Zalm-Bacon bites van de BBQ
Zalm-Bacon bites van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eens wat anders! Ons in bacon gewikkelde zalm BBQ recept. Dit recept is toch
Warm gerookte zalm, een veel gegeten stukje vis tijdens de feestdagen. We weten natuurlijk allemaal wel waarom, dit spul is gewoon gigantisch lekker. Met die gedachte ben ik naar de tekentafel gegaan maar ik wilde het wel eens wat anders doen als de klassieke citroen dille, of de mosterd en bruine basterd suiker varianten die natuurlijk ook erg lekker zijn. Ik dacht, wat nou als ik het beste van beide werelden kan creëren met een vleugje Bart. Dat is gelukt, als ik mijn vrouw moet geloven, haha. Lees lekker verder als je ook benieuwd bent hoe je deze zelf klaar moet maken!
Het warm roken van zalm is een bereidingswijze waarbij de zalm wordt gerookt bij een stabiele temperatuur, waardoor de vis een delicate rokerige smaak krijgt en tegelijkertijd wel zijn sappen behoud en hierdoor zacht blijft. Deze techniek is al eeuwenoud en wordt wereldwijd toegepast vanwege de smaak en textuur die het aan de zalm geeft. In het verleden gebruikte mensen deze bereidingswijze in combinatie met pekelen om zo de houdbaarheid van vlees en vis te verlengen, ze hadden destijds natuurlijk nog geen koelkasten.
Nu we een idee hebben van wat warm gerookte zalm is, laten we eens kijken naar hoe we dit heerlijke gerecht kunnen bereiden. We beginnen met het maken van de sinaasappel glaze die een verfrissende en lichte smaak toevoegt aan de zalm. Deze smeren we vervolgens met een kwast op de zalm waarna we wat licht bruine basterd suiker toevoegen. Vervolgens bereiden we de zalm op een ceder houten rookplank wat er voor zorgt dat de zalm mooi wordt gerookt en die authentieke smaak krijgt die je wilt hebben.
Bij het bereiden van warm gerookte zalm is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zalm niet te ver doorslaat in temperatuur. Als je de zalm te hard gaart zetten de eiwitten namelijk uit en wordt de vis heel erg droog. Een kerntemperatuur van tussen de 50-52 graden Celsius is ideaal voor warm gerookte zalm in mijn optiek.
Ik heb in dit recept de zalm klaargemaakt op de kamado barbecue maar dit kan natuurlijk ook heel goed op een ketel of een pelletsmoker. Zelfs op een electrische barbecue werkt een rookplank in vele gevallen. Heb jij dus geen kamado, vrees dan niet. Je kan dit ook gewoon lekker klaarmaken!
Nu ben je op de hoogte en heb je een beetje randinformatie gehad. Laten we beginnen aan het recept!
En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast dit warm gerookte zalm recept ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een bak recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Zalm-Bacon bites van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eens wat anders! Ons in bacon gewikkelde zalm BBQ recept. Dit recept is toch
Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept
Warm gerookte zeebaars met kruidenolie van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Nieuwe week, nieuw recept! We zijn deze week aan de
Home Wat is de beste houtskool voor jouw BBQ? Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het
Hoi leuk recept. Dat ga ik zeker proberen. Vroeger liet ik mijn plankje ook altijd zwemmen. Echter kwam ik een recept tegen waarin iemand uitlegt wat water doet met dat plankje en dat wat je er op legt.
Als je wil roken en NIET STOMEN is dit de betere actie:
Leg het DROGE plankje op de barbecue met de gladde (gemerkte) kant naar beneden.
Als het plankje begint te roken draai je het om en ga je verder zoals in het recept staat.
Ja je doet minder lang met je plankje al kun je deze nog wel een paar keer gebruiken maar het is zo veel lekkerder.
Hey Gérard,
Bedankt dat je de moeite hebt genomen om een review achter te laten over deze gerookte zalm! Ik zie graag nog eens tegemoet hoe die je daadwerkelijk heeft gesmaakt na de bereiding.
M.b.t. je verdere opmerking ben ik het gedeeltelijk met je eens, maar doe ik het express niet zo in dit recept. Omdat rooksmaak best als heftig kan worden ervaren, en niet iedereen van een hele heftige rooksmaak houdt wordt dit vanuit de vele fabrikanten dus geadviseerd om het plankje eerst even in water te leggen. Daarnaast vind ik je opmerking wel een goede aanvulling voor de mensen die dat dus wel graag willen.
Je hoeft tevens ook niet heel bang te zijn dat je gaat stomen, je barbecue heeft namelijk een dermate hoge temperatuur, en het vocht dat aan de oppervlakte van de plank ligt, is binnen enkele momenten verdampt waarnaar de plank vervolgens gaat roken.
Hopelijk vind je nog meer lekkere recepten op mijn website!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn