De ultieme BBQ saus
De ultieme BBQ saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik had nog helemaal geen recept voor zelfgemaakte BBQ saus. Dus dacht dat dit wel
Boom, weer een nieuw recept uit de koker van Turn Don’t Burn. Dit keer lekker het me wel weer een tof idee om eens een spareribs recept uit te werken en wel een waarbij ik geïnspireerd werd door het nieuwe seizoen van de Netflix serie Barbecue showdown. De Amerikaanse BBQ-er Garrett Vinnett maakte hier zijn signature cajun style BBQ ribs. En man wat zag dit er goed uit. Nu heb ik wat af gezocht op het internet maar er is verder helemaal niets te vinden over dit recept, niet op zijn website, socials nergens. Dus bedacht ik zelf mijn eigen versie te maken van zijn cajun style ribs. En dit is dus echt wel een succes geworden al zeg ik het zelf. Maar eerst wat over de gebruikte spareribs in dit recept, want dat zijn niet de normale spareribs die je gewend bent van Nederlandse bodem.
St. Louis style ribs zijn ribben die afkomstig zijn uit de buik van het varken, ook wel bekend als belly ribs. In de Verenigde Staten is dit eigenlijk wat men bedoelt wanneer ze het over spareribs hebben. Het zijn dus niet de baby back ribs, die in Nederland als spareribs worden geserveerd. Buikspareribs worden volgens de St. Louis style gesneden, een speciale techniek die is ontstaan vanuit de behoefte van wedstrijd-BBQ’ers in de VS. De ribben worden zodanig bijgesneden dat het vlees gelijkmatig van dikte is en de ribpunten en kraakbeen verwijderd zijn. Dit levert mooie, grote, platte ribben op die perfect geschikt zijn voor een low and slow bereiding op de barbecue.
Het belangrijkste verschil ligt in de locatie waaruit de ribben zijn gesneden. De Nederlandse baby back ribs komen uit het deel van de ribben dat het dichtst bij de ruggengraat zit. Daardoor zijn de strengen van baby backs kleiner, wat meer gebogen en vaak wat minder vet dan de belly ribs van St. Louis style.
In het kort bereiden we deze keer de ribben op de Traeger Ironwood smoker, het eerste recept wat ik heb geschreven op deze barbecue. Ondanks dat het gemaakt is op een pellet smoker kan je dit ook gewoon prima bereiden op je kamado of ketelbarbecue. Het is hierbij gewoon belangrijk dat je de volledige bereiding een indirecte setup creëert. Dus niet direct boven de kolen. Laten we beginnen!
Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.
Ben je naast deze St. Louis style ribs ook geïnteresseerd om andere gerechten op de BBQ klaar te maken? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
De ultieme BBQ saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik had nog helemaal geen recept voor zelfgemaakte BBQ saus. Dus dacht dat dit wel
Buikspek lollies van BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik zag pas geleden op Instagram deze buikspek lollies langskomen. Het trok mijn aandacht en
Shoarma kruiden Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik ben de laatste tijd volop bezig met verschillende kruidenmixen. Omdat ik de smaak nu eenmaal te
Saucijzenbroodjes van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik had een tijdje geleden zo verschrikkelijk zin in een saucijzenbroodje en besloot deze zelf