Allereerst ontpitten we de dadels door met een scherp mesje over de lengte van de dadel te snijden en de vrucht te openen. Je pakt dan met gemak de pit eruit. Vervolgens weken we wat er overblijft voor 10 minuten in 250ml gekookt water. Je zorgt dat de dadels helemaal onderwater staan tijdens dit proces.
We gaan nu het beslag maken voor de pudding. We pakken een keukenmachine of ruime kom en mengen eerst 100 gram boter en 50 gram bruine basterd suiker totdat dit een smeuig geheel is na 2-3 minuten. Vervolgens kunnen de 2 eieren, 200 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder en de theelepel vanille extract erbij en kan dit geheel nog eens 2 minuten worden gemengd. We doen nu de dadels met water in een blender/staafmixer, maken dit fijn en voegen dit geheel ook toe aan de keukenmachine. Laat het geheel nog een aantal minuten draaien totdat het volledig goed gemengd is met elkaar.
Je vet vervolgens de skillet in met roomboter of doet hier een velletje bakpapier in en giet daarna het beslag in de skillet. Je maakt nu de barbecue klaar in een indirecte opstelling en gaat voor een koepeltemperatuur van 160 graden Celsius. Je plaatst vervolgens de skillet op het rooster en sluit de barbecue gedurende 50 minuten en laat de pudding garen. Je kan testen of de cake gaar is door met een sateprikker te prikken. Blijft het mengsel aan je sateprikker zitten dan moet je nog even doorgaren. Blijft het schoon? Dan is de cake klaar.
Nu heb je mooi de tijd om de caramel toffee saus klaar te maken. Houdt wel de temperatuur van je barbecue in de gaten tussendoor. Smelt de 100 gram ongezouten roomboter in een pan en voeg als dit gesmolten is de 250 gram bruine basterd suiker toe. Laat dit geheel al roerend smelten op een gemiddelde temperatuur. Vooral niet te hoog. Voeg na 2 minuten de slagroom toe en breng dit zachtjes aan de kook. Laat dit al roerend 2 minuten rustig koken en haal van het vuur terwijl je af en toe blijft roeren.
Vervolgens zodra de cake klaar is prikken we daar gaatjes in(niet te groot) waarnaar we de saus over de cake heen gieten. De saus kan dan mooi in de gaatjes lopen en trekt dan in de pudding wat hem echt sticky maakt. Nu kan je hem mooi opsnijden en uitdelen, evt nog met wat meer saus en een bolletje vanille ijs om hem af te maken.Geniet ervan!