Ga naar de inhoud

Rode uien chutney

Bart van Heulen achter de BBQ

Een tijdje terug ontdekte ik rode uien chutney bij een restaurant die dit serveerde op een burger. Dit smaakte me zo bijzonder goed dat ik bedacht dit na te maken en zelf ook in mijn smash burger recept te verwerken. En aangezien mensen op zichzelf ook wel eens op zoek zijn naar een goede chutney op zijn tijd. Dacht ik dit recept ook los met jullie te delen. Wil je graag een lekkere fris zoete rode uien chutney maken? Lees dan snel verder en ontdek het geheim van de mijne!

Het geheim van een goede rode uien chutney

Wat maakt mijn zelfgemaakte rode uien chutney zo bijzonder? Het begint met de selectie van ingrediënten. Ik zweer bij de zachte smaak van rode uien, deze zijn namelijk veel soepeler qua smaak dan witte of gele uien. Daarnaast voegen suiker, rode wijn azijn, kaneel en kruidnagel een geweldige diepte toe aan deze chutney. Voel je overigens vrij om te experimenteren met toevoegingen zoals chili of cayenne voor wat extra pit of iets honing om de suiker verder aan te vullen qua smaak. Het plezier van het maken van dit soort recepten ligt immers in de vrijheid om te experimenteren. Als je mijn recept aanpast of verfijnt, deel het dan zeker met me in de opmerkingen onderaan de pagina of deel het op de socials. Ik ben namelijk benieuwd naar jouw creatie!

Zelf rode uien chutney maken

Er is niets zo bevredigend als het zelf maken van heerlijke gerechten in je eigen keuken of achter je eigen barbecue. Na het bereiden van deze chutney zul je waarschijnlijk nooit meer teruggrijpen naar de kant en klare varianten uit de supermarkt. Niets ten nadele van deze producten, maar zelfgemaakte rode uien chutney is gewoonweg onweerstaanbaar.

Tips voor de perfecte chutney

Is de chutney te zoet? Voeg dan een scheutje extra azijn toe om de zoetheid te balanceren. Is de consistentie te dun? Laat de chutney dan wat langer pruttelen om hem dikker te maken. Verder is het aan te raden om de zelfgemaakte rode uien chutney binnen een week te gebruiken voor optimale versheid en smaak. Het beste resultaat krijg je als je de chutney een dag in de koelkast laat staan voordat je hem serveert, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen en kunnen settelen. 

Dus, hoe maak je deze rode uien chutney?

Volg gewoon onderstaand recept. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je deze heerlijke chutney zelf kunt maken. Laat je verrassen en geniet van de prachtige aanvulling voor op jouw hamburger of bij een prachtig stukje vlees of vis. 

Rode uien chutney zelf maken

Wil jij zelf een overheerlijke rode uien chutney maken? Kijk dan niet verder! Dit recept heeft alles wat je nodig hebt en zal je smaakpapillen flink doen triggeren.
Gang Bijgerecht, Sauzen
Keuken Amerikaans
Trefwoord rode uien chutney, rode uien chutney recept, uien chutney zelf maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4 personen
Calorieën 400kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 3 stuks rode uien
  • 75 gram suiker
  • 100 ml rode wijn azijn
  • 1 stuks kaneelstokje
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Snijd de uien tot dunne hele ringen en bak deze kort in de olijfolie in een steelpan. Voeg na een aantal minuten de suiker toe en laat dit op op gemiddeld vuur stroperig worden.
    uien snijden in ringen en met suiker in de pan samenvoegen
  • Vervolgens voeg je de rode wijn azijn, balsamico azijn en het kaneelstokje toe en laat je het geheel op laag vuur zachtjes gedurende 40 minuten sudderen.
    Wijnazijn, balsamico, kaneel en kruidnagel toevoegen
  • Na 30 minuten heb je als het goed is hele zachte bijna donker rode uienringen en is je chutney klaar. Mocht je nu nog het gevoel hebben dat ze stevig zijn van structuur? Laat het geheel dan wat langer in de pan om door te garen.
    rode ui chutney klaar

Voedingswaarden

Calories: 400kcal

Heb je deze uien chutney zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit rode uien chutney recept ook vele andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 100 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende pulled pork tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op de BBQ. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier geven we je naast recepten ook uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips & tricks.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

chimichurri recept

Chimichurri recept

Chimichurri recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Chimichurri, een smaakvolle Argentijnse saus die perfect past bij gegrild vlees of als smaakmaker voor andere

salsa verde recept

Salsa verde recept

Salsa verde recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Salsa verde, een fantastische groene saus met een verfrissende en kruidige smaak die perfect past

Knoflooksaus recept

Knoflooksaus recept

Knoflooksaus recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een paar maanden geleden hebben we deze knoflook saus als combi recept uitgewerkt bij onze Griekse

de ultieme hamburger saus maken

De ultieme hamburger saus

De ultieme hamburger saus Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een tijdje geleden heb ik deze hamburger saus gemaakt als onderdeel van mijn smashburger

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept