Entrecote met Salsa Verde van de BBQ
Entrecote met Salsa Verde van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben onszelf weer eens overtroffen in dit recept want mennn
Hey Barbecue enthousiast! Welkom op onze website waar ik je vandaag wat meer ga vertellen over het fenomeen: caveman style. Want wat is nou precies de reden dat hier zo veel over gesproken wordt en hoe werkt het eigenlijk? Die vragen ga ik beantwoorden in onderstaand artikel. Naast wat algemene informatie geef ik je ook een recept format wat je toe kan passen op elk stuk vlees dat je met caveman wilt bereiden. Lees dus lekker verder en laat je informeren!
Caveman style barbecue is een term die wordt gebruikt voor een bereidingsmethode waarbij eten direct boven open vuur of kolen wordt gegrild, zonder het gebruik van grill roosters. Het idee is om terug te gaan naar een meer primitieve manier van het bereiden van eten, vergelijkbaar met hoe mensen heel vroeger eten bereide. Het vuur en de as dragen bij aan een unieke rokerige smaak en textuur aan het vlees.
Deze benadering van BBQ is een interessante en unieke manier om vlees te bereiden, het geeft je echt een soort oermens gevoel als je dit staat te doen boven je eigen barbecue of hittebron. Lekker een beetje gooien met dikke stukken vlees in de kolen totdat deze klaar is om opgegeten te worden. Helemaal bij een tomahawk krijg je hier echt het ultieme Flint Stones gevoel.
Doordat je vlees feitelijk direct op de hitte bron legt zal je zien dat er een hele snelle maillard reactie ontstaat. Door karamelisatie van de suikers in het vlees en de directe hitte krijg je hierdoor een hele krokante korst op je vlees die vol met smaak zit. Daarnaast zit je vlees zo dicht op de vuurbron dat de rooksmaak ook een stuk intenser is als bij barbecueën op een rooster. Het geeft echt een andere smaak beleving aan het gerecht.
Hier kan ik heel kort over zijn. Meten is weten. Zorg ervoor dat je een goede kerntemperatuurmeter hebt die je diep in je vlees kan steken. Stel deze in op zo’n 52-55 graden Celsius. op het moment dat je vlees die temperatuur bereikt heeft is het verstandig om deze nog even zo’n 10-15 minuten te laten rusten op een snijplank. Zo geef je het vocht in het vlees de tijd om zich te her distribueren door het vlees. Op het moment dat vlees namelijk aan zulke hitte is blootgesteld heeft het een soort spanning opgelopen. Door het rusten ontspant het vlees. Doe je dit niet dan zal je zien dat het vlees bij het aansnijden helemaal leeg loopt en dat is zonde.
Persoonlijk grill ik mijn steaks en grote stukken vlees liever via de reverse sear methode zoals we in mijn tomahawk BBQ recept & ribeye recept hebben gedaan. Maar het is wel tof voor de beleving en om het eens gedaan te hebben. Ik kan je daarom zeker adviseren om het gewoon eens te proberen. Koop een mooi groot stuk vlees en gassen maar.
Ben jij nu benieuwd hoe je precies een stuk vlees op de caveman barbecue style moet bereiden. Lees dan eens door onderstaand recepten format. We leggen je hier in grote lijnen nogmaals uit hoe je caveman style barbecuet. Veel succes ermee!
Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord.
Entrecote met Salsa Verde van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben onszelf weer eens overtroffen in dit recept want mennn
Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een
Home De BBQ aansteken, hoe doe je dat? Door Bart van Heulen Dat is natuurlijk een hele goede vraag. Veel mensen zullen wel denken, dat
Home 10 BBQ tips voor beginners Door Bart van Heulen BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje