Ga naar de inhoud

We blijven lekker experimenteren met smaakmakers, en deze keer stort ik me op bacon jam. Mijn collectie sauzen en marinades groeit gestaagd, en dit zoete, zoute en hartige smeersel mocht absoluut niet ontbreken. Een echte smaakexplosie die perfect samengaat met burgers, broodjes braadworst, tosti’s of zelfs op een kaasplankje. Lees daarom lekker verder en ontdek hoe je deze onweerstaanbare bacon jam zelf maakt!

Wat is bacon jam?

Bacon jam is een veelzijdig jam achtig smeersel op basis van krokant gebakken spek, langzaam gegaard met ui, knoflook, bruine suiker, maple syrup, honing en een aantal mooie kruiden. Dit zorgt samen voor een diepe, hartige smaak met een subtiele zoetheid en rokerige ondertoon. Het smeersel is van oorsprong heel erg populair in Amerikaanse keukens, maar inmiddels ook een geliefde toevoeging wereldwijd.

Wat maakt een goede bacon jam?

De magie zit in de balans tussen zoet, zout en umami. Door het spek langzaam te karameliseren met ui en knoflook, ontstaat een intense smaak die we nog verder verdiepen met wat appelazijn en wat gemalen chipolte peper voor wat extra pit. Vervolgens zorgen de honing, de licht bruine basterd suiker en maply syrup ervoor dat het geheel in een mooie jam achtige substantie veranderd zodat je dit mooi uit kunt smeren.

Waar kan je het allemaal op gebruiken? 

Dit goedje is oprecht een echte alleskunner! Smeer hem op je burger bun als je een kanon van een burger maakt, gebruik hem als smaakmaker op je tosti of serveer hem bij een borrelplank met oude kaas en noten. Ook fantastisch als topping vlees zoals bijvoorbeeld op de gerookte gehaktbal spiesjes die ik hier heb gemaakt. Daar paste deze bacon jam ook perfect bij! 

Bacon Jam

Overheerlijke zelfgemaakte bacon jam. Dit goedje is echt fantastisch op een burger, broodje braadworst of een tosti.
Gang Marinades, Sauzen
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bacon jam maken, bacon jam recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 150kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 200 gram gerookte ontbijtspek plakjes
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel licht bruine basterd suiker
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chipotle peper gemalen

Instructies

  • We bereiden eerst alles voor door de spekplakjes in kleine stukjes te snijden en de ui te snipperen. Vervolgens persen we de teen knoflook en deze doen we met de ui in een bakje. We maken vervolgens een mengsel door de appelazijn, maple syrup, honing, suiker en de kruiden bij elkaar in een bakje te doen en goed door elkaar te roeren. De voorbereidingen voor de bacon jam zijn nu gedaan.
    gehaktbal spiesjes van de barbecue
  • We zetten vervolgens de gietijzeren skillet of pan op het vuur en bakken hier de spek in uit totdat deze bruin is. Haal de spek en spekvet vervolgens uit de pan maar laat 2 eetlepels spekvet zitten. Bak hier vervolgens de ui en knoflook in totdat de ui mooi glazig is. Hierna doen we het jam mengsel erbij en voegen we de spek weer toe. Roer het geheel nu goed door elkaar en beweeg de skillet naar het indirecte gedeeld van de barbecue. Laat dit hier ongeveer 20-30 minuten staan op de 150 graden koepeltemperatuur of totdat de substantie stroperig wordt. Dat kan vrij snel gaan.
    bacon jam klaarmaken
  • Zodra de bacon jam stroperig is kan je deze uit de pan halen en in de keukenmachine kort malen. Maar doe dit niet helemaal fijn, als er wat grove stukjes spek in zitten is dat namelijk wel lekker! De bacon jam kan je nu in de koeling zetten en gebruiken wanneer je wil! Je kan de bacon jam zeker een week of 3-4 bewaren. Al betwijfel ik of dit red.
    bacon jam klaarmaken

Voedingswaarden

Calories: 150kcal

Heb je deze Bacon Jam nu zelf gemaakt?

En vond je het lekker? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit bacon jam recept ook geïnteresseerd in andere sauzen en marinade recepten? Wij hebben inmiddels echt een behoorlijke hoeveelheid saus recepten gemaakt in onze sauzen & marinades categorie. Werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is een platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dacht ik zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als

diamanthaas bbq

Diamanthaas van de BBQ

Diamanthaas van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, het moest er maar eens van komen. Diamanthaas! Dit stuk vlees maakt een

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept