We beginnen in dit recept met het ontvliezen van de varkenswangen. Haal deze uit de verpakking en dep deze goed rondom droog. Hierna gaan we goed rondom met een mooi scherp mesje de vliezen verwijderen. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vlees meeneemt tijdens dit proces, dat zou natuurlijk zonde zijn. De varkenswangen komen er dan na het ontvliezen ongeveer zo uit te zien als op onderstaande afbeelding.
Vervolgens bestrooien we de varkenswangen rondom met de SPG rub en zetten we dit even terug in de koelkast om te marineren.
Stook vervolgens de barbecue op tot een koepeltemperatuur van 100 graden Celsius en maak de barbecue klaar in een indirecte opstelling. Zodra deze temperatuur is bereikt leg je een chunk kersen rookhout bij de kolen en mogen de varkenswangentjes op het rooster. Sluit hierna het deksel en laat dit rustig gedurende 2 uur roken. Zorg ervoor dat de temperatuur deze periode op 100 graden blijft.
Nu heb je mooi tijd om de wortel in blokjes te snijden, de ui in halve ringen en de knoflook te ontzien van de schil. Voor het gemak halen we de gerookte ontbijtspekje ook uit de verpakking en doen dit alles in soortgelijke bakjes voor overzicht.
Haal na 2 uur roken de varkenswangen van de barbecue en leg deze even aan de kant op een bord. Dat ze iets afkoelen is geen probleem. We gaan nu de indirecte opstelling veranderen naar een directe opstelling en plaatsen onze Dutch oven op het rooster direct boven de kolen. De temperatuur mag worden opgevoerd naar 160 graden Celsius in de koepel. Bak als de dutch oven op temperatuur is eerst kort de spekreepjes aan.
Als de spekjes zijn gebakken voegen we de ui toe en fruiten dit kort aan totdat ze glazig/bijna doorzichtig zijn. Hierna voegen we de wortel toe en persen we ook de 2 tenen knoflook hierbij. We bakken dit geheel 2-3 minuten mee.
Nu voegen we de gerookte varkenswangen, 3 flessen donker bier, en smeren we 2 bruine boterhammen in met mosterd en voegen we deze boterhammen toe met de mosterd kant naar beneden zoals op de foto onderstaand. Als laatste voeg je het blaadje laurier en de kruidnagel toe. Nu kan de deksel erop en laat je het geheel ongeveer 1.5 uur zachtjes stoven. Vergeet niet af te toe te roeren en te kijken of dit proces naar tevredenheid gaat.
Na de periode van 1.5 uur ziet het geheel er ongeveer zo uit en is het vlees mooi zacht. Het is nu tijd om het geheel te serveren.
Bak vervolgens wat frietjes volgens de bereidingswijze op de verpakking, doe het stoofvlees in een mooi bakje en voeg een dot Zaanse mayonaise toe. Et voilá het genieten kan beginnen!