Ga naar de inhoud

Groene asperges van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Groene asperges op de BBQ, een van de meest gezochte bijgerechten op het internet. En dat is logisch ook! Want deze kleine groene stengeltjes zijn zo verschrikkelijk smaakvol als je ze op de juiste manier bereid. Lees gerust verder in dit recept waar ik je meeneem in de bereiding ervan maar ook een stukje kennis deling over wat nou precies het verschil is tussen groene en witte asperges. Want waarom zijn deze eigenlijk verschillend van kleur? Ik ga het je vertellen!

Wat zijn groene asperges?

Groene asperges zijn een variant van de asperges die bekend staat om zijn levendige groene kleur. Ze worden ook wel wilde asperges genoemd. In tegenstelling tot witte asperges, groeien groene asperges boven de grond. Ze worden geoogst voordat de toppen volledig uitkomen, waardoor ze hun karakteristieke groene kleur behouden. De reden dat de witte asperges niet die groene kleur hebben is omdat deze het daglicht niet te zien krijgen. Dit proces gebeurt volledig onder de grond. 

Groene asperges hebben daarnaast een krachtigere, meer uitgesproken smaak in vergelijking met witte asperges. Ze hebben ook een iets andere textuur, vaak omschreven als wat knapperiger. De stelen van groene asperges zijn over het algemeen ook dunner en zachter dan die van witte asperges.

Directe bereiding

We bereiden deze groene asperges direct op de BBQ, wat betekend dat de groente in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter verwijderd. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Vul dan de helft van je barbecue met kolen. Zo maak je een warme en koude zone en kan je ook gemakkelijk de asperges verschuiven als deze te hard gaan boven het directe vuur. 

Ontbijtspek, olijfolie en mediterrane kruiden

Om het toch net even anders te doen als anderen gebruiken we in ons recept ontbijtspek, en mengen we wat olijfolie aan met de mediterranean rub van Van Beekum specerijen voor een heerlijke mediterrane smaak. Dit geeft de asperges een nog rijkere en diepere smaak. Echt een mooie toevoeging al zeggen we het zelf. 

Dus, hoe maak je deze groene asperges van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Groene asperges van de BBQ

Groene asperges van de BBQ net even wat anders met een krokant huidje van spek en heerlijke mediterrane kruiden.
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ, Nederlands
Trefwoord asperges, asperges bbq, asperges van de BBQ
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 4 personen
calorieën 250kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ
 • 1 lading houtskool
 • 1 BBQ tang
 • 6-8 saté prikkers

Ingrediënten

 • 1 bundel/bos groene asperges
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels mediterranean rub
 • 1 pakje ontbijtspek lange stroken

Instructies

 • Snijd allereerst de achtste 2cm van de bos asperges af. Dit is vrij hard en dat willen we niet tijdens het eten.
  2 cm van de asperges afsnijden
 • Voeg vervolgens de olijfolie samen met de BBQ rub en meng deze goed door elkaar. Doe hierna de asperges in een ovenschaal of andere bak en meng hier het kruidenmengsel doorheen. Zorg dat de asperges volledig zijn gemarineerd en hussel dit dus goed door elkaar.
  Asperges marineren met rub en olijfolie
 • Wikkel vervolgens de asperges in de stroken ontbijtspek. Nadat je de asperges hebt ingewikkeld ga je er met sateprikkers doorheen aan de onderkant en bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de spek op zijn plek blijft zitten tijdens het grillen. Wil je nu geen spek gebruiken dan kan je zoals op de foto ook enkel de asperges aan een sate prikker rijgen. Zo krijg je een mooi asperge matje en dit maakt het weer wat makkelijker op de BBQ.
  Spek omwikkelen en sateprikkers rijgen
 • Maak de BBQ vervolgens klaar voor directe bereiding en ga voor een koepeltemperatuur van 200 graden. Grill vervolgens beide kanten van de asperges matjes totdat de spek krokant is en de asperges mooi zacht zijn.
  asperges direct grillen
 • Serveer deze asperges vervolgens als bijgerecht of op zich zelf staand. Zo zijn ze namelijk ook al wel heel erg lekker. Eet smakelijk!
  Asperges van de BBQ serveren als bijgerecht

Heb je de groene asperges zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit groene asperges recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

picanha BBQ

Picanha met Cowboy boter saus

Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende

brownie bbq

Stroopwafel-Rolo Brownie van de BBQ

Stroopwafel-Rolo brownie van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Desserts van de BBQ, we maken ze ondertussen graag klaar! Vooral ook omdat de

flat-iron-steak-van-de-bbq

Flat Iron Steak van de BBQ

Flat Iron Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie weer wat meer vertellen over nog wat onbekend stuk

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept