Ga naar de inhoud

Big mac style burger

Bart van Heulen achter de BBQ

Ik maakte als onderdeel van de burger battle voor slagerij The Butchery uit Meppel deze gigantische big mac style burger. Wat een opgave was dat haha. Maar goed, wel echt super tof om te doen. Het leek me daarom ook wel mooi om het recept van deze kolossale burger ook gewoon even online te zetten op mijn website. Zodat een ieder, die wel een ‘burgertje’ lust dit kanon zelf ook klaar kan maken. Want dat was het echt wel, haha. 

Geïnspireerd door de Big-mac

Zoals vele burger recepten lijken op die van de McDonalds kwam mijn inspiratie hier toch ook gedeeltelijk vandaan. In ieder geval de vorm. Met een dubbele burger, een burger bun die bestaat uit 3 delen en meerdere lagen saus en dergelijke. Dat gezegd hebbende lijkt de burger verder eigenlijk helemaal niet op de big mac. De rest komt gewoon lekker uit mijn eigen koker. 

The Butchery

Vervolgens heb je dus een soort burger design. Dan is het tijd voor de verschillende producten. Dat is waar The Butchery veel bij komt kijken. Deze hebben mij voorzien met fantastische Black Angus prime XL Classic hamburgers. Ja een hele mond vol. Maar deze kanonnen van 200 gram per stuk zijn zo gigantisch lekker, dan heb je in ieder geval een mooi vertrekpunt. Hiernaast zijn ook de zwarte brioche burger buns door hun geleverd. De rest van de producten heb ik bij de groenteboer en supermarkt gekocht. 

Laten we beginnen!

Big Mac style hamburger

Een dubbele 200 gram angus burger in big mac style opgebouwd. Met alle toevoegingen die je je maar wenst. Maak hem nu zelf!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord BBQ hamburger, hamburger bbq, hamburger recept
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 2 personen
calorieën 800kcal
Kosten 20 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 gietijzeren plancha
  • 1 sauspan

Ingrediënten

Voor de saus(hier hou je wat van over)

  • 6 eetlepels Zaanse mayonaise
  • 1 theelepel ketchup
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel smokey sriracha saus
  • 1 theelepel fijn gehakte augurk
  • 1 snuf kerrie poeder
  • 1 snuf cayenne peper

Instructies

  • We gaan allereerst starten met het karameliseren van de uien. Dit doen we door de uien in smalle hele ringen te snijden en deze vervolgens op laag vuur met de roomboter en olijfolie een 45 minuten te laten garen. Je zal zien dat na 45 minuten het vocht volledig is ontrokken en dat er een klein beetje heerlijke zacht zoete gekarameliseerde ui ontstaat. Blijf in deze periode goed door de pan roeren en zorg dat het niet verbrand.
    In de tussentijd maken we ook de saus klaar door een augurk fijn te hakken en deze met alle andere ingrediënten in een bakje met elkaar te mengen. Zet het vervolgens in de koelkast terug voor later.
    uien karameliseren
  • Vervolgens steken we de barbecue aan en gaan we voor een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt bakken we de ontbijtspek mooi krokant uit en leggen we deze apart. Dit doen we op de plancha. We richten de achter helft van de kamado in voor indirecte garing, dit doen we omdat de burgers gigantisch dik zijn en we deze ook van binnen mooi gegaard willen hebben.
    ontbijtspek uitbakken
  • We snijden vervolgens de burger buns doormidden en gebruiken 1 onderkant als het midden van onze big mac. We toasten dit stuk aan beide kanten op de plancha evenals de boven en onderkant van de andere bun. In de tussentijd kunnen ook de burgers eerst op het indirecte gedeelte van de barbecue. Deze garen we door 50 graden kerntemperatuur. Zodra deze kerntemperatuur is bereikt mogen de burgers aan beide kanten af gegrild worden op de plancha tot een kern van 60 graden Celsius. Dit kan enkel omdat dit echt kwalitatief gehakt is. Met supermarkt gehakt raad ik zeker aan door te garen naar 70 graden.
    Als je de burgers voor de laatste keer omdraait is dit ook het moment om op beide burgers een plak cheddar kaas te leggen. Sluit vervolgens de deksel van de barbecue om dit mooi te laten smelten. Hierna mogen de burgers er af.
    angus burgers klaarmaken
  • We gaan hem nu opbouwen. Begin met de onderkant en smeer dit in met een laagje van de saus. Leg hier vervolgens 1 burger bovenop en dek af met 2 stroken ontbijtspek en leg hier vervolgens het middelste gedeelte van het broodje op. Hier boven gaat nog een burger met kaas en de resterende stroken ontbijtspek.
    Als laatst voegen we de veldsla, gesneden Roma tomaten schijfjes, gekarameliseerde ui en zelfgemaakte burger saus toe. Dan gaat het kapje erop en is het genieten geblazen.
    Enjoy!
    big mac style bbq burger

Heb je deze burger nu zelf klaargemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan deze pagina. Dit vinden we echt tof! Mocht je verder je creatie delen op platforms als Instagram of Facebook? Breng ons dan op de hoogte, dan delen we je post.

Wil je naast dit burger recept ook andere recepten zien en klaar maken? Kijk dan eens boven in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan inmiddels echt een hoop verschillende recepten van voor tot nagerechten en van snacks tot bijgerechten. Er zit vast wel iets voor je tussen.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken deze recepten en informatieve artikelen daarnaast voor de beginnende en de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Thanks!

Bart van Turn Don’t Burn

Andere recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

loaded nachos

Kamado recepten voor beginners

Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het voordeel

surf en turf van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Surf en turf, een echte klassieker als je het mij vraagt waarbij

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept