Ga naar de inhoud

Gehaktbalspiesjes met bacon jam

Hoppa! Weer een topdag achter de BBQ, en dit keer met een recept dat je echt geproefd moet hebben: gerookte gehaktbalspiesjes met bacon jam. Perfect gegaarde gehaktballetjes op een spiesje, met die heerlijke rokerige kick van kersen hout en een zoet-hartige bacon jam die het helemaal afmaakt. Dit is genieten op hoog niveau! Lees snel verder, dan vertel ik je hoe jij deze smaakbommetjes zelf maakt.

Waarom gehaktballetjes op een spies?

Gehaktballetjes op een spies zijn een gegarandeerd succes op de BBQ. Ze zijn makkelijk te maken, snel klaar en ideaal om te delen en ook vast te houden, geen gesmeer met je handen door het stokje dus dat is gewoon handig. De combinatie van mals, gekruid gehakt met de intense smaak van bacon jam zorgt voor een perfecte balans tussen hartig, zoet en een vleugje rokerigheid. Door de gehaktbalspiesjes indirect te roken met wat kersen hout krijgen ze daarnaast de finishing touch die je mee wilt geven. 

Indirect barbecueën voor de beste garing

We bereiden de spiesjes in een indirecte setting, wat betekent dat ze niet direct boven de kolen liggen. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen zonder aan te branden en dat je veel meer controle hebt over de temperatuur en de snelheid waarmee de spiesjes garen. Rechtstreeks boven de kolen kan het veel harder gaan en dat vergt meer opletten. Daarnaast geeft deze indirecte methode ons de mogelijkheid om te roken wat we in dit recept ook toepassen. 

Bacon jam, echt een mega smaakmaker

Wat deze spiesjes echt next level maakt, is de bacon jam. Gekarameliseerde ui, krokante bacon, een vleugje honing, maple syrup en appel azijn zorgen voor een intense, stroperige topping die perfect samengaat met de kruidige gehaktballetjes. Smeer er een laagje van op, en je weet niet wat je proeft! Deze bacon jam kan je trouwens na bereiding ook echt op je boterham smeren, dan weet je niet wat je meemaakt zo lekker is dit spul. 

Hoe maak je deze gehaktbalspiesjes met bacon jam?

Simpel. Volg het recept hieronder en binnen no-time serveer jij een BBQ recept waar je gasten nog lang over napraten.

Gehaktbalspiesjes met bacon jam

Overheerlijke warm gerookte gehaktbalspiesjes met een zelfgemaakte bacon jam. Deze combinatie is echt fantastisch!
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Lunch, Snack
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord gehaktbal bbq, gehaktbal spies, gehaktbal spiesjes, gehaktbalspiesjes, spiesjes bbq
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 350kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de bacon jam

  • 200 gram gerookte ontbijtspek plakjes
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel licht bruine basterd suiker
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chipotle peper gemalen

Instructies

  • We bereiden eerst alles voor door de spekplakjes in kleine stukjes te snijden en de ui te snipperen. Vervolgens persen we de teen knoflook en deze doen we met de ui in een bakje. We maken vervolgens een mengsel door de appelazijn, maple syrup, honing, suiker en de kruiden bij elkaar in een bakje te doen en goed door elkaar te roeren. De voorbereidingen voor de bacon jam zijn nu gedaan.
    gehaktbal spiesjes van de barbecue
  • We maken vervolgens de barbecue klaar in een half indirecte setting en gaan voor een koepeltemperatuur van 150 graden Celsius.
    barbecue indirect klaarmaken
  • We zetten vervolgens de gietijzeren skillet op het vuur en bakken hier de spek in uit totdat deze bruin is. Haal de spek en spekvet vervolgens uit de pan maar laat 2 eetlepels spekvet zitten. Bak hier vervolgens de ui en knoflook in totdat de ui mooi glazig is. Hierna doen we het jam mengsel erbij en voegen we de spek weer toe. Roer het geheel nu goed door elkaar en beweeg de skillet naar het indirecte gedeeld van de barbecue. Laat dit hier ongeveer 20-30 minuten staan op de 150 graden koepeltemperatuur of totdat de substantie stroperig wordt. Dat kan vrij snel gaan.
    bacon jam klaarmaken
  • Zodra de bacon jam stroperig is kan je deze uit de pan halen en in de keukenmachine kort malen. Maar doe dit niet helemaal fijn, als er wat grove stukjes spek in zitten is dat namelijk wel lekker! De bacon jam kan je nu in de koeling zetten zodat deze wat af kan koelen en dan gaan we verder met de spiesjes.
    bacon jam klaarmaken
  • We gaan nu de gehaktbalspiesjes maken. Doe het gehakt met de paneermeel, het eitje en de dry rub in een kom en meng dit goed door elkaar heen. Kneed hier nu kleine gehaktballetjes van. Ik draaide er ongeveer 12 uit een halve kilo, je kan dit natuurlijk ook kleiner of groter doen, wat je zelf fijn vind. Spies de gehaktballetjes vervolgens aan de spiesjes en bestrooi eventueel nog met wat meer dry rub.
    gehaktbal spiesjes klaarmaken
  • De barbecue gaat nu als het goed is nog op 150 graden Celsius. Het is nu tijd om de spiesjes aan de indirecte kant te leggen boven de platesetter of van de kolen af. We strooien nu een handje met kersen rookhout snippers over de kolen en sluiten de deksel. Na ongeveer 30-40 minuten roken zijn de gehaktballetjes op 70 graden kerntemperatuur. Ze mogen er dan af.
    gehaktbalspiesjes garen
  • Kruimel vervolgens of smeer wat van de bacon jam over de gehaktbal spiesjes en serveer direct.
    Genieten geblazen, eetsmakelijk!
    gehaktbal spiesjes met bacon jam

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb je deze gehaktbalspiesjes zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit gehaktbal spies recept ook veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 180 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als

beer can chicken

Beer can chicken van de BBQ

Beer can chicken van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben de smaak met kip flink te pakken en dachten daarom

honing-mosterd spareribs

Honing-Mosterd Spareribs

Honing-Mosterd Spareribs Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Spareribs, toch wel een van de meest lekkere barbecue gerechten die er zijn. Dit behoort daarom

Pico de gallo recept

Pico de gallo

Pico de gallo Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We gaan lekker door met de smaakmakers, en dit keer duiken we in de wereld

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept