgers zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit recept voor smash burgers ook andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 100 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie bbq recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend barbecuer bent met tips.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Buikspek BBQ aangesneden

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze

Knoflooksaus recept

Knoflooksaus recept

Knoflooksaus recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Een paar maanden geleden hebben we deze knoflook saus als combi recept uitgewerkt bij onze Griekse kipspiesjes.

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.