We bereiden eerst alles voor door de spekplakjes in kleine stukjes te snijden en de ui te snipperen. Vervolgens persen we de teen knoflook en deze doen we met de ui in een bakje. We maken vervolgens een mengsel door de appelazijn, maple syrup, honing, suiker en de kruiden bij elkaar in een bakje te doen en goed door elkaar te roeren. De voorbereidingen voor de bacon jam zijn nu gedaan.
We maken vervolgens de barbecue klaar in een half indirecte setting en gaan voor een koepeltemperatuur van 150 graden Celsius.
We zetten vervolgens de gietijzeren skillet op het vuur en bakken hier de spek in uit totdat deze bruin is. Haal de spek en spekvet vervolgens uit de pan maar laat 2 eetlepels spekvet zitten. Bak hier vervolgens de ui en knoflook in totdat de ui mooi glazig is. Hierna doen we het jam mengsel erbij en voegen we de spek weer toe. Roer het geheel nu goed door elkaar en beweeg de skillet naar het indirecte gedeeld van de barbecue. Laat dit hier ongeveer 20-30 minuten staan op de 150 graden koepeltemperatuur of totdat de substantie stroperig wordt. Dat kan vrij snel gaan.
Zodra de bacon jam stroperig is kan je deze uit de pan halen en in de keukenmachine kort malen. Maar doe dit niet helemaal fijn, als er wat grove stukjes spek in zitten is dat namelijk wel lekker! De bacon jam kan je nu in de koeling zetten zodat deze wat af kan koelen en dan gaan we verder met de spiesjes.
We gaan nu de gehaktbalspiesjes maken. Doe het gehakt met de paneermeel, het eitje en de dry rub in een kom en meng dit goed door elkaar heen. Kneed hier nu kleine gehaktballetjes van. Ik draaide er ongeveer 12 uit een halve kilo, je kan dit natuurlijk ook kleiner of groter doen, wat je zelf fijn vind. Spies de gehaktballetjes vervolgens aan de spiesjes en bestrooi eventueel nog met wat meer dry rub.
De barbecue gaat nu als het goed is nog op 150 graden Celsius. Het is nu tijd om de spiesjes aan de indirecte kant te leggen boven de platesetter of van de kolen af. We strooien nu een handje met kersen rookhout snippers over de kolen en sluiten de deksel. Na ongeveer 30-40 minuten roken zijn de gehaktballetjes op 70 graden kerntemperatuur. Ze mogen er dan af.
Kruimel vervolgens of smeer wat van de bacon jam over de gehaktbal spiesjes en serveer direct. Genieten geblazen, eetsmakelijk!