Ga naar de inhoud

Steak pie - Hartige taart van de BBQ

Een steak pie, of in Nederland vaak genoemd als een hartige taart is een taart gemaakt met een blader, filo of hartig deeg met daarin een vulling van vlees, groenten en verschillende kruiden en dergelijke. Mijn variatie van deze steak pie heeft een vulling van stoofvlees dat gegaard is in een paar mooie donkere biertjes. En de reden dat ik dit recept heb uitgeschreven komt omdat ik een jaar in de UK heb gewoond. Als ik alleen al terug denk aan de Sunday roasts, mooie stukken vlees, yorkshire puddings etc dan krijg ik al trek. Maar ook dus naar een dikke vette steak pie! Nu zal dit recept niet helemaal kloppen met de Engelse werkelijkheid, maar het is in ieder geval verrekte lekker. Lees lekker verder als je precies te weten wilt komen hoe je zelf deze steak pie of hartige vlees taart klaarmaakt! 

Eerst de vulling van de steak pie

Een hartige taart maak je met een mooie vulling. Dat heb ik gedaan door mijn stoofvlees met bier recept van tevoren te bereiden. Dit kost wel een aantal uurtjes dus kun je het best vroeg in de ochtend op het vuur zetten. Of zelfs een dag van tevoren. De vulling voor de steak pie moet namelijk afgekoeld zijn voordat je deze in het deeg schept. Na het klaarmaken van het stoofvlees kunnen we de steak pie gaan bouwen. 

Wat voor deeg gebruik je?

Van origine wordt er vaak een shortcrust deeg gebruikt voor meat pies in de UK. Daarnaast worden er in dit deegsoort dan ook ganzenvet of rundervet gebruikt ten behoeve van de structuur. Nu had ik geen mogelijkheid om dit op korte termijn dit te organiseren dus ben ik voor regulier bladerdeeg gegaan. Er zijn in de supermarkt van het merk tante fanny of van het huismerk rollen verse bladerdeeg te vinden. Dit bladerdeeg is perfect om deze hartige taart mee te maken. Het is dan welliswaar niet precies hetzelfde als hoe dit van origine wordt gemaakt, maar evengoed erg lekker. Laten we lekker beginnen!

 

Steak pie - Hartige taart van de BBQ

Deze overheerlijke hartige steak pie van de barbecue is een recept dat is geïnspireerd op de Engelse eet cultuur. Eentje die ik in iedergeval heel erg lekker vind!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Engels, Nederlands
Trefwoord hartige taart, hartige taart recept, meat pie, meat pie recept, steak pie
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Servings 6 personen
Calorieën 500kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 KG bereid stoofvlees
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1 ei

Instructies

  • We bereiden eerst het stoofvlees volgens dit recept. Laat dit goed afkoelen voordat je verder gaat naar de volgende stap.
    runder stoofvlees maken
  • Vervolgens pak je een taartvorm of gietijzeren skillet en druk je hier een bakpapiertje in welke je netjes aan de rand afknipt. Je legt hier vervolgens een laag van het bladerdeeg in en drukt dit goed aan. Je zorgt dat zowel de bodem als zijkanten goed bedekt zijn en snijd vervolgens de deegresten die buiten de pan of vorm komen op de rand af.
    Vul nu de bodem met het stoofvlees en laat wat ruimte over aan de rand. Je plakt nu het 2e vel bladerdeeg eroverheen en drukt dit aan de randen aan zodat het kan hechten met het onderste vel. kluts vervolgens het eitje en kwast dit over het deeg heen. Prik hierna met een sateprikkertje of zoiets dergelijks een aantal gaatjes aan de bovenkant van het deeg zodat het wat kan ademen tijdens de bereiding.
    steak pie in de vorm klaarmaken
  • Vervolgens stellen we de barbecue in op een koepeltemperatuur van zo'n 160 graden Celsius. Dit doe ik op deze wat lagere temperatuur omdat ik de steak pie bereid in een gietijzeren skillet welke warmte wat beter geleid dan een taartvorm. Je laat dit gedurende 30-40 minuten garen totdat de bovenkant mooi bruin is. Til ook af en toe de pie iets omhoog aan het bakpapier om te kijken hoe ver de onderkant is qua gaarheid om er voor te zorgen dat dit niet verbrand.
    steak pie garen op de barbecue
  • Nadat de steak pie de gewenste gaarheid heeft gehaald is het tijd om hem van de barbecue te halen en uit de skillet/vorm te halen. Laat hem vervolgens zonder bakpapier nog even uit wasemen op een houten plank of bord.
    Hierna kan je aanvallen, geniet ervan!
    Steak pie - hartige taart van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 500kcal

Laat het ons weten als je deze steak pie hebt gemaakt!

Dat vinden we echt tof. Je kan helemaal onderaan de pagina een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag jouw mening. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze steak pie of hartige taart ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 150 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

Buikspek BBQ

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van

beefhammer bbq

Botermalse beefhammer van de BBQ

Botermalse beefhammer van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De beefhammer! Een trend die inmiddels al even ronddwaalt in de Nederlandse en

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept