Ga naar de inhoud

Stoofvlees met bier van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Een echte klassieke stoof met bier, een gerecht dat vele van ons al een eindeloze hoeveelheid keren hebben gegeten in ons leven. Een recept wat ik daarom al vele malen heb aangepast en heb finegetuned totdat het uiteindelijk dit resultaat is geworden. Een stoof met verschillende invloeden van Belgische, tot Engelse. Alles om uit te komen op de wat mij betreft ultieme smaak. Laat me je meenemen hoe ik het, wat mij betreft optimale stoofvlees maak. 

Hoe maken we dit stoofvlees op de BBQ?

In het kort snijden we alle ingredienten op in mooie kleine stukjes. We bedekken vervolgens deze riblappen van The Butchery in een dun laagje bloem en bakken dit mooi aan in de Dutch Oven. Hierna halen we het vlees uit de pan en bakken we de ui, wortel en knoflook kort aan totdat het glazig wordt. We voegen vervolgens de tomaten puree toe en laten dit kort mee garen. Hierna gaat het vlees terug in de pan, voegen we het runderfond en bier toe, en als laatste de verse kruiden. De rest is aan de hitte om zijn magie te doen. Het is in het begin dus wat geregel maar zodra alles in de pan zit heb je er eigenlijk weinig omkijken meer naar. Enkel af en toe goed roeren en echt zachtjes stoven om te voorkomen dat de boel aankoekt in de onderkant van je Dutch Oven

De verschillende soorten bier die je kunt gebruiken

Traditioneel wordt voor stoofvlees dat je verrijkt met bier, vaak een wat donkerder biertje gebruikt. Belgische bieren zoals bruine, dubbele of zelfs een abdijbieren werken heel goed. Voorbeelden van bieren die je zou kunnen gebruiken zijn: Aflligem dubbel, Leffe bruin(zoals in dit recept) of Westmalle dubbel. Maar dit hoeft echt niet perse een van deze 3 varianten te zijn. Vermijd in ieder geval bieren die te licht of te hoppig zijn, omdat ze niet goed passen bij de rijke en volle smaak die je wilt bereiken met een gerecht als dit. Kijk daarnaast ook uit voor bieren met een hoog bitter gehalte, sommige trippels bijvoorbeeld hebben een behoorlijk bittertje, deze proef je dan terug in je stoofvlees en daar moet je van houden. Experimenteer ook gerust met verschillende bieren om te ontdekken welke smaakcombinaties jouw voorkeur hebben en laat het ons zeker weten op de socials of de reactie box onderaan deze pagina.

runder stoofvlees maken
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Stoovlees met bier van de BBQ

Overheerlijk runder stoofvlees gemaakt op je eigen barbecue in de Dutch Oven. Zo zacht dat je het wel met je lepel kunt eten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken belgisch, Engels, Nederlands
Trefwoord recept stoofvlees, stoofvlees bier, stoofvlees maken, stoofvlees met bier, stoofvlees recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 5 uur
Porties 6 personen
Calorieën 500kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 snijplank en scherp mes
  • 1 maatbeker
  • 1 rol keukenpapier
  • 1 BBQ tang of spatel
  • 1 knoflookpers
  • 1 eetlepel

Ingrediënten

Instructies

  • We halen de riblappen uit de verpakking en deppen deze goed droog. Vervolgens snijden we deze in blokjes van ongeveer 2x2cm. We snipperen de uien, snijden de wortel in blokjes en hakken de verse tijm fijn.
    stoofvlees maken alles snijden
  • Vervolgens maken we de barbecue klaar voor directe verhitting op zo'n 175-200 graden Celsius koepeltemperatuur en zetten we de Dutch oven hier bovenop. Zodra de pan op warmte is voeg je de roomboter toe en laat je dit smelten. Hierna voeg je de eetlepel bloem toe aan de riblappen blokjes en haal je deze er goed doorheen. De riblappen blokjes bak je nu aan in de pan. Dat de bloem iets aankoekt geeft niet, dit gaat straks het bindingsproces helpen en maakt er een mooie dikke emulsie van.
    riblappen aanbakken met bloem
  • We halen zodra het vlees is aangebruind dit uit de pan en gaan nu de wortel en ui aanfruiten. Voeg zodra de ui wat glazig is de teen geperste knoflook en eetlepel tomatenpuree toe. Bak dit kort mee.
    wortel, ui en knoflook aanfruiten
  • Hierna gaat het vlees terug in de pan, roeren we het geheel nog eens goed door en gaan de 2 flessen Leffe bruin erbij en de helft van je runderfond. De andere helft gebruik je in een later stadium om het vocht aan te vullen(mits dit nodig is). Voeg nu ook de laurierblaadjes en vers gesneden tijm toe. Roer nogmaals goed door.
    We sluiten nu de Dutch oven en barbecue en laten de warmte zijn werk doen. Laat de warmte van je barbecue wat zakken richting 120-130 graden. Deze fase kan gerust een uur of 3-4 duren voordat je vlees echt mooi zacht is. Roer geregeld even door de pan om te voorkomen dat de onderkant aankoekt en breng daarnaast het vocht op peil met runderfond als je vlees nog niet zacht is en de saus al wel indikt.
    stoofvlees maken pruttelen met bier
  • Na de periode van 3-4 uur zachtjes stoven heb je als het goed is een resultaat zoals dit. Heerlijk zacht stoofvlees waar je niet eens meer op hoeft te kauwen met een hele rijke volle smaak van alle gebruikte ingrediënten.
    Eetsmakelijk!
    runder stoofvlees maken

Voedingswaarden

Calories: 500kcal

Heb je dit stoofvlees recept zelf gemaakt?

En vond je het een mooi recept? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en zo zien onze volgers deze ook voorbij komen. Je blijft dan dus altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Naast dit recept voor stoofvlees met bier hebben we ook veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 150 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Of kijk onder de categorie BBQ blog, hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips en tricks.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

diamanthaas bbq

Diamanthaas van de BBQ

Diamanthaas van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, het moest er maar eens van komen. Diamanthaas! Dit stuk vlees maakt een

beefhammer bbq

Botermalse beefhammer van de BBQ

Botermalse beefhammer van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De beefhammer! Een trend die inmiddels al even ronddwaalt in de Nederlandse en

Laat hier je review achter

4 gedachten over “Stoofvlees met bier van de BBQ”

  1. 652a3c93cf78364405fea34b9a3b5300?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    Wil dit recept dit weekend uitproberen.
    Lijkt mij lekker!
    Wil alleen weten of die 500ml runderfoud puur of aangelengd is?
    Gr, Gert-Jan.

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Goedenavond Gert-Jan,

      Tof dat je het recept van het weekend wilt maken. De runderfond is puur, heb ik verder niet aangelengd.

      Veel succes met maken!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

      1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

        Goedenavond Gert-Jan,

        Wat goed om te horen! En bedankt dat je alsnog even een berichtje achter laat. Dat kan ik erg waarderen.

        Met smakelijke groet,

        Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept