Ga naar de inhoud

Pulled zalm broodjes

Bart van Heulen achter de BBQ

Zalm. Ik houd er wel van in allerlei verschillende bereidingen. Zo ben ik een heel groot fan van koud en warm gerookte zalm, maar ook op de huid gebakken zalm gaat er verder ook goed in. Aangezien ik al hele mooie zalm recepten op mijn website heb staan over allerlei variaties dacht ik dat het een mooi moment was om het wat anders te doen. Je ziet namelijk ongekend veel varianten op pulled vlees, Zo heb je pulled chicken, pork, beef en noem het allemaal maar. Dat moet ook gewoon kunnen met zalm toch? Zo ging ik aan de slag en is dit brioche broodje met warm gerookte pulled zalm, zoet pittige honing-sriracha mayonaise, veldsla en julienne gesneden komkommer geboren. Rokerig, zoet, pittig, verfrissend. Het heeft het eigenlijk allemaal wel. Laat me je meenemen in hoe je deze bereiding precies zelf organiseert, want dit wil je gewoon een keer proberen!

Warm roken op een lage temperatuur

Om mooie warm gerookte zalm te maken heb je wat geduld nodig. Het is namelijk het beste dat je zalm warm rookt op een temperatuur van rond de 70 graden Celsius. Nu is het al een kunst op zich om je barbecue op die temperatuur te krijgen en houden dus wees niet te streng voor jezelf als je dit voor het eerst gaat doen. Een paar graden meer of minder is helemaal niet erg. De reden dat we roken op deze lage temperatuur is omdat vette vis zoals zalm zijn eiwitten uitzet op het moment dat het te hard en te lang wordt gegaard. We willen graag die eiwitten in de vis houden omdat dit malsheid behoudt en uitdrogen voorkomt en daarom doen we dit rustig aan. Het heeft een ander bijkomend voordeel en dat is dat je de zalm voor een langere periode rooksmaak mee kan geven. Dit gaat de algehele smaakbeleving weer ten goede. Verschillende voordelen dus die lagere temperatuur in de barbecue. Ik bereid deze zalm op de Traeger Ironwood L pellet smoker, hier heb ik het gemak dat ik de temperatuur op de exacte graden in kan stellen en dat deze ook op lage temperatuur kan roken. 

Een Aziatisch geïnspireerde marinade

Zalm kan je voordat je de bereiding start altijd heel mooi marineren. Ik doe het in dit geval met sojasaus, honing, wat bruine suiker, knoflookpoeder en cayennepeper. Dit laat je gedurende een uur of 2, en minimaal een half uur marineren. Zo geef je naast de rooksmaak ook een Aziatisch geïnspireerd smaak element mee. Daarnaast serveer ik de zalm op deze hele mooi brioche broodjes. Deze zijn heerlijk zacht en gaan perfect met de zalm. 

Pulled zalm broodjes

Overheerlijke warm gerookte pulled zalm met een honing-sriracha mayonaise, veldsla en komkommer op een zachte brioche. Dit wil je!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord broodje zalm bbq, pulled salmon, pulled zalm
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 450kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 zalm zijde met of zonder huid 600-800 gram
  • 4 brioche broodjes
  • 1 komkommer
  • 1 zakje veldsla

Voor de marinade

Voor de saus

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel sriracha saus

Instructies

  • We beginnen met het marineren van de zalm zijde. We doen alle ingredienten van de marinade in een ziplock zak en voegen hier de zalmzijde aan toe. We laten dit vervolgens optimaal 2 uur in de koelkast marineren en minimaal 30 minuten. Zorg ervoor dat je het af en toe omdraait zodat de marinade overal komt.
    Hierna steken we de barbecue aan en gaan we roken op een koepeltemperatuur van 75 graden Celsius. Zodra de barbecue op deze temperatuur is voeg je het rookhout toe, steek je de kernthermometer in de zalm en leg je het op de barbecue. Je sluit nu de deksel en laat deze gesloten tot de zalm een kerntemperatuur van 50 graden Celsius heeft bereikt.
    pulled zalm roken op 75 graden
  • Nadat je de zalm hebt gerookt ziet deze er ongeveer zo uit. Je kan nu voorzichtig met een vork de zalm pullen. Hierna snijd je de brioche broodjes open en grill je deze kort aan de binnenkant op de barbecue.
    Nu is het tijd om de komkommer julliene te snijden in hele dunne plakjes van zo'n 1cm breed. Maak daarna het sausje klaar door mayonaise met honing en sriracha saus te mengen.
    zalm klaar vanaf de barbecue
  • We gaan nu de broodjes opmaken door te beginnen met een laagje saus, daarop de pulled zalm. Dek dit af met wat veldsla, de komkommer en het kapje van het broodje ingesmeerd meet nog een beetje saus.
    Genieten geblazen, eetsmakelijk!
    pulled zalm van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 450kcal

Laat het ons weten als je deze pulled zalm broodjes hebt gemaakt!

Dat vinden we echt tof. Je kan helemaal onderaan de pagina een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag jouw mening. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze pulled salmon of zalm ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

beefhammer bbq

Botermalse beefhammer van de BBQ

Botermalse beefhammer van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De beefhammer! Een trend die inmiddels al even ronddwaalt in de Nederlandse en

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept