Zalm-Bacon bites van de BBQ
Zalm-Bacon bites van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Weer eens wat anders! Ons in bacon gewikkelde zalm BBQ recept. Dit recept is toch wel
Warm gerookte zalm, een veel gegeten stukje vis tijdens de feestdagen. We weten natuurlijk allemaal wel waarom, dit spul is gewoon gigantisch lekker. Met die gedachte ben ik naar de tekentafel gegaan maar ik wilde het wel eens wat anders doen als de klassieke citroen dille, of de mosterd en bruine basterd suiker varianten die natuurlijk ook erg lekker zijn. Ik dacht, wat nou als ik het beste van beide werelden kan creëren met een vleugje Bart. Dat is gelukt, als ik mijn vrouw moet geloven, haha. Lees lekker verder als je ook benieuwd bent hoe je deze zelf klaar moet maken!
Het warm roken van zalm is een bereidingswijze waarbij de zalm wordt gerookt bij een stabiele temperatuur, waardoor de vis een delicate rokerige smaak krijgt en tegelijkertijd wel zijn sappen behoud en hierdoor zacht blijft. Deze techniek is al eeuwenoud en wordt wereldwijd toegepast vanwege de smaak en textuur die het aan de zalm geeft. In het verleden gebruikte mensen deze bereidingswijze in combinatie met pekelen om zo de houdbaarheid van vlees en vis te verlengen, ze hadden destijds natuurlijk nog geen koelkasten.
Nu we een idee hebben van wat warm gerookte zalm is, laten we eens kijken naar hoe we dit heerlijke gerecht kunnen bereiden. We beginnen met het maken van de sinaasappel glaze die een verfrissende en lichte smaak toevoegt aan de zalm. Deze smeren we vervolgens met een kwast op de zalm waarna we wat licht bruine basterd suiker toevoegen. Vervolgens bereiden we de zalm op een ceder houten rookplank wat er voor zorgt dat de zalm mooi wordt gerookt en die authentieke smaak krijgt die je wilt hebben.
Bij het bereiden van warm gerookte zalm is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de zalm niet te ver doorslaat in temperatuur. Als je de zalm te hard gaart zetten de eiwitten namelijk uit en wordt de vis heel erg droog. Een kerntemperatuur van tussen de 50-52 graden Celsius is ideaal voor warm gerookte zalm in mijn optiek.
Ik heb in dit recept de zalm klaargemaakt op de kamado barbecue maar dit kan natuurlijk ook heel goed op een ketel of een pelletsmoker. Zelfs op een electrische barbecue werkt een rookplank in vele gevallen. Heb jij dus geen kamado, vrees dan niet. Je kan dit ook gewoon lekker klaarmaken!
Nu ben je op de hoogte en heb je een beetje randinformatie gehad. Laten we beginnen aan het recept!
En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast dit warm gerookte zalm recept ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een bak recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Zalm-Bacon bites van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Weer eens wat anders! Ons in bacon gewikkelde zalm BBQ recept. Dit recept is toch wel
Tonijn Tataki van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen We besloten dat het vandaag een mooie dag was om eens een recept klaar
Warm gerookte zeebaars met kruidenolie van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Nieuwe week, nieuw recept! We zijn deze week aan de gang
Wat is de beste houtskool voor jouw BBQ? Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het internet