Ga naar de inhoud

Oosterse zalm spiesjes van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

De oosterse keuken, ik houd er wel van. Vooral omdat de smaken altijd zo mooi uitgesproken zijn. Met hier en daar een mooie dosis pit, lekker zoutig, de echte umami smaken. Dit is ook de reden dat ik naast barbecue toch vaak wel uitwijk naar Sushi en dergelijke. Ik vind dit echt fantastisch. Maar genoeg over mij. Deze oosterse zalmspiesjes zijn geïnspireerd op de Oosterse keuken omdat deze keuken perfect past bij vis en dan ook echt bij zalm. Lees lekker verder waar ik je vertel waarom en hoe je deze zalm spiesjes moet maken. 

Zalm kort grillen 

In het geval van dit recept is het de bedoeling dat we de zalm spiesjes echt maar heel kort grillen op het rooster direct boven de kolen. Het is hierbij belangrijk dat je het rooster van tevoren even insmeert met wat zonnebloem olie of dergelijke. Zalm is namelijk heel erg delicaat en de marinade is vrij zoet en bevat veel suiker. Het komt daarom niet lekker los van het rooster zonder dat je het insmeert. Je zal zien als je een klein laagje zonnebloemolie aanbrengt dit veel makkelijker gaat! 

Wat is er zo oosters aan deze zalm?

We maken een natte marinade waarin we sojasaus, ketjap manis en deze teriyaki saus van van Beekum Specerijen gebruiken. Door deze zoute en zoete umami smaken samen te voegen krijgen we een marinade die heerlijk oosters is waarmee je bijna het gevoel krijgt alsof je in een sushi restaurant bent beland, en dat vanaf je eigen barbecue. Heerlijk toch?

Oosterse zalm spiesjes van de BBQ

Overheelijke kort gegrilde zalm spiesjes met een oosterse marinade afgetopt met sesamzaadjes. Deze wil je eens proberen!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oosters
Trefwoord zalm spies, zalm spiesjes, zalmspies bbq, zalmspiesjes
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 400kcal
Kosten 20 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 stuk zalm zijde zonder huid 500-600 gram
  • 1 theelepel sesamzaadjes

Voor de marinade

Instructies

  • We halen de zalm zijde uit de verpakking en deppen deze eerst goed droog met keukenpapier. Vervolgens snijden we de zalm in vierkante blokjes van 2.5-3cm. Hierna voegen we alle ingrediënten voor de marinade samen en mengen we de zalm blokjes hier goed doorheen. We laten dit vervolgens 2 uur afgedekt marineren in de koelkast. Als je geen 2 uur hebt dan minimaal 30 minuten voor de juiste smaakafgifte van de marinade.
    Zalm snijden in blokjes van 2x2cm
  • Vervolgens als de zalmblokjes voldoende zijn gemarineerd is het tijd deze aan de prikkertjes te rijgen. Zorg ervoor dat je voordat je begint met rijgen dat je de stokjes circa 10-15 minuten in water laat weken. Dit zorgt ervoor dat deze niet verbranden. In mijn geval heb ik 3 blokjes per stokje gebruikt maar dat mag natuurlijk meer of minder zijn.
    Zalm rijgen aan spiesjes
  • Hierna steken we de barbecue aan en verwarmen we deze naar een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius. Als deze temperatuur is bereikt smeren we het rooster lichtelijk in met wat zonnebloemolie. Ik deed dit met een keukenpapiertje en deed hier wat olie op. Kijk uit dat je je vingers niet verbrand. Grill de zalmspiesjes vervolgens 2-3 minuten per kant totdat ze rondom mooi bruin zijn. Als je voor de zekerheid de kerntemperatuur wilt meten dan moet dat zo ongeveer rond de 50-55 graden Celsius zijn.
    Oosterse zalmspies grillen op de barbecue
  • Als de spiesjes mooi bruin zijn haal je ze van de barbecue. Rooster vervolgens in een pannetje de sesamzaadjes mooi bruin en strooi deze over je spiesjes heen. Je kan ze nu lekker opeten.
    Geniet ervan!
    Oosterse zalmspies van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 400kcal

Laat het me weten als je deze zalm spiesjes hebt gemaakt!

Dat vinden we echt tof. Je kan helemaal onderaan de pagina een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag jouw mening. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze zalmspiesjes geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

Zalm van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wij zijn bij Turn Don’t Burn zoals je waarschijnlijk wel weet dol op

Jerk Chicken BBQ

Jamaicaanse Jerk Chicken

Jamaicaanse Jerk Chicken Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Yah Mannn! We gaan Jamaicaanse jerk chicken bereiden! En hoe! Je waant jezelf werkelijk tussen

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept