Ga naar de inhoud

Caveman Style BBQ: wat is het en hoe werkt het?

Bart van Heulen achter de BBQ

Hey Barbecue enthousiast! Welkom op onze website waar ik je vandaag wat meer ga vertellen over het fenomeen: caveman style. Want wat is nou precies de reden dat hier zo veel over gesproken wordt en hoe werkt het eigenlijk? Die vragen ga ik beantwoorden in onderstaand artikel. Naast wat algemene informatie geef ik je ook een recept format wat je toe kan passen op elk stuk vlees dat je met caveman wilt bereiden. Lees dus lekker verder en laat je informeren!

Wat is Caveman Style BBQ?

Caveman style barbecue is een term die wordt gebruikt voor een bereidingsmethode waarbij eten direct boven open vuur of kolen wordt gegrild, zonder het gebruik van grill roosters. Het idee is om terug te gaan naar een meer primitieve manier van het bereiden van eten, vergelijkbaar met hoe mensen heel vroeger eten bereide. Het vuur en de as dragen bij aan een unieke rokerige smaak en textuur aan het vlees.

Deze benadering van BBQ is een interessante en unieke manier om vlees te bereiden, het geeft je echt een soort oermens gevoel als je dit staat te doen boven je eigen barbecue of hittebron. Lekker een beetje gooien met dikke stukken vlees in de kolen totdat deze klaar is om opgegeten te worden. Helemaal bij een tomahawk krijg je hier echt het ultieme Flint Stones gevoel.

Caveman Style BBQ met een tomahawk steak

Hoe werkt Caveman Style?

Doordat je vlees feitelijk direct op de hitte bron legt zal je zien dat er een hele snelle maillard reactie ontstaat. Door karamelisatie  van de suikers in het vlees en de directe hitte krijg je hierdoor een hele krokante korst op je vlees die vol met smaak zit. Daarnaast zit je vlees zo dicht op de vuurbron dat de rooksmaak ook een stuk intenser is als bij barbecueën op een rooster. Het geeft echt een andere smaak beleving aan het gerecht.

Hoe weet je dat het vlees klaar is?

Hier kan ik heel kort over zijn. Meten is weten. Zorg ervoor dat je een goede kerntemperatuurmeter hebt die je diep in je vlees kan steken. Stel deze in op zo’n 52-55 graden Celsius. op het moment dat je vlees die temperatuur bereikt heeft is het verstandig om deze nog even zo’n 10-15 minuten te laten rusten op een snijplank. Zo geef je het vocht in het vlees de tijd om zich te her distribueren door het vlees. Op het moment dat vlees namelijk aan zulke hitte is blootgesteld heeft het een soort spanning opgelopen. Door het rusten ontspant het vlees. Doe je dit niet dan zal je zien dat het vlees bij het aansnijden helemaal leeg loopt en dat is zonde.

De smaak van caveman style barbecue

Je hoeft niet bang te zijn dat je vlees echt naar as gaat smaken al is dit wel het gevoel dat je krijgt als je bezig bent. Het is wel van belang om voordat je het vlees op de kolen legt het as even weg te blazen voor het grootste gedeelte. Zorg er verder voor dat als je kruiden toe wilt voegen dat je dit alleen bij zout houdt. Peper als voorbeeld genomen verbrand namelijk bij directe verhitting en geeft hierdoor een bittere smaak af. Dit is het laatste wat je wil. Wil je dus eventueel naast zout ook peper toevoegen? Doe dit dan op het moment dat je het vlees laat rusten na de bereiding. Is er nu onverhoopt toch wat as op je steak terecht gekomen dan kan je dit er gemakkelijk afvegen. Dus geen probleem!
 

Wat vindt ik van Caveman Style?

Persoonlijk grill ik mijn steaks en grote stukken vlees liever via de reverse sear methode zoals we in mijn tomahawk BBQ recept & ribeye recept hebben gedaan. Maar het is wel tof voor de beleving en om het eens gedaan te hebben. Ik kan je daarom zeker adviseren om het gewoon eens te proberen. Koop een mooi groot stuk vlees en gassen maar.

Caveman style recept

Ben jij nu benieuwd hoe je precies een stuk vlees op de caveman barbecue style moet bereiden. Lees dan eens door onderstaand recepten format. We leggen je hier in grote lijnen nogmaals uit hoe je caveman style barbecuet. Veel succes ermee!

Caveman Style BBQ; hoe het werkt!

In dit recept leg ik je precies uit hoe je caveman style toepast op het stuk vlees dat je graag klaar wilt maken! Dit is een variabel recept en kan met meerdere stukken worden toegepast.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord caveman, caveman style, caveman style bbq
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 35

Uitrusting

 • 1 BBQ
 • 1 lading houtskool
 • 1 kernthermometer
 • 1 Sterke BBQ tang
 • 1 stuk aluminiumfolie

Ingrediënten

 • 1 groot stuk vlees(tomahawk, ribeye, entrecote etc)
 • 1 theelepel zout na smaak
 • 1 theelepel peper na smaak

Instructies

 • Het is eigenlijk heel simpel. Haal het vlees uit de koeling en bestrooi deze rondom met zout. Dit mag je best ruim doen. Je hoeft niet bang te zijn dat het te zout wordt want daar is het vlees te dik voor. Stook je barbecue op naar 200-250 graden Celsius en zorg dat je het vlees rechtstreek boven op de kolen kan leggen.
  Steek een kernthermometer in het vlees en ga voor een kerntemperatuur van zo'n 52 graden Celsius voor medium gaarheid. Nu begint het caveman spel. Draai het vlees constant en zorg dat deze rondom gelijkmatig gaart. Dit is wel iets waar je continue bij wil blijven want het gaat erg hard.
  Caveman Style BBQ met een tomahawk steak
 • Op het moment dat je de kerntemperatuur hebt bereikt is het tijd om het vlees van de kolen af te halen. Laat dit vervolgens 10-15 minuten rusten onder een dun laagje aluminium folie. Dit hoef je er niet helemaal vast omheen te wikkelen, enkel los erop te leggen. Dit zorgt er vervolgens voor dat de steak van binnen ook mooi evenredig kan garen. Doe je dit niet? Dan heb je aan de buitenkant je steak well-done, en aan de binnenkant vrij rare.
  Als laatst voeg je peper toe na smaak. Dit doe je na de bereiding omdat peper verbrand bij directe verhitting. Dit zorgt voor een bittere smaak en dat wil je niet.
  En dat is het eigenlijk ook wel! Erg simpel dus, maar wat had je anders verwacht van een BBQ stijl die weet ik het hoeveel jaar geleden in ontstaan haha!
  caveman Style tomahawk klaar

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onderaan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord. 

Andere interessante blogs & recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

98714 ambiente 4 - Turn Don't Burn

10 BBQ tips voor beginners

10 BBQ tips voor beginners Door Bart van Heulen BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept