Ga naar de inhoud

Jalapeño-Cheddar Meatloaf van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Gehaktbrood of meatloaf is al eeuwen oud en wordt op veel plekken ter wereld klaar gemaakt! Hier moesten wij van Turn don’t Burn dus iets mee. Aangezien we zo’n beetje alles klaar maken op de BBQ moesten we dit gehaktbrood toch ook maar eens proberen. We zijn voor dit recept geïnspireerd door de Jalapeno-Cheddar BBQ worsten die zo gigantisch in trek zijn omdat ze fantastisch smaken. Deze versie van de meatloaf stelt ons dat ook echt niet teleur, de smaken gaan geweldig samen! Lees snel verder als je meer te weten wil komen over hoe je dit gehaktbrood zelf op de BBQ klaar maakt. 

Wat is een meatloaf of gehaktbrood?

Een meatloaf of een gehaktbrood is eigenlijk kort gezegd een op smaak gebracht stuk gehakt in de vorm van een brood. Dit gehaktbrood wordt vervolgens in een bakblik of op een bakplaat bereid en behoud zo zijn brood achtige vorm. De meatloaf wordt in de meeste gevallen bereid met rundergehakt maar ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Het mooie van een meatloaf is dat je deze heel erg goed kunt vullen met extra ingrediënten zoals wij hebben gedaan in onze bereiding. Er zijn dan ook 1001 variaties op dit recept. Voor het gehakt hebben we gekozen voor dit black angus rundergehakt. Dat is mooi vettig van zichzelf en zit vol van smaak. 
 

Waar komt de meatloaf vandaan?

Een gehaktbrood of meatloaf is al eeuwen oud en stemt af uit de tijd van de Romeinen. Wij als Nederlanders kennen de meatloaf vooral als een Amerikaans iets maar dit is dus niet het geval. Het komt oorspronkelijk uit wat wij nu West-Europa noemen, namelijk rondom Duitsland en Scandinavië. Het gehaktbrood komt dus dichterbij ons vandaan dan wij denken! 

Indirecte bereiding

We bereiden deze meatloaf indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de meatloaf zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de meatloaf rondom doet garen.

Rookhout

Tijdens een indirecte bereiding kunnen we ook mooi wat extra rook smaak toevoegen aan het vlees. Dat doen we in deze bereiding door middel van dit appel hout. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hier 2 blokjes van bij het houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke lichte rooksmaak die perfect past bij rundvlees en dus ook bij dit gehaktbrood.

Kruiden

We maken in ons recept gebruik van de dry rub all use van van Beekum Specerijen. Deze BBQ rub bevat eigenlijk alle BBQ smaken die je nodig hebt tijdens het barbecuen zoals paprika, ui, knoflook en veel meer. Echt precies wat je nodig hebt. 

Dus, hoe maak je deze Jalapeño-Cheddar Meatloaf van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.
gehaktbrood-meatloaf
Afdrukken Pin
4.50 van 2 stemmen

Jalapeño-Cheddar Meatloaf van de BBQ

Een heerlijk gehaktbrood klaargemaakt op de BBQ met Jalapeño pepers en cheddar kaas! Super lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Nederlands
Trefwoord gehaktbrood bbq, gehatkbrood, meatloaf, Meatloaf bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 5 personen
Calorieën 450kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1 KG rundergehakt
  • 1 witte ui
  • 3 hele groene jalapeño pepers
  • 5 plakken echte cheddar kaas
  • 1 teen knoflook
  • 2 hele eieren
  • 3 stuks beschuit
  • 1 eetlepel roomboter

Kruiden

  • 1.5 eetlepel BBQ rub
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum

Instructies

  • Het lijkt een hoop werk om een gehaktbrood klaar te maken maar dit valt reuze mee!
    Allereerst doe je het rundergehakt in een kom. Snipper de ui en voeg deze hieraan toe. Vermaal de beschuiten klein en doe deze erbij. Pers de knoflook en voeg deze ook toe. Voeg hierna de 2 eieren toe. Vervolgens voeg je alle kruiden van de kruiden lijst hieraan toe. Meng dit geheel vervolgens heel goed door elkaar zodat het een geheel is.
    Leg vervolgens 3 velletjes vershoudfolie op een snijplank neer en spreid hier de gehaktmix over uit. Zorg ervoor dat de breedte van de uitgespreide gehaktmix gelijk is aan de breedte van je bakblik, hij moet namelijk straks wel lekker passen natuurlijk.
    In het midden van de uitgespreide gehaktmix leg je vervolgens de plakken cheddar kaas en de in ringen gesneden jalapeno pepers. Vergeet niet de zaadjes te verwijderen van die zijn erg heet.
    gehaktbrood-meatloaf
  • Vervolgens rollen we de gehaktmix op tot een mooie rol en gebruiken hierbij de vershoudfolie om ons een handje te helpen. Als je hem mooi opgerold heb pak je vervolgens de uiteinden van de folie en houd je deze vast terwijl je het gehaktbrood verder rolt. Nu komt er een soort van spanning op te staan wat er voor zorgt dat het gehaktbrood mooi compact wordt. Leg deze rol vervolgens in de koelkast om wat op te stijven terwijl wij de BBQ klaar maken voor de volgende fase.
    gehaktbrood-meatloaf
  • Steek de BBQ aan en maak deze klaar voor een indirecte bereiding met een keteltemperatuur van 170 graden Celsius. Pak vervolgens je bakblik en smeer deze in met roomboter zodat het gehaktbrood straks niet blijft plakken als we deze eruit willen halen. Haal hierna het gehaktbrood uit de folie en leg deze in je bakblik. Duw deze wat aan waar mogelijk.
    gehaktbrood-meatloaf
  • Als de BBQ de 170 graden Celsius heeft bereikt is het tijd on het rookhout toe te voegen en daarna het bakblik op de BBQ te plaatsen. Sluit vervolgens de deksel en laat dit gedurende 1 uur garen.
    Na het uur laat je het vocht even uit het bakblik lopen alvorens je hem omkeert en de meatloaf nog even verder gaart zonder bakblik op de BBQ. Je gaart hem vervolgens door op deze manier tot een kerntemperatuur van 65-70 graden Celsius.
    gehaktbrood-meatloaf
  • Als de temperatuur is bereikt kan het gehaktbrood van de BBQ en kan je deze aansnijden en serveren.
    Geniet ervan!
    gehaktbrood-meatloaf

Voedingswaarden

Calories: 450kcal

Heb je de jalapeno-cheddar meatloaf nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit gehaktbrood ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn don’t Burn

Andere recepten

garnalenspies bbq

Garnalenspies van de BBQ

Garnalenspies van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Heerlijke garnalen! Wie lust het niet? Wij bij Turn Don’t Burn namelijk wel! Ze

sinaasappel bbq

Sinaasappel met Brownie vulling

Sinaasappel met brownie vulling van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Het was weer eens tijd om een lekker dessert klaar te

Laat hier je review achter

6 gedachten over “Jalapeño-Cheddar Meatloaf van de BBQ”

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Goedemorgen Niek! Ik durf het nooit helemaal zeker te zeggen omdat het een vrij dikke rol is natuurlijk. Vandaar dat we ook uitgaan van kerntemperatuur. Maar ik denk dat je na 1.5 uur in de meeste gevallen wel goed zit. Veel plezier met maken! Groeten, Bart van Turn Don´t Burn

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Goedemiddag Leontine,

      Wat tof dat je mijn recept hebt klaargemaakt en dat het alvast lekker ruikt! Hopelijk heeft het ook zo lekker gesmaakt. In ieder geval bedankt dat je de tijd hebt genomen om een review achter te laten. Dat waardeer ik heel erg!

      Met vriendelijke groet,

      Bart van Turn Don´t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept