Een iets onbekender stukje vlees van het rund. De Amerikaanse flank steak. Gemaakt met een hele zachte mediterrane Romesco saus. Echt genieten van het hoogste niveau!
We beginnen met het maken van de romesco saus. Hiervoor steken we de kolen van de barbecue alvast aan. Temperatuur is hier even niet belangrijk. Het gaat erom dat we de paprika roosteren, deze wordt dan geblakerd wat niet heel erg geeft. Doe dit lichtelijk rondom, dit geeft de paprika en de saus zijn gegrilde, gerookte smaak.Hierna roosteren we de amandelen kort in de pan, dit mag gewoon op het fornuis binnen of in een skillet op de barbecue. Het ligt er maar net aan of je dit toch je beschikking hebt.
Vervolgens snijden we alle andere ingrediënten voor de saus in grote stukken en voegen we dit samen met alle andere ingrediënten in de blender/keukenmachine. We maken hier vervolgens een gladde saus van. Nu is de saus klaar en mag je deze in de koeling zetten zodat deze mooi af kan koelen. Hij zal namelijk nog wat warm zijn van de gegrilde paprika.
Nu is het tijd om de flank steak uit de verpakking te halen. Dep deze rondom goed droog met keukenpapier en maal vervolgens met de zout molen grof zout over de gehele steak. Doe dit aan beide kanten en zet vervolgens de steak terug in de koelkast.
Nu is het tijd om de barbecue klaar te maken voor de bereiding. Ga voor een koepeltemperatuur van 130 graden Celsius en zorg ervoor dat je in dit eerste gedeelte van de bereiding de steak indirect kunt garen, dus niet direct boven de kolen. Steek nu ook de kernthermometer erin en stel deze in op een kerntemperatuur van 45 graden Celsius.
Als de kerntemperatuur van 45 graden Celsius is bereikt haal je de steak van de BBQ en bouw je deze om zodat je direct kunt grillen. Je grilt nu beide kanten kort totdat je de kerntemperatuur van 50-51 graden hebt bereikt. Hierna haal je de flank steak van de BBQ en laat je deze 5-10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen in het vlees zich weer kunnen herverdelen en daardoor wordt het niet droog. De kerntemperatuur zal gedurende dit rust proces in eerste instantie nog iets doorstijgen naar 52-53 graden wat medium rare is. Wat mij betreft de perfecte garing voor dit stuk vlees.
Snijd vervolgens de steak in dunne plakjes tegen de draad in zoals op de foto en bestrijk het met de Romesco saus. Je kan eventueel nog wat peper en zout toevoegen mocht dit het nodig hebben. Eetsmakelijk!