We bereiden eerst alles voor door de spekplakjes in kleine stukjes te snijden en de ui te snipperen. Vervolgens persen we de teen knoflook en deze doen we met de ui in een bakje. We maken vervolgens een mengsel door de appelazijn, maple syrup, honing, suiker en de kruiden bij elkaar in een bakje te doen en goed door elkaar te roeren. De voorbereidingen voor de bacon jam zijn nu gedaan.
We zetten vervolgens de gietijzeren skillet of pan op het vuur en bakken hier de spek in uit totdat deze bruin is. Haal de spek en spekvet vervolgens uit de pan maar laat 2 eetlepels spekvet zitten. Bak hier vervolgens de ui en knoflook in totdat de ui mooi glazig is. Hierna doen we het jam mengsel erbij en voegen we de spek weer toe. Roer het geheel nu goed door elkaar en beweeg de skillet naar het indirecte gedeeld van de barbecue. Laat dit hier ongeveer 20-30 minuten staan op de 150 graden koepeltemperatuur of totdat de substantie stroperig wordt. Dat kan vrij snel gaan.
Zodra de bacon jam stroperig is kan je deze uit de pan halen en in de keukenmachine kort malen. Maar doe dit niet helemaal fijn, als er wat grove stukjes spek in zitten is dat namelijk wel lekker! De bacon jam kan je nu in de koeling zetten en gebruiken wanneer je wil! Je kan de bacon jam zeker een week of 3-4 bewaren. Al betwijfel ik of dit red.