Ga naar de inhoud

Bacon Onion Bombs van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

We zagen pas geleden deze bacon onion bombs langs komen en konden het niet laten om hier onze fantasie op los te laten. Het heeft er alles van doen lijken dat de bedenker van deze ergens uit Amerika komt. Maar goed, echt een hele toffe snack om klaar te maken op je BBQ en het is net weer even wat anders als anders. Ze zijn in ieder geval het proberen waard en barsten van de smaak. Zoals het in de naam al zegt, echte smaak bommetjes.

Wat zijn Bacon Onion Bombs?

Bacon onion bombs bestaan uit maar een aantal ingrediënten. Het heeft eigenlijk heel veel weg van de welbekende moink balls alleen zijn deze wat groter en worden er nog wat additionele ingrediënten toegevoegd. Van binnen naar buiten beginnen we met een blokje verse cheddar kaas. Hier omheen rollen we rundergehakt en vervolgens snijden we een ui door de midden waar we enkel de buitenste ring van beide helften nodig hebben. We plaatsen vervolgens het balletje rundergehakt tussen de 2 helften van de ui. Hierna omwikkelen we dit gedeelte met ontbijtspek en voila! De bacon onion bombs zijn geboren. We gebruiken natuurlijk ook nog kruiden en een bepaalde laksaus maar daar meer over te lezen verder in het recept!

Indirecte bereiding

We bereiden deze bacon onion bombs indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kogel BBQ of andere BBQ? Leg dan de bacon onion bombs zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de uien bommetjes rondom doen garen.

Rookhout

Tijdens een indirecte bereiding kunnen we ook mooi wat extra rook smaak toevoegen aan het vlees. Dat doen we in deze bereiding door middel van kersen hout. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hier 2 blokjes van bij het houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke lichte rooksmaak die perfect past bij eigenlijk alle soorten vlees dus ook bij deze combinatie van rund en varkensvlees.

Kruiden en saus

We maken in ons recept gebruik van de dry rub all use van van Beekum Specerijen in combinatie met de smokey BBQ saus. Het allround smaken pallet van de BBQ rub in combinatie met het zoete rokerige effect van de BBQ saus geven het kersen rookhout net dat extra zetje om een perfecte BBQ smaak te creëren. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt!

Dus, hoe maak je deze Bacon onion bombs van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Bacon Onion Bombs van de BBQ

Weer een prachtige BBQ snack die is over komen waaien vanuit america! Probeer hem nu zelf ook eens.
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bacon onion bomb, ui bbq, uien bom bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen
calorieën 400kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 1 kernthermometer
 • 2 chunks kersen hout

Ingrediënten

 • 500 gram rundergehakt
 • 4-5 stuks grote witte uien
 • 1 stukje echte cheddar kaas (in blokjes snijden)
 • 1 pakje lange stroken ontbijtspek
 • 3 eetlepels dry rub all use
 • 200 ml smokey BBQ saus

Instructies

 • Snij de uien door midden en bewaar alleen de buitenste ringen voor de bacon onion bombs. Meng vervolgens de BBQ rub door het rundergehakt en kneed hier balletjes van. Snijd vervolgens de cheddar kaas in blokjes in stop deze midden in de balletjes rundergehakt. Zorg dat je balletjes hebt die precies tussen de 2 uienringen in passen. Doe vervolgens de 2 uien ringen op elkaar met het gehakt er tussen en omwikkel dit met ontbijtspek. Als je hele grote uien hebt kan het zijn dat je 2 strookjes per onion bomb nodig hebt om het goed te omwikkelen.
  bacon onion bombs
 • Na het omwikkelen zien de uien bommetjes er ongeveer zo uit. Je bestrooit ze nu nog een beetje met de BBQ rub als finishing touch.
  bacon onion bombs
 • Maak vervolgens de BBQ klaar voor indirecte bereiding en stook deze op tot een koepeltemperatuur van 140 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur bereikt heeft voeg je het rookhout toe en leg je de bacon onion bombs op het rooster. Sluit vervolgens de deksel en laat dit gedurende een uur op deze temperatuur roken.
  bacon onion bombs
 • Na een uur smeer je de bacon onion bombs in met de BBQ saus en sluit je nogmaals de deksel voor een half uur. Nu heeft de BBQ saus mooi de tijd om te karameliseren en krijg je een mooi sticky effect. Na het half uur meet je de kerntemperatuur. Als het goed is zit je nu rond de 70 graden Celsius. Heb je dit nog niet bereikt? Sluit dan nog even de deksel en laat ze nog even verder garen.
  bacon onion bombs
 • Vervolgens zijn de bacon onion bombs klaar om geserveerd te worden.
  Geniet er van!
  bacon onion bombs

Heb je de bacon onion bombs nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast deze bacon onion bombs ook geïnteresseerd om andere gerechten op de BBQ klaar te maken? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Buikspek BBQ aangesneden

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van onze

bbq worst

Broodje knakworst 2.0 van de BBQ

Broodje knakworst 2.0 van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Een broodje worst van de BBQ, knakworst wel te verstaan! Wie kent het

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept