Ga naar de inhoud

Tomapork van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Nieuwe week, nieuw stuk vlees. Deze keer zijn we aan de slag gegaan met de tomapork! De naam heeft dit stuk vlees te danken aan de botten die zich aan het uiteinde begeven. Het heeft wat weg van de inmiddels welbekende tomahawk steak. Maar goed, ik ga je precies vertellen hoe je dit fantastische stuk varkensvlees op de juiste manier bereid van de BBQ. Lees dus gerust verder als je dit ook klaar wil maken.

Wat is tomapork?

Deze tomapork is eigenlijk een ribkarbonade waarvan ze het bot niet helemaal hebben weggehaald. Een stuk vlees wat je dus waarschijnlijk ook wel eens hebt gegeten bij je aardappels en groente op een normale doordeweekse dag van het fornuis. Het mooie van dit stuk vlees is dat als je het op de juiste manier bereid op de BBQ het een echt mals feestmaal wordt. In ons geval heeft de tomapork 2 botjes en is het dus eigenlijk een dubbele ribkarbonade. Het mooie aan de tomapork is wel dat er in de meeste gevallen nog een mooie vetkap aan zit. Dit zorgt uiteindelijk weer voor meer smaak! Al met al dus een prachtig stuk vlees. Tomapork gaat tevens ook onder de noemer varkensribroast, dit is exact hetzelfde vlees.

Reverse sear

We bereiden deze tomapork indirect met de reverse sear methode, wat betekend dat we hem van binnen naar buiten garen. We gaan dus eerst gedurende een periode indirect BBQ-en waarbij de tomapork niet direct in contact komt met het vuur. Als de tomapork de juiste kerntemperatuur heeft bereikt zullen we de BBQ ombouwen naar directe verhitting en hem nog even mooi af grillen voor de juiste kleur.

Gebruik van rookhout

We maken in dit recept gebruik van rookhout. Aangezien dit een bereiding is waarbij het eerste gedeelte indirect gaat is dit een uitgelezen kans om ook wat rooksmaak toe te voegen aan deze tomapork. Dit doen we in deze bereiding met appel houten snippers in combinatie met de smokerbox uit onze webshop. De reden dat we hier voor kiezen is dat appel hout een mooie zachte rooksmaak mee geeft die perfect past bij varkensvlees. De combinatie snippers en smokerbox is weer ideaal voor korte bereidingen en past daarom beter bij dit gerecht als houten chunks.

BBQ Rub

We maken in dit recept gebruik van The Hulk BBQ rub van No Rubbish. Deze BBQ rub heeft als hoofdsmaken wasabi en gember en heeft een fantastische kick! Je geeft een werkelijke japanse vibe mee aan het vlees wat anders is dan je ooit eerder geproefd hebt. 

Dus, hoe maak je deze tomapork van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.
tomapork bbq
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Tomapork van de BBQ

Een tomahawksteak van het varken, ook wel een varkensribroast genoemd. Eentje die je echt even moet proberen. Een recept met een Japans tintje.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq tomapork, tomapork, tomapork bbq, varkensribroast
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 2 personen
calorieën 450kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 smokerbox
 • 1 vulling appelhouten snippers
 • 1 kernthermometer
 • 1 scherp mes

Ingrediënten

Instructies

 • Haal de tomapork uit de verpakking en dep deze goed droog. Snijd vervolgens de vetkap in met een ruitpatroon. Dit doe je omdat vet sneller krimpt als vlees. Snijd je de vetkap niet in dan gaat het vlees bol staan en dit is niet mooi voor het uiteindelijke resultaat. Snijd enkel het vet in, probeer hier niet helemaal door heen te snijden.
  tomapork
 • Bestrooi de tomapork vervolgens rondom met The hulk BBQ rub. Zorg dat je het gehele oppervlakte goed bedekt met rub en zet hem daarna terug in de koelkast om te marineren. Doet dit voor minimaal 4 uur en maximaal 24 uur voor de optimale smaakbeleving.
  tomapork
 • Maak vervolgens de BBQ klaar voor indirecte bereiding en ga voor een keteltemperatuur van 150 graden Celsius. Als deze temperatuur bereikt is voeg je de smokerbox met rookhout toe en leg je de tomapork op de BBQ. Je sluit vervolgens de deksel. Nu garen we de tomapork door tot een interne temperatuur van 58 graden Celsius. Meet dit met de kernthermometer.
  tomapork
 • Vervolgens bouwen we de BBQ om naar directe verhitting boven de kolen. We grillen de tomapork nu door naar 63 graden Celsius. Grill alle kanten en ook de vetkap. Kijk hierbij wel uit voor de vlammen. Als de tomapork de 63 graden heeft bereikt is het tijd om deze van de BBQ af te halen en te laten rusten onder aluminiumfolie voor 10 minuten.
  Mocht het nu zo zijn dat je zwangere vrouwen of mensen op leeftijd hebt die mee eten, dan is het verstandig de tomapork door te garen tot 70 graden Celsius.
  tomapork
 • Na het rusten is het tijd om de tomapork aan te snijden in mooie dunne plakken.
  Geniet ervan!
  tomapork bbq

Heb je deze tomapork/varkensribroast zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit varkensribroast recept ook geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de Alle BBQ recepten categorie in het hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : gevulde varkenshaas van de BBQ, hot & fast spareribs, pulled pork, tiger burger, iberico rib fingers van de BBQ.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

4 reacties op “Tomapork van de BBQ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept