10 BBQ tips voor beginners
Home 10 BBQ tips voor beginners Door Bart van Heulen BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje
Weer eentje voor in de boeken, de recepten boeken van Turn Don’t Burn. Dit keer een iets onbekender stuk vlees van de koe, de flank steak en als toevoeging op dit mooie zachte vlees, een Catalaanse romesco saus. Echt een prachtige toevoeging aan het vlees al zeg ik het zelf en weer eens heel wat anders als de standaard chimichurri of salsa verde. Niet dat beiden niet ongelofelijk lekker zijn. Maar je wil af en toe gewoon iets anders, toch?
Flank steak bevindt zich aan de achterkant van het rund, naast de platte spier in de buikstreek. Door de ligging van dit stuk vlees heeft het een intense smaak en een stevige textuur. Het is een typisch Amerikaans stuk vlees en kan rood gegeten worden. Het is in Nederland vrij onbekend, omdat het stuk flank van onze Hollandse melkkoe vaak niet echt lekker wordt gevonden vanwege de geringe hoeveelheid vet. Het wordt daardoor al heel snel droog. Maar het mooie hiervan is dat met deze Black Angus flank steak van The Butchery dit absoluut niet het geval is. Deze heeft namelijk een mooie vet-dooradering.
Romesco saus is een traditionele Spaanse saus gemaakt van geroosterde paprika’s, tomaten, amandelen, knoflook, olijfolie en rode wijn azijn. Deze saus is rijk van smaak, met een beetje pit en een lichte rokerigheid. Het is de perfecte begeleider voor gegrild vlees zoals deze flank steak omdat het de smaken van het vlees aanvult zonder het te overheersen.
Bij het bereiden van flank steak is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de steak die je hebt gekocht. Als je echt een dikke 3cm + steak hebt dan bereid je deze via de reverse sear methode die ik heb gebruikt in het recept hieronder. Mocht je nou een dunnere flank steak hebben dan kan het beter zijn om deze gewoon direct boven de kolen te grillen. Dan is reverse sear de moeite niet. Een kerntemperatuur van 52-55 graden Celsius is ideaal voor een medium-rare flank steak, dat is wat mij betreft ook de beste gaarheid om dit mooie stuk vlees te eten. Het is daarnaast belangrijk om het vlees na het grillen minstens 5-10 minuten te laten rusten voordat je het aansnijdt, zodat de sappen zich kunnen herverdelen. Doe je dit niet? Dan loopt je vlees helemaal leeg bij aansnijden en is het aanzienlijk droger met opeten, dat wil je natuurlijk niet.
Voor de romesco saus is het belangrijk om de paprika’s en tomaten goed te roosteren tot ze zacht en licht verkoold zijn. Dit geeft de saus zijn karakteristieke rokerige smaak.
In dit recept heb ik gekozen voor een klassieke Romesco saus maar je kunt variëren met de ingrediënten naar eigen smaak. Voeg bijvoorbeeld wat extra chilivlokken toe voor meer pit. Je kunt de saus ook verdikken met extra amandelen mocht het voor jou doen te dun zijn.
Serveer de flank steak met Romesco saus samen met gegrilde groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Nu je alle rand-informatie hebt, kunnen we beginnen aan het recept. Veel BBQ plezier!
En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast deze flank steak van de BBQ ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een behoorlijke hoeveelheid recepten gemaakt van kleine snacks tot gerechten waar je de hele dag mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Home 10 BBQ tips voor beginners Door Bart van Heulen BBQ-en is echt een van de tofste dingen om te doen als je een beetje
Groene asperges van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Groene asperges op de BBQ, een van de meest gezochte bijgerechten op het
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash
Mexicaans gevulde paprika’s van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een bijgerecht, of hoofdgerecht. Ik wist het namelijk niet helemaal nadat ik