Ga terug
+ servings

Smash burgers met rode uien chutney

Deze heerlijke smash burgers met zelfgemaakte rode uien chutney, Ierse cheddar kaas en burger saus zijn echt mega! Probeer ze zelf maar eens!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord smash burger, smash burger maken, smash burger recept, smash burgers
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Servings 3 personen
Calorieën 750kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de smash burgers

Voor de saus

Voor de rode uien chutney

  • 3 grote rode uien
  • 100 ml rode wijn azijn
  • 75 gram suiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 stuk kaneelstokje
  • 1 stuk kruidnagel
  • 1 scheut olijfolie

Instructies

  • We gaan beginnen met het maken van de rode uien chutney en snijden de 3 grote uien in dunne ringen. Niet te dun overigens. Voeg vervolgens de uienringen samen in een pan en voeg het suiker toe. Roer dit onder vuur even goed door zodat de uien wat zacht worden en de suiker stroperig wordt.
    uien snijden in ringen en met suiker in de pan samenvoegen
  • Vervolgens voegen we de rode wijn azijn, balsamico, kaneel en kruidnagel toe en laten we dit geheel op laag vuur gedurende 30 minuten langsaam pruttelen.
    Wijnazijn, balsamico, kaneel en kruidnagel toevoegen
  • Na 30 minuten moet je dan zo iets hebben ongeveer. Een echt heel mooi donker roze/rood schaaltje met goodness. Proef dit op zichzelf maar eens, ga je aangenaam verrast door zijn.
    rode ui chutney klaar
  • Vervolgens maken we de burgersaus door de augurk fijn te hakken en deze samen met alle andere ingrediënten in een schaaltje te mengen.
    burgersaus ingrediënten samenvoegen voor smashburger
  • Roer het vervolgens goed door en zet het in de koelkast. Het moet er dan ongeveer zo uit komen te zien.
    burgersaus voor smashburger klaar
  • Open vervolgens de gehakt verpakking en maak gehaktballetjes van ongeveer 80 gram per stuk. Je kan er met een 500 gram verpakking dan 6 stuks maken wat genoeg is voor 3 dubbele smashburgers. Zet deze na het rollen weer terug in de koelkast.
    balletjes van 80 gram gehakt maken voor smash burgers
  • Steek vervolgens je barbecue aan en laat deze op temperatuur komen. We zijn op zoek naar ongeveer 200-250 graden koepeltemperatuur om goed te kunnen grillen. Het gietijzer moet ook echt loeiheet zijn voordat we beginnen dus houdt hier rekening mee.
    We snijden vervolgens de hamburger broodjes door midden en smeren deze aan de binnenkant in met boter. Deze kunnen vervolgens kort op de grill worden gelegd totdat ze mooi bruin zijn.
    grill eerst de broodjes met boter op de plancha
  • Leg vervolgens de balletjes gehakt op de plancha en druk deze plat doormiddel van een burger flipper of smasher. Zorg ervoor dat je tussen de flipper en het gehakt een stukje bakpapier hebt. Zo blijft je vlees niet plakken aan het gereedschap. Laat vervolgens een paar minuten, of totdat de onderkant goed bruin is de burger liggen en flip hem vervolgens om.
    gehakt smashen op de grill
  • Na het flippen leg je de kaas op de burger en laat je dit smelten. Als je barbecue een klep heeft zoals de mijne is het goed om deze even dicht te doen. Dit bevordert het smelt proces.
    Doe de cheddar kaas op het vlees en laat smelten.
  • Hierna beleg je de broodjes met saus, de burgers met kaas en de rode uien chutney bovenop. Je kan dit natuurlijk zelf in de volgorde doen die je wenst maar dit is wat mij betreft de beste volgorde.
    Et voilá! Genieten maar.
    smash burger maken

Voedingswaarden

Calories: 750kcal