Ga naar de inhoud

Gyros van het spit op de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Manmanman, dit is er ook wel weer een voor in de boeken hoor. Zelfgemaakte Gyros van je eigen spit, op je eigen barbecue. Als we meten op de schaal van comfort food gaat het niet veel beter worden als dit. Het kruidige smaakvolle vlees, in een mooie verse pita met een frisse zelfgemaakte tzatziki afgetopt met wat frietjes. Echt een ongekend feest in je mond. Wil jij nu weten hoe je dit gerecht zelf klaar maakt? Lees dan lekker verder waar ik je precies uitleg hoe en wat. 

Gyros: een Griekse klassieker

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat zijn roots heeft in de eeuwenoude culinaire tradities van het land. Oorspronkelijk bestaande uit dun gesneden plakjes varkensvlees, wordt gyros gemarineerd in een rijke mix van kruiden en specerijen. Dit mengsel van smaken wordt vervolgens op een spit gestapeld en boven een open vuur geroosterd, wat resulteert in een erg smaakvol gerecht. Wij wijken in ons recept dan ook niet veel af van de echte traditie en gebruiken voor het varkensvlees deze procureur van het livar kloostervarken. Dit is op het moment van schrijven het enige varkensvlees met het 3 sterren beter leven keurmerk en dat proef je echt. 

Directe bereiding op het spit

We bereiden deze gyros op het spit van the spit on fire in onze kamado BBQ. Dit doen we direct boven de kolen. Om er voor te zorgen dat dit niet te hard gaat vullen we de kolenmand maar aan 1 kant. Zodat het vlees ook tijd heeft om bij te komen en niet aan alle kanten wordt voorzien van stralingswarmte. Zo kan je de temperatuur beter controleren en kan de shoarma rustig draaien aan het spit.

Varkensvlees en kanon goede kruiden

Bij dit recept kiezen we voor procureur, omdat het vetgehalte en de textuur ervoor zorgen dat elke hap een waar genot is. En naast het kwalitatieve vlees is het ook erg belangrijk dat je de kruiden hiervoor op orde hebt. En dat je deze kruiden ook voldoende de tijd geeft om te marineren. Het liefst toch wel minimaal 4 uurtjes. Neem dit wel mee in je bereiding als je optimaal van de smaak wilt genieten. Mocht je nu niet al die losse kruiden in huis willen halen? Dan is deze gyros kruiden mix van van Beekum specerijen een top alternatief. Dan ben je in een keer klaar. 

Dus haal dat spit tevoorschijn, bereid je voor op een onvergetelijke barbecue beleving en geniet van je eigen gemaakte gyros van het spit. Het recept begint hieronder!

Gyros van het spit op de BBQ

Overheerlijke zelfgemaakte gyros met verse tzatziki van je eigen spit op je eigen barbecue. Veel beter gaat het niet worden! Maak het nu lekker zelf.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord gyros bbq, gyros bbq recept, gyros spit
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 4 uur
Porties 6 personen
Calorieën 750kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 tang
  • 1 scherp mes
  • 1 set hitte bestendige handschoenen
  • 1 rol aluminium folie
  • 1 grote ziplock zak
  • een aantal bakjes

Ingrediënten

  • 2 KG Procureur
  • 6 grote pita's(van de hanos of anders supermarkt)
  • 1 zak frietjes
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 2 hele rode uien
  • een halve komkommer

Voor de gyros kruidenmix

  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel uienpoeder

Voor de tzatziki

  • een halve komkommer
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram Griekse yoghurt(10% vet)
  • 1 halve citroen
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • peper en zout na smaak

Instructies

  • Om te beginnen halen we eerst de procureur uit de verpakking en deppen we deze rondom goed droog. Vervolgens snijden we de procureur in plakken van ongeveer 1 cm dik. Nadat je dat hebt gedaan kunnen de plakken procureur in de ziplock zak en meng je alle droge kruiden voor de kruidenmix met de zonnebloemolie. Meng dit even goed door elkaar waarna je het bij de procureur in de ziplock zak gooit.
    meng eerst de gyros kruiden
  • Vervolgens masseren we het vlees in de ziplock zak net zo lang totdat we het gevoel hebben dat de kruiden echt overal zijn gekomen. Leg vervolgens de ziplock zak in de koelkast en laat dit minimaal 4 uur marineren. Draai de zak halverwege ook nog een keer om zodat de kruiden die naar de onderkant zijn gezakt nog een keer langs het vlees heen kunnen.
    meng de kruiden goed in de ziplock zak
  • Dan hebben we nu mooi de tijd om de tzatziki klaar te maken. Rasp de halve komkommer heel erg fijn en stop dit in een schone theedoek. Knijp vervolgens met de theedoek al het vocht uit de komkommer. Er blijft een klein beetje over maar dit is goed. Doe deze komkommer pulp vervolgens samen met alle andere ingrediënten voor de tzatziki in een bakje en roer het goed door. Proef even en breng op smaak met peper en zout. Zet vervolgens afgedekt in de koelkast.
    tzatziki maken
  • Nadat de gyros minimaal 4 uur heeft gemarineerd snijd je eerst een ui doormidden. Een van deze helften spies je als eerst waarnaar je vervolgens de plakken procureur er een voor een aan rijgt. Je sluit af met de andere helft van de ui en draait de boutjes op het spit stevig vast.
    na 4 uur de plakken gyros aan het spit
  • Nu is het tijd om de gyros op het spit te laten draaien. We vullen alleen de achterkant van de kolenmand zodat het vlees niet de hele tijd wordt blootgesteld aan directe stralingswarmte. Zo is de temperatuur namelijk beter te controleren. We gaan voor een koepeltemperatuur van 175 graden Celsius. Zorg ervoor dat je de deksel zoveel mogelijk gesloten houd aangezien je op deze manier de temperatuur zo goed mogelijk stabiel kunt houden.
    Gyros op het spit en laten draaien
  • Snijd vervolgens als je het gevoel hebt dat de buitenkant mooi bruin en krokant wordt steeds een laagje van de gyros af en bewaar deze apart in een bakje, net zolang totdat je hem volledig hebt opgesneden. Ik warm op het eind de volledige lading gyros nog even indirect op zodat iedereen tegelijk kan eten.
    gyros bijna klaar
  • Als laatste snijd je de andere halve komkommer en de rode ui op in halve maantjes.
    Maak als laatste de frietjes en pita's klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vul deze met het vlees, frietjes, rode ui en komkommer en een flinke dot verse tzatziki. Vouw de pita's nu dicht met aluminiumfolie zoals op de foto.
    En nu aanvallen maar! Geniet van je eigen gemaakte gyros!
    Gyros van de BBQ eindresultaat

Voedingswaarden

Calories: 750kcal

Heb je de gyros zelf op je BBQ gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit gyros BBQ recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept