Ga naar de inhoud

Cajun St Louis style ribs met honing glaze

Bart van Heulen achter de BBQ

Boom, weer een nieuw recept uit de koker van Turn Don’t Burn. Dit keer lekker het me wel weer een tof idee om eens een spareribs recept uit te werken en wel een waarbij ik geïnspireerd werd door het nieuwe seizoen van de Netflix serie Barbecue showdown. De Amerikaanse BBQ-er Garrett Vinnett maakte hier zijn signature cajun style BBQ ribs. En man wat zag dit er goed uit. Nu heb ik wat af gezocht op het internet maar er is verder helemaal niets te vinden over dit recept, niet op zijn website, socials nergens. Dus bedacht ik zelf mijn eigen versie te maken van zijn cajun style ribs. En dit is dus echt wel een succes geworden al zeg ik het zelf. Maar eerst wat over de gebruikte spareribs in dit recept, want dat zijn niet de normale spareribs die je gewend bent van Nederlandse bodem.

St. Louis style ribs

St. Louis style ribs zijn ribben die afkomstig zijn uit de buik van het varken, ook wel bekend als belly ribs. In de Verenigde Staten is dit eigenlijk wat men bedoelt wanneer ze het over spareribs hebben. Het zijn dus niet de baby back ribs, die in Nederland als spareribs worden geserveerd. Buikspareribs worden volgens de St. Louis style gesneden, een speciale techniek die is ontstaan vanuit de behoefte van wedstrijd-BBQ’ers in de VS. De ribben worden zodanig bijgesneden dat het vlees gelijkmatig van dikte is en de ribpunten en kraakbeen verwijderd zijn. Dit levert mooie, grote, platte ribben op die perfect geschikt zijn voor een low and slow bereiding op de barbecue.

Wat is dan het grote verschil tussen de Nederlandse spareribs en St. Louis style ribs?

Het belangrijkste verschil ligt in de locatie waaruit de ribben zijn gesneden. De Nederlandse baby back ribs komen uit het deel van de ribben dat het dichtst bij de ruggengraat zit. Daardoor zijn de strengen van baby backs kleiner, wat meer gebogen en vaak wat minder vet dan de belly ribs van St. Louis style.

Genoeg over de ribben, lets get cookin’

In het kort bereiden we deze keer de ribben op de Traeger Ironwood smoker, het eerste recept wat ik heb geschreven op deze barbecue. Ondanks dat het gemaakt is op een pellet smoker kan je dit ook gewoon prima bereiden op je kamado of ketelbarbecue. Het is hierbij gewoon belangrijk dat je de volledige bereiding een indirecte setup creëert. Dus niet direct boven de kolen. Laten we beginnen!

Cajun St Louis style ribs met honing glaze

Overheelijke low & slow gegaarde St. Louis style ribs met een honing appelcider glaze. Echt om je vingers bij af te likken!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord spareribs st louis style, st louis ribs, st louis style ribs recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 5 uur
Porties 2 personen
calorieën 600kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 2 chunks kersen rookhout(bij een kamado of ketel BBQ)
  • 1 snijplank en scherp mes
  • 1 bakje om te mengen
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 rol keukenpapier
  • 1 vijzel

Ingrediënten

  • 1 streng St. Louis style spareribs
  • Een beetje worchestershire saus

Voor de Cajun BBQ rub

  • 2 theelepels rietsuiker
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel basilicum
  • 0.5 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Voor de mop saus

  • 200 ml appelsap
  • 100 ml water
  • 50 ml appelciderazijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel worchestershire saus

Voor de laksaus

  • 150 ml honing
  • 50 ml appelciderazijn

Instructies

  • We maken allereerst de BBQ rub klaar door alle ingrediënten uit de lijst samen te voegen. Als je vrij grove oregano, basilicum en tijm hebt is het handig deze eerst even fijn te vijzelen voordat je het samen voegt.
    cajun bbq rub maken
  • Nu is het tijd om de ribs uit de verpakking te halen en rondom goed droog te deppen met keukenpapier. Zodra je dit hebt gedaan verwijder je het vlies/membraan van de achterkant van de ribben door de achterkant van een vork eronder te wippen en zo met een keukenpapiertje het hele membraan er af te trekken.
    St louis style ribs droogdeppen en membraan verwijderen
  • Vervolgens is het tijd om de ribben in te rubben met de gemaakte BBQ rub. Voordat je dit doet smeer je ze eerst in met een laagje worchestershire saus en breng vervolgens de volledige hoeveelheid rub aan op de rib. Zorg ervoor dat alle kanten mooi bedekt zijn.
    We stellen nu de barbecue in op een temperatuur van 110 graden en leggen de ribben erop. Ik heb voor de pelletsmoker gebruik gemaakt van kersen pellets dus daar komt in dit geval de rooksmaak vandaan. Heb je een kamado of ketel barbecue? Dan is het nu tijd om de 2 chunks kersenrookhout erop te gooien. Sluit nu de deksel en laat voor een periode van 2 uur roken zonder de barbecue al te veel te openen. Liefst helemaal niet, want if your looking, you aint cooking.
    ribs op de smoker na rubben
  • Je maakt in de tussentijd de spray/mop saus klaar door appelcider azijn en water samen te voegen volgens de verhouding in het recept. Het mooiste is als je hier een spray bottle of plantenspuit voor hebt. Dan kan je dit er mooi dunnetjes op sprayen. Heb je dit niet? Kwast het er dan op als een mop saus maar doe dit niet te enthousiast, je vlees koelt namelijk terug bij elke keer dat je dit doet, dus je hebt dan de kans dat de bereiding nog wat langer duurt.
    Je herhaalt dit proces 2 keer, dus na de eerste 2 uur roken en vervolgens 45 minuten later nog een keer.
    Deze fase duurt daarmee 1.5 uur en brengt de totale bereidingstijd na deze fase op 3.5 uur. We houden de temperatuur gedurende deze hele tijd op 110 graden.
    spray de ribben in met de spray mix
  • Na de 3.5 uur op de barbecue sprayen/moppen we de ribs nog 1 keer in en pakken we deze in een dubbele laag aluminiumfolie in. De ribben gaan nu nog 1 uur terug op de barbecue.
    st louis ribs inpakken in aluminium folie
  • Na 4.5 uur totale tijd op de barbecue en 1 uur ingepakt te zijn geweest haal je de ribben uit het aluminiumfolie. Vervolgens meng je de honing met de appelcider azijn en zorg je dat het goed in elkaar is opgenomen en lak je de spareribs in met de glaze. Snijd ze vervolgens mooi aan als enkele ribben en serveer direct!
    Eet smakelijk!
    st louis style ribs recept

Heb je deze St Louis style ribs zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.

Ben je naast deze St. Louis style ribs ook geïnteresseerd om andere gerechten op de BBQ klaar te maken? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

De ultieme BBQ saus maken

De ultieme BBQ saus

De ultieme BBQ saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik had nog helemaal geen recept voor zelfgemaakte BBQ saus. Dus dacht dat dit wel

buikspek lollies

Buikspek lollies van de BBQ

Buikspek lollies van BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik zag pas geleden op Instagram deze buikspek lollies langskomen. Het trok mijn aandacht en

shoarma kruiden maken

Shoarma kruiden

Shoarma kruiden Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik ben de laatste tijd volop bezig met verschillende kruidenmixen. Omdat ik de smaak nu eenmaal te

saucijzenbroodjes klaar

Saucijzenbroodjes van de BBQ

Saucijzenbroodjes van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Ik had een tijdje geleden zo verschrikkelijk zin in een saucijzenbroodje en besloot deze zelf

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept