Ga naar de inhoud

Sticky toffee pudding van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Wil je een echte smaakexplosie ervaren na een geslaagde BBQ avond? Dan is deze sticky toffee pudding van de barbecue er echt een die je moet proberen! Met slechts een paar ingrediënten en een beetje BBQ magie, maak je een dessert waar iedereen nog lang over zal napraten. De combinatie van de zachte kleffe cake achtige pudding met zelfgemaakte toffee saus is simpelweg onweerstaanbaar. Dus, laten we meteen aan de slag gaan!

Sticky toffee pudding klaarmaken op de BBQ

Ja, je leest het goed! Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, voegt de barbecue een unieke smaakdimensie toe aan dit toch wel, klassieke dessert. De subtiele smaak van neutrale houtskool zoals de marabu die we gebruiken tijdens deze bereiding geeft de sticky toffee pudding een twist die perfect past bij de rest van je BBQ gerechten. Het is de ideale afsluiter van je avond vol andere smaakvolle gerechten.

Zelfgemaakte caramel saus heb je ook zo gemaakt! 

Het maken van caramel saus is eigenlijk heel eenvoudig, maar vergt wel wat aandacht. Je bereidt de saus terwijl de sticky toffee pudding gaart op je barbecue. Zo is hij klaar en nog warm op het moment dat je de pudding uit je barbecue haalt. Het is bij het klaarmaken van de saus wel belangrijk dat je er goed bij blijft en roert gedurende de hele bereiding. Suiker heeft namelijk de nijging om heel snel aan te branden en dat willen we natuurlijk niet. 

Indirecte bereiding

We bereiden deze sticky toffee pudding indirect op de BBQ wat betekend dat de gietijzeren skillet waar we de pudding in maken niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toe voegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Vul dan de helft van je barbecue met kolen. Zo maak je een warme en koude zone en plaats je de skillet op dit koude gedeelte. Op het moment dat je dan de deksel sluit creëer je een soort oven effect wat de cake rondom doet garen. Op deze manier, als je de temperatuur laagt houdt hoef je ook niet bang te zijn dan de boel verbrand. Lekker gevoel toch?

Klaar om aan de slag te gaan?

Volg simpelweg onderstaand recept. We leiden je stap voor stap door het proces, zodat je zeker weet dat je de perfecte sticky toffee pudding serveert aan je gasten.

Sticky toffee pudding van de BBQ

Heerlijke zelfgemaakte sticky toffee pudding met caramel saus van de barbecue!
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord sticky toffee, sticky toffee pudding, sticky toffee pudding met karamelsaus
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 6 personen
calorieën 550kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 skillet
  • 1 vel bakpapier(optioneel)
  • 1 keukenmachine
  • 1 pannenlikker
  • 1 staafmixer of blender

Ingrediënten

Voor de pudding

  • 300 gram medjoul dadels
  • 250 ml water
  • 200 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram donker bruine basterdsuiker
  • 2 stuks grote eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de saus

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram donker bruine basterdsuiker
  • 200 ml ongeklopte slagroom

Instructies

  • Allereerst ontpitten we de dadels door met een scherp mesje over de lengte van de dadel te snijden en de vrucht te openen. Je pakt dan met gemak de pit eruit. Vervolgens weken we wat er overblijft voor 10 minuten in 250ml gekookt water. Je zorgt dat de dadels helemaal onderwater staan tijdens dit proces.
    Ontpit de dadels en laat deze 10 minuten weken in kokend water
  • We gaan nu het beslag maken voor de pudding. We pakken een keukenmachine of ruime kom en mengen eerst 100 gram boter en 50 gram bruine basterd suiker totdat dit een smeuig geheel is na 2-3 minuten. Vervolgens kunnen de 2 eieren, 200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder en de theelepel vanille extract erbij en kan dit geheel nog eens 2 minuten worden gemengd. We doen nu de dadels met water in een blender/staafmixer, maken dit fijn en voegen dit geheel ook toe aan de keukenmachine. Laat het geheel nog een aantal minuten draaien totdat het volledig goed gemengd is met elkaar.
    Bloem, eieren, suiker en boter mengen in een keukenmachine
  • Je vet vervolgens de skillet in met roomboter of doet hier een velletje bakpapier in en giet daarna het beslag in de skillet. Je maakt nu de barbecue klaar in een indirecte opstelling en gaat voor een koepeltemperatuur van 160 graden Celsius. Je plaatst vervolgens de skillet op het rooster en sluit de barbecue gedurende 50 minuten en laat de pudding garen. Je kan testen of de cake gaar is door met een sateprikker te prikken. Blijft het mengsel aan je sateprikker zitten dan moet je nog even doorgaren. Blijft het schoon? Dan is de cake klaar.
    BBQ opstoken en sticky toffee pudding erin zetten
  • Nu heb je mooi de tijd om de caramel toffee saus klaar te maken. Houdt wel de temperatuur van je barbecue in de gaten tussendoor. Smelt de 100 gram ongezouten roomboter in een pan en voeg als dit gesmolten is de 250 gram bruine basterd suiker toe. Laat dit geheel al roerend smelten op een gemiddelde temperatuur. Vooral niet te hoog. Voeg na 2 minuten de slagroom toe en breng dit zachtjes aan de kook. Laat dit al roerend 2 minuten rustig koken en haal van het vuur terwijl je af en toe blijft roeren.
    caramel saus maken
  • Vervolgens zodra de cake klaar is prikken we daar gaatjes in(niet te groot) waarnaar we de saus over de cake heen gieten. De saus kan dan mooi in de gaatjes lopen en trekt dan in de pudding wat hem echt sticky maakt.
    Nu kan je hem mooi opsnijden en uitdelen, evt nog met wat meer saus en een bolletje vanille ijs om hem af te maken.
    Geniet ervan!
    Sticky toffee pudding van de BBQ

Heb je deze sticky toffee pudding nou zelf gemaakt op de BBQ?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast deze sticky toffee pudding ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende subcategorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

picanha BBQ

Picanha met Cowboy boter saus

Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept