Ga naar de inhoud

Kip cajun broodjes met meloen salsa

Bart van Heulen achter de BBQ

Dit is er wel weer een voor in boeken hoor. Ik dacht, ik doe het een keer weer helemaal anders. Cajun kennen de meeste mensen inmiddels allemaal wel, maar de toevoeging van de cantaloupe meloen salsa is ongekend. Dat maakt dit broodje kip toch net even anders als dat je gewend bent. Het zorgt er namelijk voor dat de vrij uitgesproken smaken van de cajun kruiden mix, die je overigens zelf maakt in dit recept, een soort zachte landing krijgen. Echt alsof het zo bedoeld is. Ben je nu benieuwd geworden naar dit kip cajun recept? Lees dan lekker verder waar ik je eerst wat meer vertel over wat Cajun überhaupt betekend en waar het vandaan komt. 

Wat is cajun?

Cajun is een smaak/kruidencombinatie die zijn oorsprong vindt in de Cajun-cultuur van Louisiana in de Verenigde Staten. De Cajuns zijn afstammelingen van Franse kolonisten die zich in de 18e eeuw in Louisiana vestigden, met name in de regio rondom New Orleans. Ze brachten hun eigen culinaire tradities met zich mee, die vermengd raakten met invloeden van de inheemse Amerikaanse, Afrikaanse en Spaanse keukens. Dit resulteerde in kruidige en hartige smaken.

Hoe maken we deze cajun kip klaar?

Zo, nu we een beetje geschiedenis hebben gehad vertel ik je even in het kort wat we gaan doen. We maken eerst zelf een cajun kruidenmix. Daarna kruiden we de kip en maken we de meloen salsa. Vervolgens steken we de barbecue aan die we klaarmaken met een indirect en een direct gedeelte. Zodat we niet alleen kunnen grillen, maar ook indirect kunnen garen. Dit doen wij overigens op onze kamado barbecue doormiddel van een halve maan platesetter. Heb je een ketel barbecue? dan vul je hem voor de helft zodat je een plek creëert waar het vlees kan liggen zonder dat dit boven de kolen ligt. 

Daarna wanneer de kip de gewenste kerntemperatuur heeft behaald en gaar is leggen we de broodjes nog even kort op de barbecue voor een getoast effect. Hierna beleggen we de broodjes met de kip en de meloen salsa en gaan we genieten. Moet lukken toch? 

Waar  je extra op moet letten

Kip is zoals veel mensen weten wel erg gevoelig en dient op de juiste gaarheid te worden gegeten. Anders heb je de kans om echt goed ziek te worden en dat willen we natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om in ieder geval een kerntemperatuur van 72 graden Celsius aan te houden. Dan is de kip zogezegd ‘well done’ en veilig om te eten. We gebruiken daarnaast in ons recept kippendijen van Nederlands scharrelkippetjes. Deze kopen we bij The Butchery, wat ons betreft echt mega kwaliteit.

Dus, hoe maak je deze broodjes klaar?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

 

Kip cajun broodjes met meloen salsa

Overheerlijke cajun kip op een tijgerbol met een zelfgemaakte cantaloupe meloen salsa. Echt eentje die je wil proberen!
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans
Trefwoord cajun bbq, cajun chicken, cajun kip, kip cajun, kip kamado
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 BBQ tang
  • 1 snijplank en scherp mes
  • 1 kom
  • 1 schaaltje
  • 1 theelepel
  • 1 eetlepel
  • 1 rol keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 4 verse afgebakken tijgerbollen

Voor de cajun kruidenmix

  • 2 eetlepels gerookte paprika poeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel peper gemalen
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel basilicum

Voor de meloen salsa

  • 1 halve cantaloupe meloen
  • 1 kleine avocado
  • 1 stuks limoen
  • 4 blaadjes verse munt
  • 1 halve teen knoflook
  • 1 halve jalapeno peper
  • fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Schep eerst al de kruiden voor de cajun mix in een schaaltje. Mocht je nu bijvoorbeeld zoutloos deze mix willen maken dan kan dat prima en dan laat je het zout weg. Je kan dan als vervanging wat extra cayennepeper toevoegen om voor het zout goed te maken qua smaak.
    Cajun kruiden zelf maken
  • Vervolgens halen we de kipdijfilet uit de verpakking en deppen we deze droog met keukenpapier. Snijd hier vervolgens met je mes de grote stukjes vet vanaf en maak het schoon. Voeg daarna 2-3 eetlepels van de kruiden toe aan de kipdijfilet en meng het geheel goed door elkaar zodat de kruiden overal komen. Zet het geheel vervolgens terug in de koelkast om te marineren(het liefst minimaal 1 uur).
    Kip kruiden met cajun kruiden
  • Nu is het tijd om de meloen salsa klaar te maken. Snijd allereerst de avocado en meloen in kleine blokjes en voeg dit toe aan een bakje. Hak nu een halve jalapeno peper zonder zaadjes en de blaadjes munt fijn en voeg dit ook toe. Knijp nu de limoen helemaal uit over het geheel en meng alles door elkaar. Proef de salsa nu, mocht het wat jou betreft nog wat meer smaak hebben voeg dan de gewenste hoeveelheid peper en zout toe.
    meloen salsa klaarmaken
  • We steken de barbecue aan en brengen deze naar een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt grill je de kip direct boven de kolen aan beide kanten mooi bruin. Zorg dat je tussentijds de deksel gesloten houdt zodat de kip van binnen ook goed gaart.
    cajun kip grillen
  • Als de kip aan beide kanten mooi bruin is zoals onderstaande afbeelding verplaats je deze naar het indirecte gedeelte van je barbecue. Je gaart her hier verder tot een kerntemperatuur van 72 graden Celsius. Als je geen kernthermometer hebt kan je ook even een kipdijfilet opensnijden om te kijken of deze gaar is. De kip mag er vervolgens af. We grillen nu nog even kort de tijgerbollen aan zodat deze getoast zijn aan de binnenkant.
    cajun kip grillen indirect
  • Als de kip de gewenste gaarheid heeft bereikt en je tijgerbollen zijn mooi getoast is het tijd om de broodjes te beleggen. We beginnen met de kipdijfilet en scheppen daar vervolgens mooi wat meloen salsa bovenop.
    Dat is hem eigenlijk wel! Hopelijk heeft het je gesmaakt!
    kip cajun broodjes van de kamado

Heb je dit recept nu zelf gemaakt?

En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit cajun kip recept ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een bak recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is een platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

bavette rollade BBQ

Bavette rollade BBQ recept

Bavette rollade BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Hier gaan we dan, de Bavette rollade. Dit recept zie ik de laatste tijd veel

Pulled chicken uit de dutch oven

Pulled chicken uit de Dutch Oven

Pulled chicken uit de Dutch Oven Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled chicken uit de Dutch oven, wat mij betreft echt het ultieme verjaardagsfeest

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept