De beste hamburger
De beste hamburger Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een mooie catchy titel he, dacht ik zo. Maar ik wist ook even niet wat
Als we denken aan de barbecue, denken de meesten al snel aan grote stukken vlees. Maar vis? Die verdient echt een eigen plek op het rooster. Licht, smaakvol, snel klaar en ideaal om mee te variëren. Toch merk ik vaak dat mensen vis een beetje spannend vinden op de BBQ. Want hoe voorkom je dat het uit elkaar valt? Hoe krijg je een mooi korstje zonder dat het blijft plakken? Tijd om daar eens goed op in te duiken.
In deze blog geef ik je mijn favoriete tips en tricks voor vis op de BBQ én deel ik mijn 5 beste visrecepten die je absoluut eens moet proberen.
Vis is snel gaar, neemt smaken goed op en past perfect bij zomerse avonden. Zowel voor stevige vissen zoals zalm of kabeljauw, of juist voor wat delicatere soorten als dorade of forel – je kunt er alle kanten mee op. Bovendien is vis een fijne afwisseling als je al een paar dagen vlees hebt staan grillen.
Niet elke vis is even geschikt om direct op het rooster te leggen. Stevige vissoorten zoals zalm, tonijn, kabeljauw (voor spiesjes), dorade of makreel doen het uitstekend. Dikkere filets of hele vissen zijn makkelijker te grillen dan dunne, fragiele stukjes.
Vis plakt snel. Smeer daarom het rooster goed in met olie en dep je vis droog voor je begint. Je kunt ook de vis zelf licht inwrijven met olie of een marinade.
Voor hele vissen of filets is een visklem ideaal. Zo keer je ze makkelijk zonder dat ze uit elkaar vallen. Bij gevoelige vis is een gietijzeren grillplaat of cederhouten rookplank ook top.
Laat de vis even met rust zodra hij op de barbecue ligt. Ga je te snel draaien, dan blijft hij aan het rooster hangen. Geef het wat tijd en keer hem pas als hij makkelijk loskomt.
Vis is gaar als het vlees makkelijk uit elkaar valt en net glazig is in het midden. Overgaar = droog. Gebruik eventueel een kerntemperatuurmeter: 70°C is perfect voor de meeste soorten vis.
Warm gerookte zalm is op zichzelf al een feestje, maar met een zoet-frisse sinaasappel glaze geef je er echt een verrassende draai aan. De zachte rooksmaak combineert perfect met de citrus, honing en dille waardoor de zalm een mooi glanzend laagje krijgt en boordevol smaak zit. Ideaal als je net wat meer indruk wilt maken op je gasten — zonder dat je uren in de weer bent. Deze zalm is perfect als hoofdgerecht, maar ook koud geserveerd bij een salade of op een broodje steelt hij de show.
Over dat broodje gesproken. Soms heb je namelijk van die gerechten die er niet ingewikkeld uitzien, maar qua smaak alles in huis hebben — en deze pulled zalm broodjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Zacht gegaarde zalm van de BBQ die je losplukt als pulled pork, gecombineerd met een mooie saus, frisse komkommer en een luchtig broodje. Ideaal voor een relaxte BBQ, lunch met vrienden of gewoon omdat je zin hebt in iets anders dan standaard burgers. Lekker snel klaar, bomvol smaak en gegarandeerd een hit aan tafel.
Tonijn tataki is zo’n gerecht dat er verfijnd uitziet, maar eigenlijk heel eenvoudig te maken is, en van de BBQ krijgt het net dat extra beetje karakter. Door de tonijn kort en heet te grillen, krijgt hij een mooie gebrande buitenkant terwijl de binnenkant rauw en boterzacht blijft. Even marineren, kort aanzetten en in dunne plakjes snijden: meer is het niet. Serveer het met wat sesam, sojasaus en wat wasabi mayonaise, en je hebt een lichte maar indrukwekkende starter of borrelhap die het altijd goed doet.
Soms heb je niet veel nodig om groots uit te pakken. Neem deze gamba’s met zelfgemaakte chili-olie: simpel, snel en vol smaak. Door de gamba’s kort te grillen op hoge temperatuur behouden ze hun bite en krijgen ze dat mooie rokerige randje. De chili-olie zorgt voor pit, maar met de juiste balans zodat de smaak van de gamba’s mooi overeind blijft. Perfect als voorgerecht, borrelhap of onderdeel van een groter BBQ-feest. En die olie? Die wil je daarna overal op doen en kan je ook nog eens goed in de koelkast bewaren! Wat wil je nog meer?
Hele vissen, spiesjes, stevige filets of schaal- en schelpdieren – vis op de BBQ biedt volop variatie en smaak. Met de juiste bereiding, goede kruiden en eventueel een vleugje rookhout maak je er iets bijzonders van. Lichter dan vlees, snel klaar en perfect om mee te variëren. Geef vis dus wat vaker een hoofdrol op het rooster. Je zult zien hoe goed dat bevalt. Wij doen daar namelijk ook lekker mee door! Heerlijk toch?
De beste hamburger Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een mooie catchy titel he, dacht ik zo. Maar ik wist ook even niet wat
Spaanse ribfingers sandwich Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Hoppa! Ik heb weer een mooie BBQ dag gehad en dit keer met een sandwich
Oosterse buikspek sliders Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eens een mooi recept met buikspek en dan echt ook eentje die perfect is
Pizza broodjes Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een barbecuesessie hoeft wat mij betreft niet altijd uren te duren. Want hoewel ik het echt