Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als het hoofdgerecht. Daarom gaan we jou er hier weer eentje laten zien die toch eigenlijk niet mag ontbreken bij de BBQ. Gigantisch simpel om te maken en ooh zo lekker. Behold, ons gepofte aardappel BBQ recept.
Gepofte aardappel van de BBQ
Hoogst waarschijnlijk heb je deze zelf al wel eens gemaakt met wat kruidenboter of crème fraise. Wij bij Turn Don’t Burn doen het toch net even wat anders. Aardappel wordt namelijk vaak onderschat maar is werkelijk een fantastische basis voor een gerecht of bijgerecht.
Waar begin je bij dit gepofte aardappel BBQ recept?
Nou, gelukkig heb je maar een paar ingrediënten nodig. Begin met kruimige aardappels – die zijn sneller gaar en werken perfect in dit gerecht. Vervolgens voeg je uitgebakken spekreepjes of bacon toe, want laten we eerlijk zijn: dat smaakt eigenlijk overal goed bij, en zeker bij deze gepofte aardappel. Voor de kaas gebruiken we een mix van cheddar en edammer, vaak verkrijgbaar als Tex-Mex in de supermarkt – heerlijk smeuïg en precies wat je nodig hebt. Breng het geheel op smaak met wat gemalen zwarte peper en zout om die laatste finishing touch te geven.
Variaties op het recept
Er zijn volop lekkere variaties te bedenken op dit gepofte aardappel BBQ recept. Hier zijn een aantal smakelijke ideeën om mee te experimenteren:
- Mexicaanse stijl
Voeg zwarte bonen, maïs, jalapeño, zure room en koriander toe. Top af met limoensap voor extra frisheid. - Pulled pork variant
Vul de aardappel met pulled pork en BBQ-saus. Heerlijk rokerig en hartig. - Italiaanse stijl
Denk aan mozzarella, zongedroogde tomaatjes, pesto en verse basilicum. Een zonnige combinatie vol smaak. - Griekse stijl
Vul de aardappel met olijven, komkommer, tomaat, rode ui en zelfgemaakte tzatziki. Licht en fris.
Gepofte aardappel van de BBQ
Ingrediënten
- 4 stuks grote kruimige aardappels
- 1 zakje tex mex kaas mix a 200 gram
- 1 zakje spekreepjes
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
Instructies
- Aardappel inpakken met aluminium folieVoordat je de aardappels op de BBQ legt pak je ze goed in met aluminium folie zoals op onderstaande foto.
- Plaats de aardappels aan de rand van de hete kolen. Op die manier verbrand de inhoud niet zo snel en krijg je overheerlijke aardappels. De gaarheid van de aardappel is lastig te bepalen maar vaak duurt dit toch wel +/- 45 minuten. Je kan de aardappels altijd even inprikken met een vork zoals je ook de gaarheid checkt als je normaal gesproken aardappels kookt.
- Uitpakken, bestrooien met kaas en baconNadat de aardappels de juiste gaarheid hebben behaald snijdt je ze open. Hier voeg je dan de kaas mix aan toe en daarover strooi je de uitgebakken spekreepjes. Als laatste stap voeg je wat peper en zout toe naar smaak. Zout hoeft niet perse want de spekjes bevatten al behoorlijk zout van zichzelf maar het is dus wel een optie.
- Na een aantal minuten begint de kaas te smelten en kun je gaan genieten! Let er wel op dat je je mond niet brand want dit is heet.
Voedingswaarden
Heb je deze gepofte aardappel van de BBQ zelf gemaakt?
Zie je hoe simpel dit was? Een kind kan werkelijk de was doen. Mocht je bovenstaande gepofte aardappel BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onder deze pagina of onze sociale media kanalen. We zijn namelijk erg benieuwd wat je ervan vindt.
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
En mocht je nou benieuwd zijn naar andere BBQ bijgerechten die niet zo veel tijd kosten om klaar te maken? Kijk dan eens naar onze pasta salade, coleslaw of mac and cheese recepten. Deze klassiekers doen het beiden ook erg goed bij de BBQ.
Ben je benieuwd naar een passend stukje vlees of vis bij dit bijgerecht? Kijk dan eens naar onze buikspek, bavette rollade, picanha, tri-tip en pulled beef of pulled pork recepten.
Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen wij het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina, de socials of het contactformulier op de contactpagina.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Veelgestelde Vragen over Gepofte Aardappel van de BBQ
1. Welke aardappelen zijn het meest geschikt om te poffen op de BBQ?
Kies bij voorkeur voor grote kruimige aardappelen zoals kruimige rassen (bijv. Eigenheimer of Irene). Deze worden van binnen lekker luchtig en zacht.
2. Moet ik de aardappels eerst voorkoken?
Nee, voorkoken is niet nodig. Je kunt de aardappels direct op de BBQ poffen, maar houd dan rekening met een langere bereidingstijd (45–60 minuten). Inpakken in aluminiumfolie helpt bij een gelijkmatige garing.
3. Hoe weet ik wanneer de gepofte aardappel gaar is?
Prik met een satéprikker of vork in de aardappel. Als die er moeiteloos in glijdt, is de aardappel gaar. De schil mag iets krokant aanvoelen.
4. Kan ik gepofte aardappels van tevoren klaarmaken?
Ja, je kunt ze vooraf poffen en later nog even opwarmen op de BBQ. Ook kun je ze al vullen en daarna even terug op het rooster zetten om de topping te verwarmen.
5. Kun je gepofte aardappels ook op een gasbarbecue maken?
Zeker, zolang je maar indirecte hitte kunt creëren. Sluit het deksel tijdens het garen en houd de temperatuur rond de 180–200°C.
Op wat voor een temperatuur moet de bbq zijn ?
Goedemorgen Ronald,
Temperatuur is niet zo heel erg belangrijk. Dit gaat een beetje op gevoel aangezien de aardappels tegen de gloeiende kolen aan liggen. Prik na 45 minuten even met een sateprikker om te kijken of de aardappels gaar zijn. Ga je er als boter doorheen, dan zit je goed!
Groeten,
Bart
Lekker recept! Heb het me jonge kaas gemaakt ipv tex mex, was erg lekker!
Hey Giel! Bedankt dat je de moeite hebt gedaan om een review achter te laten. Ik kan me goed voorstellen dat het met jonge kaas ook gewoon erg lekker was!
Groeten,
Bart van Turn Don’t Burn
Heerlijk recept en je kan er eindeloos qua topping mee varieren! wij hebben er nog knoflook en Jalapeno aan toegevoegd. Ook heel smaakvol is pulled pork ipv de spekjes 😉
Bedankt voor je review Laura, super tof dat je mijn recept hebt gemaakt en er ook je eigen draai aan hebt gegeven. Daar gaat het wat mij betreft ook echt wel om. Lekker nieuwe dingen proberen! Met pulled pork heb ik ook al wel eens gedaan inderdaad, dat is echt mega! Die met knoflook en jalapeno’s had ik nog niet eerder gezien maar ga ik zeker eens proberen!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn