Ga naar de inhoud

Citroen-knoflook kip aan het spit

Zo, het was eens tijd om met het mooie spit van Monolith aan de gang te gaan. Ik had namelijk op mijn website nog geen recept van een hele kip aan het spit en het was dus tijd dat deze er maar eens ging komen. Ik maakte een knoflook-citroen-tijm boter en smeerde dit onder het huidje van de kip voordat deze aan het spit ging. Ik maakte hier vervolgens een ranch dipsaus bij en klaar is kees! Een fantastisch maaltje die je gewoon zelf eens klaar wilt maken. 

Citroen & knoflook: Een gouden combinatie

Er is iets bijna magisch aan de combinatie van citroen en knoflook. De frisse zuren van de citroen helpen om het vlees mals te maken, terwijl de knoflook een diepe, hartige smaak toevoegt. Voeg daar vervolgens nog een beetje gedroogde tijm aan toe en je hebt een top smaak combinatie. Om het dan af te maken smeren we de huid nog even lichtjes in met wat olijfolie en een beetje zout voor een mooi krokant velletje want dat is vaak toch wel heel erg lekker. 

Half indirect met een spit

We zorgen ervoor dat we het spit plaatsen op de barbecue en daarnaast er voor zorgen dat de kip vanaf de achterkant van de warmte krijgt. We bedekken dus de voorkant van de barbecue met 1 halve maan platesetter en een lekbak. Op deze manier wordt een groot gedeelte van de vetten opgevangen en valt dit niet op je kolen. We garen de kip op een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius totdat we een kerntemperatuur van 74 graden meten in de kipfilets. De poten mogen iets verder zijn maar dit blijft altijd lastig met het bereiden van een hele kip. Je wil namelijk niet dat het grootste gedeelte van het vlees(de kipfilets) droog wordt. 

Ranch dipsaus

Ik had het idee dat alleen de kip misschien wat saai was en daarom bedacht ik om hier een dipsaus bij te maken en dan ook wel een ranch dipsaus. Deze van origine salade dressing wordt in de USA in heel veel verschillende situaties gebruikt, op kippenvleugels, pizza, pasta en veel meer. Deze ranch dip leent zich dan ook super voor deze hele kip aan het spit dus die maken we er gewoon lekker bij. Tijd om je barbecue aan te steken en die kip aan het spit te rijgen. Laten we beginnen!

Hele kip aan het spit op de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Citroen-knoflook kip aan het spit

Deze hele kip aan het spit met citroen-knoflook-tijm boter en ranch dipsaus is echt de bom! Je wil deze gewoon een keer maken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Frans
Trefwoord hele kip bbq, kip aan het spit bbq, kip van het spit, kip van spit, kip van t spit
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 550kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 hele geelpoot mais kip
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook geperst
  • 4 eetlepels roomboter ongezouten
  • 0.5 theelepel gedroogde tijm

Voor de ranch dressing

  • 125 ml karnemelk
  • 125 gram zure room(geen creme fraise)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 0.5 theelepel uienpoeder
  • 0.5 theelepel gedroogde bieslook
  • 0.25 theelepel gedroogde peterselie
  • 0.25 theelepel gedroogde dille
  • 0.25 theelepel fijn zeezout
  • 0.25 theelepel mosterdpoeder
  • 0.25 theelepel knoflookpoeder

Instructies

  • We beginnen in dit recept door het maken van de ranch dipsaus. Dit doen we door alle ingrediënten voor de ranch bij elkaar toe te voegen in een bakje en dit goed door te roeren. Het kan even duren voordat de zure room volledig is opgelost maar dit komt goed. Zet de ranch vervolgens in de koelkast terwijl we verder gaan met de volgende stap.
    ranch saus maken
  • We gaan nu de citroen-knoflook-tijm boter maken door de eetlepels ongezouten roomboter in een bakje te mengen en hier de knoflook doorheen te persen. Vervolgens raspen we de schil van een citroen bijna kaal en voegen we dit ook toe aan de boter. Als laatste nog de halve theelepel gedroogde tijm en we roeren het geheel nu goed door elkaar. We gaan de boter gebruiken in de volgende stap.
    citroen-knoflook-tijm boter maken
  • We halen vervolgens de kip uit de verpakking en deppen deze rondom goed droog met keukenpapier. Zodra we dit hebben gedaan gaan we met onze vingers onder het velletje bij de kipfilets en aan de achterkant bij de poten. We maken hier voorzichtig ruimte tussen het vlees en het velletje. Deze ruimtes vullen we vervolgens op met de boter door dit er zachtjes in te drukken. Zorg ervoor dat de gemaakte boter goed is uitgespreid. Dit is straks optimaal voor de smaak.
    hele kip vullen met boter
  • We zorgen vervolgens dat ons spit wordt geplaatst op de barbecue en stellen de barbecue in op een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius.
    Spit gebruiken in dit recept
  • We gaan voor een half indirecte setting waarbij we zoals op de foto 1 halve maan platesetter en een lekbak aan de voorkant van de kamado plaatsen. Zo komt de warmte van de achterkant en gaart de kip gelijkmatig en niet te hard.
    hele kip aan het spit
  • Nu kan de kip aan het spit. Zorg ervoor dat je de kip in het midden strak zet met de boutjes zodat hier geen speling op zit. Zet de poten klem tussen de haken en prik de vleugels door de andere haken heen. Op deze manier zat die bij mij in zijn geheel goed vast en krijg je geen los hangende delen.
    Rijgen aan het spit
  • Steek vervolgens de thermometer in een van de kipfilets en gaar de kip door naar een kerntemperatuur van 74 graden Celsius. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur afhankelijk van de grootte van de kip.
    hele-kip-bbq-spit-9
  • Zodra de kerntemperatuur van de kip is bereikt laat je hem gedurende 5 minuten rusten en serveer je hem vervolgens samen met de ranch dipsaus die je eerder hebt gemaakt.
    Geniet ervan!
    Hele kip aan het spit op de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Laat het me weten als je deze kip aan het spit hebt gemaakt!

Dat vind ik echt tof. Je kan helemaal onderaan de pagina een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. Ik hoor namelijk graag jouw mening. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan hoor ik dat juist graag! Kan ik namelijk ook alleen maar van leren.

Ben je naast dit kip aan het spit recept op zoek naar andere BBQ recepten? Ik heb inmiddels meer dan 160 recepten gemaakt die zowel voor de beginnende als gevorderde BBQ-er zijn dus werkelijk voor een ieder wel wat. Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere BBQ recepten & info

garnalenspies bbq

Garnalenspies van de BBQ

Garnalenspies van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Heerlijke garnalen! Wie lust het niet? Wij bij Turn Don’t Burn namelijk wel! Ze

cornbread recept voor de BBQ

Bacon-cheddar cornbread

Bacon-cheddar cornbread Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Bijgerechten: een totaal onderbelichte categorie op mijn website. Daar moest dus verandering in komen! Ik liet

Laat hier je review achter

2 gedachten over “Citroen-knoflook kip aan het spit”

  1. 03ae42a80e26bb6cd7718ab705078f93?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Deze afgelopen week gemaakt en viel erg goed bij mijn gasten.
    Beetje frotten met het citroen boter mengsel onder de huid, Lijkt alsof het niet uitmaakt, maar bij het eten proef je het wel degelijk. Een aanrader om te maken.
    Ook de range drressing is lekker, al mogen daar wat meer kruiden in, en misschien een dagje eerder maken.

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Henri,

      Allereerst bedankt dat je de tijd hebt genomen om te reageren onder mijn recept en fijn dat het jullie gesmaakt heeft! Dat van die ranch dressing een dag van tevoren maken lijkt me inderdaad een heel goed idee, dan hebben de kruiden mooi wat langer de tijd om smaak af te geven in de dressing.

      Hopelijk vind je nog meer lekkere recepten op mijn website!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept