Haal de tomapork uit de verpakking en dep deze goed droog. Snijd vervolgens de vetkap in met een ruitpatroon. Dit doe je omdat vet sneller krimpt als vlees. Snijd je de vetkap niet in dan gaat het vlees bol staan en dit is niet mooi voor het uiteindelijke resultaat. Snijd enkel het vet in, probeer hier niet helemaal door heen te snijden. Bestrooi de tomapork vervolgens rondom met de BBQ rub. Zorg dat je het gehele oppervlakte goed bedekt met rub en zet hem daarna terug in de koelkast om te marineren. Doe dit voor minimaal 30 minuten en maximaal 12 uur voor de optimale smaakbeleving.
Maak vervolgens de BBQ klaar voor indirecte bereiding en ga voor een keteltemperatuur van 150 graden Celsius. Als deze temperatuur bereikt is voeg je de smokerbox met rookhout toe en leg je de tomapork op de BBQ. Je sluit vervolgens de deksel. Nu garen we de tomapork door tot een interne temperatuur van 58 graden Celsius. Meet dit met de kernthermometer.
Vervolgens bouwen we de BBQ om naar directe verhitting boven de kolen. We grillen de tomapork nu door naar 63 graden Celsius. Grill alle kanten en ook de vetkap. Kijk hierbij wel uit voor de vlammen. Als de tomapork de 63 graden heeft bereikt is het tijd om deze van de BBQ af te halen en te laten rusten onder aluminiumfolie voor 10 minuten. Mocht het nu zo zijn dat je zwangere vrouwen of mensen op leeftijd hebt die mee eten, dan is het verstandig de tomapork door te garen tot 70 graden Celsius.
Na het rusten is het tijd om de tomapork aan te snijden in mooie dunne plakken. Geniet ervan!