Kamado recepten voor beginners
Home Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het
Als we aan barbecueën denken, gaat onze gedachte vaak meteen naar vlees. Maar groente? Die verdient net zo goed een plekje op het rooster. Gezond, smaakvol, snel klaar en eindeloos te variëren. Toch merk ik dat mensen soms twijfelen: blijft de groente heel? Krijgt het die mooie grillstrepen zonder dat het uitdroogt? Tijd voor een grondige duik in het onderwerp.
In deze blog neem ik je mee in mijn favoriete tips en tricks voor groente op de BBQ én deel ik straks mijn 6 beste groente recepten die je echt wilt proberen.
Groente is licht, neemt smaken fantastisch op en past perfect bij zomerse avonden. Van stevige soorten zoals paprika, aubergine, courgette en maïskolven tot zachtere zoals asperges, tomaat of mais, je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Bovendien is gegrilde groente een prima tegenhanger voor al dat vlees op de BBQ en is het vaak de combinatie die het goed doet.
Niet alle groente blijft even goed heel op het rooster. Stevige soorten zoals paprika, aubergine, courgette, maïskolf en portobello zijn perfect. Voor dunnere of delicate groentesoorten kun je een grillmand, folie of spies gebruiken.
Groente droogt snel uit en plakt. Smeer daarom het rooster in met olie en dep de groente droog. Wrijf de groente zelf licht in met olie of een marinade, zodat hij niet aan het rooster blijft kleven. Je hoeft er overigens niet heel veel van te gebruiken, een dun laagje is prima! Dan blijft het ook gezond, haha!
Voor kleine stukjes groente zijn spiesen ideaal. Bij delicate soorten als asperges of tomaat is een grillmand of zelfs een cederhouten plank een aanrader.
Laat de groente goed grillen voordat je hem draait. Te snel omkeren geeft minder grillstrepen en meer kans dat het blijft plakken. Wacht tot de maillard reactie heeft plaatsgevonden en je met gemak de groente kunt draaien.
Groente is in principe klaar als het kort gegrild is, maar nog een bite heeft en mooie grillstrepen krijgt. Houd de hitte in de gaten; hoog genoeg voor kleur, laag genoeg om niet uit te drogen. Gegrilde groentes van de barbecue mogen namelijk echt een bite hebben, dat hoor er een beetje bij en zo blijven de vitaminen ook optimaal behouden en heb je er het meeste aan!
Hieronder zal ik mijn 6 favoriete BBQ recepten met groente onder elkaar zetten. Hopelijk zie je er iets lekkers tussen!
Gevulde paprika’s ken je vast wel, maar deze Mexicaanse variant is net even anders. Goed gekruid gehakt, zwarte bonen, mais, een beetje limoen en natuurlijk gesmolten kaas — allemaal in een geroosterde paprika van de barbecue. Simpel om te maken, maar groots in smaak. Perfect voor een zomerse avond met vrienden of gewoon als je zin hebt in iets lekkers met een Mexicaans tintje.
Champignons van de barbecue zijn al lekker, maar met een mix van mediterrane kruiden, knoflook, een scheutje olijfolie en balsamico azijn worden ze echt next level. Door het grillen krijgen ze een volle, hartige smaak en blijven ze toch lekker sappig. Deze champignons zijn ideaal als bijgerecht, of als smaakvolle toevoeging aan een salade. Makkelijk te maken, maar boordevol smaak, precies wat je wilt op een zomerse barbecue.
Gegrilde groene asperges van de barbecue zijn al een traktatie op zich, maar met een snuf mediterrane kruiden, olijfolie en een krokant jasje van bacon worden ze echt onweerstaanbaar. De rooksmaak van de BBQ, het zoute van de bacon en de frisse bite van de asperge vormen samen een topcombinatie. Ideaal als smaakvol bijgerecht, maar ook perfect om gewoon los te snacken terwijl de rest nog ligt te garen. Snel, simpel en vol karakter – precies wat je van een goed BBQ gerecht verwacht. Deze asperges kan je overigens ook prima zo bereiden zonder bacon, dan zijn ze ook fantastisch!
Deze pastasalade is precies wat je nodig hebt op een warme dag of als frisse tegenhanger bij de barbecue. Penne vormt de basis, gecombineerd met pittige rucola, romige mozzarella, zoete cherrytomaatjes, zoute olijven en olijfolie gecombineerd met wat mooie barbecue kruiden om het af te maken. Simpel, maar bomvol smaak en in een handomdraai klaar. Serveer hem koud, maak hem van tevoren en laat de smaken lekker intrekken — ideaal voor bij gegrild vlees of als lichte lunch op zichzelf.
Amerikaanse coleslaw is een klassieke smaakmaker die nooit teleurstelt. Fris, romig en nét dat beetje zoet, met knapperige kool en wortel als basis. Perfect om erbij te zetten bij een broodje pulled pork, een mooie burger, spareribs of gegrilde kip. Makkelijk vooraf te maken en juist lekker als hij even heeft kunnen staan, zodat de smaken goed in elkaar trekken. Een echte must have voor op iedere BBQ-tafel.
Maiskolven van de BBQ, we hebben ze denk ik allemaal wel eens klaargemaakt. Het lekkere iets wat zoete mais is een perfect bijgerecht voor vele BBQ gerechten. Wij hebben het in dit recept alleen net iets anders gedaan. Hoe smaakt mais namelijk als je deze op smaak brengt met harissa kruiden? Verrassend goed kan ik je vertellen! De zoete smaakbeleving veranderd naar een kruidige, pittige en nog steeds zoete smaak. Deze maiskolven zijn echt top als je van hartig houdt en hebben een compleet andere beleving dan normale maiskolven van de BBQ.
Hele kolven, spiesjes, plakken aubergine of kleine tomaatjes – groente op de BBQ biedt eindeloze variatie en smaak. Met de juiste techniek, olielaagje en eventueel een vleugje rookhout maak je er iets bijzonders van. Lichter dan vlees, snel klaar en perfect voor iedereen. Geef groente dus ook een hoofdrol op het rooster – je zult merken hoe goed dat bevalt. Wij doen in elk geval lekker mee!
Home Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het
Home Wat is de beste houtskool voor jouw BBQ? Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Dat is echt een van de meest gestelde vragen op het
Curryworst van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Er zijn van die dagen dat je gewoon zin hebt in iets lekkers van
Home Vis op de BBQ – Tips, tricks en mijn 5 beste recepten Door Bart van Heulen Als we denken aan de barbecue, denken de