Om te beginnen halen we eerst de procureur uit de verpakking en deppen we deze rondom goed droog. Vervolgens snijden we de procureur in plakken van ongeveer 1 cm dik. Nadat je dat hebt gedaan kunnen de plakken procureur in de ziplock zak en meng je alle droge kruiden voor de kruidenmix met de zonnebloemolie. Meng dit even goed door elkaar waarna je het bij de procureur in de ziplock zak gooit.
Vervolgens masseren we het vlees in de ziplock zak net zo lang totdat we het gevoel hebben dat de kruiden echt overal zijn gekomen. Leg vervolgens de ziplock zak in de koelkast en laat dit minimaal 4 uur marineren. Draai de zak halverwege ook nog een keer om zodat de kruiden die naar de onderkant zijn gezakt nog een keer langs het vlees heen kunnen.
Dan hebben we nu mooi de tijd om de tzatziki klaar te maken. Rasp de halve komkommer heel erg fijn en stop dit in een schone theedoek. Knijp vervolgens met de theedoek al het vocht uit de komkommer. Er blijft een klein beetje over maar dit is goed. Doe deze komkommer pulp vervolgens samen met alle andere ingrediënten voor de tzatziki in een bakje en roer het goed door. Proef even en breng op smaak met peper en zout. Zet vervolgens afgedekt in de koelkast.
Nadat de gyros minimaal 4 uur heeft gemarineerd snijd je eerst een ui doormidden. Een van deze helften spies je als eerst waarnaar je vervolgens de plakken procureur er een voor een aan rijgt. Je sluit af met de andere helft van de ui en draait de boutjes op het spit stevig vast.
Nu is het tijd om de gyros op het spit te laten draaien. We vullen alleen de achterkant van de kolenmand zodat het vlees niet de hele tijd wordt blootgesteld aan directe stralingswarmte. Zo is de temperatuur namelijk beter te controleren. We gaan voor een koepeltemperatuur van 175 graden Celsius. Zorg ervoor dat je de deksel zoveel mogelijk gesloten houd aangezien je op deze manier de temperatuur zo goed mogelijk stabiel kunt houden.
Snijd vervolgens als je het gevoel hebt dat de buitenkant mooi bruin en krokant wordt steeds een laagje van de gyros af en bewaar deze apart in een bakje, net zolang totdat je hem volledig hebt opgesneden. Ik warm op het eind de volledige lading gyros nog even indirect op zodat iedereen tegelijk kan eten.
Als laatste snijd je de andere halve komkommer en de rode ui op in halve maantjes.Maak als laatste de frietjes en pita's klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Vul deze met het vlees, frietjes, rode ui en komkommer en een flinke dot verse tzatziki. Vouw de pita's nu dicht met aluminiumfolie zoals op de foto. En nu aanvallen maar! Geniet van je eigen gemaakte gyros!