Ga naar de inhoud

Een volledige gids over pellet smokers

Bart van Heulen achter de BBQ

Zo, ik heb nu inmiddels een half jaar zelf een pellet smoker en dacht dat dit wel een mooi moment was om er eens een alles omvattende gids over te schrijven. Want er is namelijk nog niet heel veel geschreven in de benelux als het gaat om deze apparaten. Wel zien we ze steeds meer verschijnen bij barbecue winkels en bij mensen in de achtertuin. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Laat me je meenemen in dit blog waarin ik zo goed mogelijk van A tot Z de voor en nadelen probeer uit te werken. Ooh ja, als je benieuwd bent wat voor pellet smoker ik heb, dan is dat deze Traeger Ironwood. Dan heb je daar ook een beeld bij. 

Een pellet BBQ: Wat is het en hoe werkt het precies?

Een pellet BBQ is een veelzijdige barbecue die werkt op houtpellets als brandstof. Deze pellets worden automatisch aangevoerd vanuit een hopper(een soort bak) naar een brandkamer, waar ze ontstoken worden om warmte en rook te maken. Dit proces wordt elektronisch geregeld, waardoor je zeer nauwkeurige temperatuurcontrole hebt. Het verschil in tegenstelling tot een andere barbecue is dat de gemaakte rook middels een ventilator de rook langs je vlees/vis heen blaast. Op deze manier krijg je een rookring en smaak aan je vlees zoals ik dat op een andere barbecue nog niet eerder voor elkaar heb gekregen. Op dat gebied zijn ze dus echt wel uniek. 

De perfect combinatie tussen smaak en gemak

Er wordt wel eens gezegd dat je met een pellet smoker het plezier van het barbecuen niet meer beleeft, omdat je zelf niet met de kolen staat te rommelen en het aansteken daarvan. Maar niets is minder waar. Een pellet smoker is namelijk best wel indrukwekkend, maak hier en daar ook wel wat geluid en creëert rook die lekker ruikt. Dat laatste zal ik even toelichten. Door de ontbranding van zuivere houtpellets, die speciaal voor een pelletsmoker zijn gemaakt krijg je hele zuivere rook. Dit is met houtskool, briketten en al dat soort brandstoffen lang niet altijd het geval. Het ruikt dus daadwerkelijk anders als je naast een pelletsmoker staat in vergelijking met een andere kolen of houtskool barbecue.

Het gemak wordt daarnaast alleen maar beloond omdat dit er voor zorgt dat je pellet BBQ heel erg stabiel is qua temperatuur. Iets wat rust geeft en er voor zorgt dat je vlees of vis heel geleidelijk naar de gewenste kerntemperatuur gaat. Dat gaat vervolgens de kwaliteit van je gerecht ook weer ten goede. Want hoe meer temperatuurschommelingen, des te minder het eindresultaat. Daar komt het gezegde, if you’re lookin’ you aint cookin’ ook vandaan. Lekker de klep zoveel mogelijk dichtlaten dus. 

Pellet smoker voor en nadelen

Voordelen

  • Gebruiksgemak: Dankzij de elektronische temperatuurregeling hoef je niet constant op te letten.
  • Consistente temperatuur: Ideaal voor slow-cooking en roken.
  • Veelzijdigheid: Ook gewoon prima geschikt voor grillen
  • Minder rookontwikkeling: Vergeleken met traditionele houtskool BBQ’s produceert een pellet BBQ dus schonere rook.
  • Brede keuze aan houtpellets: Verschillende houtsoorten zorgen voor unieke smaakprofielen. Ieder merk heeft een legio aan smaken met allemaal unieke profielen. 
 

Nadelen

  • Stroom nodig: Omdat het systeem elektronisch wordt geregeld, heb je elektriciteit nodig.
  • Hogere kosten: Een pellet BBQ is vaak duurder in aanschaf dan een houtskool- of gasbarbecue.
  • Minder hoge temperaturen: In vergelijking met traditionele houtskoolbarbecues kan een pellet BBQ minder hoge temperaturen bereiken. Al kan je in de meeste gevallen met gemak zelfs een pizza bakken. Maar 400 graden en dergelijke wordt hem niet.
 

Beste pellet smoker: Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van de beste pellet BBQ zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Kookoppervlak: Hoeveel ruimte heb je nodig?
  • Temperatuurbereik: Kan de BBQ zowel laag en langzaam garen als op hoge temperatuur grillen?
  • Bouwkwaliteit: Duurzame materialen zoals roestvrij staal gaan langer mee.
  • Pelletverbruik: Hoe efficiënt is het systeem?
  • Extra functies: Sommige modellen hebben wifi-besturing, vleesprobes of extra rookopties.
 

Pellet smokers van Traeger staan voor Innovatie en kwaliteit

Traeger is een van de bekendste merken als het gaat om pellet smokers. Ze staan bekend om hun innovatieve technologie, gebruik van de beste materialen en hun betrouwbaarheid. Een merk waar ik dus zelf de afgelopen 6 maanden mee heb mogen knooien. Enkele populaire modellen zijn:

  • Traeger Ranger: Ideaal voor mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met pellet smokers en een kleiner budget hebben. Ook perfect om mee te nemen op vakantie. De Ranger is namelijk een electrisch aangestuurde barbecue met de smaak van een echte, dus dit kan op de meeste campings nog wel! 
  • Traeger Ironwood Series: Voor de serieuze achtertuin smokers die alles hoog op smaak willen hebben. 
  • Traeger Timberline Series: Het topmodel met premium functies zoals een inductie kookplaat voor het maken van saus dergelijke en daarnaast maximale temperatuurcontrole.
 
1 - Turn Don't Burn
Traeger Ironwood
Traeger Timberline

Je kiest dus voor een Traeger omdat: 

Traeger een lange geschiedenis heeft in de wereld van pellet smokers en vaak gezien als de pionier op dit gebied. Waarom kiezen zoveel de mensen dan voor een Traeger pellet smoker zal je je afvragen?

  • De consistente prestaties: Betrouwbare temperatuurregeling en gelijkmatige rookontwikkeling.
  • Gebruiksgemak: Eenvoudige bediening met digitale controllers en wifi-besturing.
  • Veelzijdigheid: Geschikt voor roken en grillen.
  • Uitgebreide community: Online zijn er talloze recepten en tips te vinden voor Traeger-gebruikers. Er worden ook events georganiseerd zoals de Traeger Day en andere competities om aan mee te doen.
  •  Premium materiaal: De Traegers worden gemaakt van serieuze kwaliteit materiaal wat gemaakt is om in de achtertuin te kunnen overleven. 
 

Heb jij na het lezen van dit artikel het idee dat een pellet smoker voor jou is?

Neem hier dan een kijkje naar hun volledige assortiment. Een merk wat ik van harte kan aanbevelen na inmiddels toch een 10 recepten te hebben geschreven op dit mooie apparaat.

Een aantal van deze pellet smoker recepten

kippenvleugels van de BBQ

Maple-srirachca kippenvleugels

Maple-srirachca kippenvleugels van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een nieuwe week, een nieuw recept. Zo doe ik dit al een tijdje,

beefhammer bbq

Botermalse beefhammer van de BBQ

Botermalse beefhammer van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De beefhammer! Een trend die inmiddels al even ronddwaalt in de Nederlandse en

honing-mosterd spareribs

Honing-Mosterd Spareribs

Honing-Mosterd Spareribs Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Spareribs, toch wel een van de meest lekkere barbecue gerechten die er zijn. Dit behoort daarom

pulled zalm van de BBQ

Pulled zalm broodjes

Pulled zalm broodjes Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Zalm. Ik houd er wel van in allerlei verschillende bereidingen. Zo ben ik een heel

Jalapeno cheddar bladerdeeg hapjes met kaasdipsaus

Jalapeño-cheddar worst bladerdeeg hapjes

Jalapeño-cheddar worst bladerdeeg hapjes Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Vroeger, toen ik een stukje jonger was deelde ik altijd kleine knakworstjes in bladerdeeg

cornbread recept voor de BBQ

Bacon-cheddar cornbread

Bacon-cheddar cornbread Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Bijgerechten: een totaal onderbelichte categorie op mijn website. Daar moest dus verandering in komen! Ik liet

Mocht je nu vragen hebben?

Laat het me dan gerust weten via de reactiemogelijkheid hieronder. Ik reageer hier meestal vrij snel om je te helpen met je vraag! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *