Ga naar de inhoud

T-bone steak van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

We waren deze week zo lekker bezig dat we dachten nog maar eens een recept te maken! Wederom ook eentje die niet veel tijd en aandacht vergt maar die er wel voor zorgt dat je echt een perfect gegaarde t-bone steak van de BBQ kan maken! ben je dus op zoek naar een t bone steak bbq recept? Lees dan eens verder!

T-bone steak, wat is dat precies?

De naam T-bone komt van het T vormige bot dat loopt tussen 2 verschillende soorten vlees van het rund dat deze steak bevat. Aan de ene kant van de T zit een stuk entrecote en de andere kant ossenhaas. Dit is dus echt een perfect stuk vlees met het beste van beide werelden. En wanneer perfect bereid heb je dus een heerlijk smaakvol stuk entrecote en een heerlijk mals stuk ossenhaas. Waar we wel rekening mee moeten houden is dat ossenhaas en entrecote natuurlijk 2 hele verschillende stukken vlees zijn die eigenlijk beide een aparte bereiding dienen te hebben. Nu is dit vrij lastig aan een stuk maar dat gaan we je hieronder even verder uitleggen. 

Waar begin je bij ons t bone steak bbq recept?

Je heb naast een BBQ met een deksel maar een aantal boodschappen nodig. Deze zal ik even voor je onder elkaar zetten. 

Stap 1, ontdooi en pas rub of peper en zout toe. 

Op het moment dat we de t bone willen bereiden halen we deze eerst een dag van tevoren uit de diepvries en ontdooien we deze in de koelkast. We doen dit in de koelkast omdat dit hygiënisch gewoon verantwoorder is als op het aanrecht. En omdat het simpelweg beter is voor je vlees. Zodra de t bone steak de volgende dag de temperatuur heeft bereikt van de koelkast is het tijd om deze uit de vacuüm verpakking te verwijderen. Je dept het vervolgens mooi droog aan beide kanten en dan is het tijd om de rub of het peper en zout toe te passen. Dit mag beiden best  flink omdat de t-bone een behoorlijk stuk vlees is en je wilt natuurlijk ook dat de smaak binnen in het vlees komt. Dit kruiden doe je een uur voordat je de t bone op de BBQ legt zodat de smaken nog wat tijd hebben om in het vlees te trekken.
t bone steak bbq

Stap 2, indirect garen 

Vervolgens ga je de BBQ klaarmaken voor indirecte hitte en ga je voor een koepeltemperatuur van 120 graden. Hierna voegen we de kernthermometer toe aan het vlees en stellen we deze in op 52 graden. Dit is nog vrij aan de roze kant maar dat is ook de bedoeling aangezien we deze in een later stadium gaan af grillen. Bij 52 graden kerntemperatuur halen we de t bone van de BBQ en laten we deze rusten op de snijplank. We bouwen vervolgens de BBQ om voor directe hitte en steken hem flink op naar minimaal 250 graden. 
t bone steak bbq

Stap 3, afgrillen

Nadat je de BBQ hebt omgebouwd en hebt opgestookt tot 250 graden temperatuur is het tijd om beide kanten even kort af te grillen voor een mooie grillruit. Dit doe je niet langer dan een paar minuten op beide kanten. Let er op dat je in deze fase de ossenhaas(het kleinere gedeelte van de steak) van het vuur weg legt. Dit gedeelte van de t bone is namelijk een stuk minder vet dan de entrecote en is daarom gevoeliger om te ver door te garen en taai te worden. 
porterhouse

Stap 4, laten rusten en aansnijden

Als je de gewenste grillruit of de gewenste kleur hebt bereikt is het tijd om de t-bone van de BBQ af te halen en deze voor een 10 minuten te laten rusten onder aluminium folie. Je zorgt er op deze manier voor dat het vlees mooi evenredig gaart en dat het vocht dat door de bereiding uit het vlees is getrokken mooi terug in het vlees kan trekken. Na de 10 minuten rusttijd snijd je de t bone steak mooi aan zoals onderstaand en is het tijd om te genieten!

t bone steak bbq

Een kind kan de was doen

Dit t bone bbq recept was niet heel erg ingewikkeld om te maken maar we zijn toch wederom wel weer overtuigd van de reverse sear techniek die we toe hebben gepast in dit gerecht. Het werkt namelijk gewoon veel beter als je eerst van binnen uit gaart en dan de buitenkant kort direct BBQ ’t tot de gewenste kleur.

Wil je nu meer van dit soort recepten in je mail ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op je eigen BBQ kan bereiden!

Ben je naast deze T-bone steak ook wel geïnteresseerd in andere soorten BBQ recepten? Kijk dan eens naar de diamanthaas, bavette rollade, picanha met cowboy botersaus, entrecote met salsa verde en rosbief recepten. Allemaal compleet verschillende gerechten die hun eigen unieke bereiding hebben. erg smaakvol en zeker ook het proberen waard!

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de reactie mogelijkheid onder op deze pagina of de verschillende sociale media kanalen. We staan je via deze wegen graag te woord. 

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

T-bone steak recept voor de BBQ

In dit recept gaan we je laten zien hoe je een t-bone steak perfect gaart op de BBQ. Ben je benieuwd? Probeer het dan snel uit!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq t bone steak, t bone steak bbq, t bone steak van de bbq, t-bone bbq
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Porties 1 persoon
calorieën 600kcal
Kosten 10-15 euro

Ingrediënten

  • 1 stuks t-bone steak
  • 2 eetlepels favoriete steak rub of peper en zout

Instructies

  • Ontdooi en pas rub of peper en zout toe. 
    Op het moment dat we de t bone willen bereiden halen we deze eerst een dag van tevoren uit de diepvries en ontdooien we deze in de koelkast. We doen dit in de koelkast omdat dit hygiënisch gewoon verantwoorder is als op het aanrecht. En omdat het simpelweg beter is voor je vlees. Zodra de t bone steak de volgende dag de temperatuur heeft bereikt van de koelkast is het tijd om deze uit de vacuüm verpakking te verwijderen. Je dept het vervolgens mooi droog aan beide kanten en dan is het tijd om de rub of het peper en zout toe te passen. Dit mag beiden best  flink omdat de t-bone een behoorlijk stuk vlees is en je wilt natuurlijk ook dat de smaak binnen in het vlees komt. Dit kruiden doe je een uur voordat je de t bone op de BBQ legt zodat de smaken nog wat tijd hebben om in het vlees te trekken.
    t bone steak bbq
  • Indirect garen 
    Vervolgens ga je de BBQ klaarmaken voor indirecte hitte en ga je voor een koepeltemperatuur van 120 graden. Hierna voegen we de kernthermometer toe aan het vlees en stellen we deze in op 52 graden. Dit is nog vrij aan de roze kant maar dat is ook de bedoeling aangezien we deze in een later stadium gaan af grillen. Bij 52 graden kerntemperatuur halen we de t bone van de BBQ en laten we deze rusten op de snijplank. We bouwen vervolgens de BBQ om voor directe hitte en steken hem flink op naar minimaal 250 graden. 
    t bone steak bbq
  • Af grillen
    Nadat je de BBQ hebt omgebouwd en hebt opgestookt tot 250 graden temperatuur is het tijd om beide kanten even kort af te grillen voor een mooie grillruit. Dit doe je niet langer dan een paar minuten op beide kanten. Let er op dat je in deze fase de ossenhaas(het kleinere gedeelte van de steak) van het vuur weg legt. Dit gedeelte van de t bone is namelijk een stuk minder vet dan de entrecote en is daarom gevoeliger om te ver door te garen en taai te worden. 
    porterhouse
  • Als je de gewenste grillruit of de gewenste kleur hebt bereikt is het tijd om de t-bone van de BBQ af te halen en deze voor een 10 minuten te laten rusten onder aluminium folie. Je zorgt er op deze manier voor dat het vlees mooi evenredig gaart en dat het vocht dat door de bereiding uit het vlees is getrokken mooi terug in het vlees kan trekken. Na de 10 minuten rusttijd snijd je de t bone steak mooi aan zoals onderstaand en is het tijd om te genieten!
    t bone steak bbq

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept