Dit is er weer eentje voor in de boeken hoor! Kiplollies van de BBQ! Deze topper doet het eigenlijk bij het gehele publiek wel goed en is net even een tikkie anders dan de standaard kippenpoot van de BBQ. Het mooie aan deze kiplollies is dat je ze gemakkelijk vast kan houden aangezien het bot vele malen sneller afkoelt dan het vlees! Dit is dus ook erg veilig als je het maakt voor de wat kleinere onder ons.
Kiplollies, huh?
Waar begin je met deze kiplollies van de BBQ?
Je hebt voor dit gerecht maar een aantal ingrediënten nodig. Ik ga ze hier voor je even je onder elkaar zetten.
Kippenpoten
Stroken ontbijtspek of bacon
BBQ Rub/Kruiden
Bij deze bereiding hebben we gekozen voor de dry rub voor kip van van Beekum Specerijen. Deze allrounder gaat eigenlijk overal wel goed op maar op kip helemaal! Dit zorgt voor het prachtige karameliseren en dat het een mooi geheel wordt. De BBQ rub bevat de hoofdsmaken die je eigenlijk altijd wel terug wil laten komen in je BBQ gerechten.
BBQ Saus/Glaze
Stap 1, Kippenpoten insnijden en spier/scharnier verwijderen.
Stap 2, Kiplollies kruiden
Nadat je de kiplollies hebt ingesneden is het tijd om ze rondom te kruiden met de BBQ Rub. Dit doe je royaal zoals op onderstaande foto en je zorgt dat je het gehele gedeelte waar vlees zit bedekt.
Stap 3, Inwikkelen in bacon/ontbijtspek
Stap 4, BBQ fase
Nadat je de kiplollies hebt gekruid is het tijd om ze te BBQ-en. De bereidingstijd van deze kiplollies is best lastig om te zeggen en omdat je kip absoluut niet medium rare wil eten kan je het beste een kernthermometer gebruiken. Zorg dat je de barbecue verwarmd tot een ketel temperatuur van 180-200 graden. De temperatuur die je uiteindelijk wil bereiken in je kip is minimaal 85 graden Celsius. Als deze temperatuur is bereikt weet je namelijk zeker dat je kip gaar is.
Stap 5, Aflak fase
Stap 6, Genieten!
Hebben deze kip lollies gesmaakt?
Wij hopen dat je net zo genoten hebt van dit recept als dat wij hebben gedaan. Mocht dit nou zo zijn laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina of de verschillende sociale media kanalen! Wij vinden het namelijk zeker net zo belangrijk om te weten te komen wat anderen van onze recepten vinden!
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
Mocht je nou benieuwd zijn naar andere BBQ gerechten die net als deze kiplollies makkelijk te bereiden zijn? Kijk dan eens naar onze shotgun shells, moink balls of zalm-bacon bites. Deze zijn stuk voor stuk makkelijk te bereiden en net even anders dan anders!
Mocht je nou meer tijd vrij hebben en met de wat grotere stukken vlees aan de haal willen? Kijk dan eens naar onze bavette rollade, picanha, shortribs, krokante buikspek of the hulk pulled pork recepten.
Smakelijke groet,
Turn Don’t Burn
Kiplollies van de BBQ
Ingrediënten
- 1 KG kippenpoten
- 2 pakjes dunne stroken ontbijtspek
- 4 eetlepels BBQ rub naar keuze
- 150 ml BBQ sauze/glaze
Instructies
- Kippenpoten insnijden en spier/scharnier verwijderen. Als eerst begin je met het insnijden van de kippenpoten. Dit doe je halverwege zoals op onderstaande foto. Op het moment dat je de kippenpoten rondom hebt ingesneden kan je het uiteinde van het scharnier los maken. Dit vergt wat kracht en kan wat glibberig zijn dus je kan hier het beste een stukje keukenrol voor gebruiken, dan heb je meer grip. Grote kans dat na verwijdering van het scharnier er nog wat spieren achterblijven welke met een klein mesje losgesneden kunnen worden. Uiteindelijk krijg je dus kippenpoten die er uit zien als onderstaand.
- Kiplollies kruidenNadat je de kiplollies hebt ingesneden is het tijd om ze rondom te kruiden met de BBQ Rub. Dit doe je royaal zoals op onderstaande foto en je zorgt dat je het gehele gedeelte waar vlees zit bedekt.
- Inwikkelen in bacon/ontbijtspekNadat je de kiplollies hebt gekruid wikkel je ze in met bacon of ontbijtspek. Zorg hierbij dat je het uiteinde van de spek onder het al gerolde spek vouwt zodat deze goed blijft zitten. Het kan namelijk zijn dat als je dit niet doet de spek losraakt tijdens te bereiding en dit is natuurlijk zonde voor het uiteindelijke resultaat. Na het inwikkelen rol je ze nog even rondom door de kruiden welke nog op je snijplank liggen of je strooit nog wat bij. Wees niet bang dat je te veel kruiden gebruikt want er gaat altijd wat smaak verloren bij de bereiding.
- BBQ fase Nadat je de kiplollies hebt gekruid is het tijd om ze te BBQ-en. De bereidingstijd van deze kiplollies is best lastig om te zeggen en omdat je kip absoluut niet medium rare wil eten kan je het beste een kernthermometer gebruiken. Zorg dat je de barbecue verwarmd tot een ketel temperatuur van 180-200 graden. De temperatuur die je uiteindelijk wil bereiken in je kip is minimaal 85 graden Celsius. Als deze temperatuur is bereikt weet je namelijk zeker dat je kip gaar is.
- Aflak faseZodra de kerntemperatuur van de kip rond de 75 graden is en ze bijna gaar zijn is het tijd om de kiplollies in te smeren met de BBQ saus die je hebt gekozen te gebruiken, dit doe je rondom. Nadat je ze hebt ingesmeerd is het tijd om ze nog even rondom te laten garen boven het vuur totdat je de 85 graden temperatuur hebt bereikt. Je zal zien dat in deze laatste fase de BBQ saus ook een mooi karamelliserend effect heeft en het 1 mooi geheel maakt. Het oog wil tenslotte ook wat.
- Genieten! Nadat je de kerntemperatuur hebt behaald is het tijd om de kiplollies op te dienen en ze heerlijk op te eten. Dit is er eentje die er voor zorgt dat je in de toekomst geen normale kippenpoten meer kunt maken op de BBQ haha Geniet ervan!