Ga naar de inhoud

Maple-srirachca kippenvleugels van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Een nieuwe week, een nieuw recept. Zo doe ik dit al een tijdje, inmiddels maar liefst 3 jaar al. En we gaan voorlopig niet stoppen, want ik heb er veel lol in! Deze week maakte ik mijn 2e recept op een pellet smoker, en dat was wel tof om te doen. Is toch echt anders als een kamado qua beleving en resultaat. Dit recept voor deze maple sriracha kippenvleugels kan je overigens op alle barbecues bereiden, ik zorg dat de uitleg algemeen is. Lees lekker verder hoe je deze kippenvleugels zelf op de BBQ klaarmaakt, ze waren echt wel een succes! Maar eerst wat meer over welk deel ik het liefst gebruik van de vleugels. 

Kippenvleugels

Kippenvleugels bestaan uit drie delen. Het bovenste deel, de drumette, is het stuk dat het dichtst bij het lichaam van de kip zit. Dit deel lijkt op een kleine drumstick en bevat veel vlees waardoor het vaak het meest populaire gedeelte is van de vleugel. Het middelste deel van de vleugel, de flat of wingette, is platter en bevat twee botten. Hoewel het iets minder vlees heeft dan de drumette, is het wel veel vetter en malser en heeft het een mooi velletje dat je krokant kan maken. Dit is dat ook echt mijn favoriete stukje kippenvleugel en ik mag dit dan ook graag gebruiken voor mijn kippenvleugel recepten. Het laatste deel, de tip, is klein en puntig met weinig vlees. Dit deel wordt vaak verwijderd voordat de vleugels worden bereid, maar kan goed van pas komen voor het trekken van bouillon. Over het algemeen worden dus alleen de drumette en flat gebruikt bij het bereiden van kippenvleugels. 
 

Wat is er zo bijzonder aan dit recept?

We roken de kippenvleugels eerst gedurende een periode voor een mooie rooksmaak op een hoge temperatuur waardoor het velletje van de kippenvleugels mooi krokant wordt. We lakken ze hierna in met een laksaus gemaakt van maple sirup, stroop, sriracha saus en appel cider azijn. Dit zorgt voor een mooie zoet en licht pittige waanzinnige smaak die er voor zorgt dat je wel een hele vracht van deze vleugels op kan! 

We bereiden deze keer de vleugels op de Traeger Ironwood pellet smoker. Ondanks dat het gemaakt is op een pellet smoker kan je dit ook gewoon prima bereiden op je kamado of ketelbarbecue. Het is hierbij gewoon belangrijk dat je de volledige bereiding een indirecte setup creëert. Dus niet direct boven de kolen. Laten we beginnen!

Maple-siriracha kippenvleugels van de BBQ

Overheerlijke zoete, licht pittige kippenvleugels gemaakt in een handomdraai van je eigen barbecue! Deze moet je een keer proberen.
Gang Borrelhapje, Snack
Keuken Amerikaans
Trefwoord kippenvleugels, kippenvleugels bbq
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 550kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 2 chunks kersen rookhout of kersen pellets(als je een pellet smoker hebt)
  • 1 kom om in te mengen

Ingrediënten

Voor de lak saus

  • 1 eetlepel sriracha saus
  • 1 eetlepel schenk stroop
  • 4 eetlepels maple sirup
  • 50 ml appelcider azijn

Instructies

  • Allereerst halen we de kippenvleugels uit de verpakking en deppen we deze rondom goed droog. we strooien vervolgens de theelepel maizena over de kippenvleugels en mengen dit goed door elkaar. Vervolgens gaan de kruiden erbij en doe je hetzelfde zodat de kippenvleugels rondom goed zijn bedekt met kruiden. Het geheel gaat vervolgens de koelkast in.
    We steken nu de barbecue aan op een koepeltemperatuur van 150 graden celsius. Als deze temperatuur is bereikt mag het rookhout tussen de houtskool en de kip op het rooster. Sluit vervolgens gedurende 45 minuten de deksel en laat de kippenvleugels garen.
    kippenvleugels kruiden voor de BBQ
  • Na 45 minuten lak je de kippenvleugels in met de zelfgemaakte lak saus. Doe dit goed rondom en sluit de deksel weer en gaar de kippenvleugels nog door voor een periode van 20 minuten. Je kan er voor kiezen om de kippenvleugels kort van de barbecue af te halen om ze in te lakken, je krijgt dan niet zo'n zooitje in je barbecue.
    kippenvleugels inlakken
  • Na de 20 minuten met de lak saus zijn de kippenvleugels mooi gekarameliseerd en kan je ze serveren.
    Geniet ervan!
    kippenvleugels van de BBQ

Heb je deze kippenvleugels zelf op de BBQ gemaakt? 

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan deze pagina. Dit vinden we echt tof! Mocht je verder je creatie delen op platforms als Instagram of Facebook? Breng ons dan op de hoogte, dan delen we je post.

Wil je naast deze kippenvleugels andere BBQ recepten zien en klaar maken? Kijk dan eens boven in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan inmiddels echt een hoop verschillende recepten van voor tot nagerechten en van snacks tot bijgerechten. Er zit vast wel iets voor je tussen.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken deze recepten en informatieve artikelen daarnaast voor de beginnende en de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Thanks!

Bart van Turn Don’t Burn

Andere recepten

surf en turf van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Surf en turf, een echte klassieker als je het mij vraagt

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept