We beginnen in dit recept door het maken van de ranch dipsaus. Dit doen we door alle ingrediënten voor de ranch bij elkaar toe te voegen in een bakje en dit goed door te roeren. Het kan even duren voordat de zure room volledig is opgelost maar dit komt goed. Zet de ranch vervolgens in de koelkast terwijl we verder gaan met de volgende stap.
We gaan nu de citroen-knoflook-tijm boter maken door de eetlepels ongezouten roomboter in een bakje te mengen en hier de knoflook doorheen te persen. Vervolgens raspen we de schil van een citroen bijna kaal en voegen we dit ook toe aan de boter. Als laatste nog de halve theelepel gedroogde tijm en we roeren het geheel nu goed door elkaar. We gaan de boter gebruiken in de volgende stap.
We halen vervolgens de kip uit de verpakking en deppen deze rondom goed droog met keukenpapier. Zodra we dit hebben gedaan gaan we met onze vingers onder het velletje bij de kipfilets en aan de achterkant bij de poten. We maken hier voorzichtig ruimte tussen het vlees en het velletje. Deze ruimtes vullen we vervolgens op met de boter door dit er zachtjes in te drukken. Zorg ervoor dat de gemaakte boter goed is uitgespreid. Dit is straks optimaal voor de smaak.
We zorgen vervolgens dat ons spit wordt geplaatst op de barbecue en stellen de barbecue in op een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius.
We gaan voor een half indirecte setting waarbij we zoals op de foto 1 halve maan platesetter en een lekbak aan de voorkant van de kamado plaatsen. Zo komt de warmte van de achterkant en gaart de kip gelijkmatig en niet te hard.
Nu kan de kip aan het spit. Zorg ervoor dat je de kip in het midden strak zet met de boutjes zodat hier geen speling op zit. Zet de poten klem tussen de haken en prik de vleugels door de andere haken heen. Op deze manier zat die bij mij in zijn geheel goed vast en krijg je geen los hangende delen.
Steek vervolgens de thermometer in een van de kipfilets en gaar de kip door naar een kerntemperatuur van 74 graden Celsius. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur afhankelijk van de grootte van de kip.
Zodra de kerntemperatuur van de kip is bereikt laat je hem gedurende 5 minuten rusten en serveer je hem vervolgens samen met de ranch dipsaus die je eerder hebt gemaakt.Geniet ervan!