Ga naar de inhoud

Zelfgemaakte chili olie

Bart van Heulen achter de BBQ

Ik realiseerde me ineens dat ik nog geen recept had gedeeld voor zelfgemaakte chili olie. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Chili olie is namelijk een onmisbaar ingrediënt in het arsenaal van elke liefhebber van pittige smaken. Het geeft gerechten een heerlijke kick en kan op allerlei manieren worden gebruikt. Natuurlijk kun je chili olie in de winkel kopen, maar niets gaat boven een zelfgemaakte versie met jouw eigen twist. Het is simpel, snel en altijd nét wat lekkerder, toch? Laten we in dit recept duiken waar ik je precies laat zien hoe je het moet maken. 

Waar let je extra op bij het maken van chili olie?

Je maakt de olie in een glazen weck potje wat je voordat je de olie erin gooit wel eerst wat verwarmt met warm water. Ik heb het maar wat vaak gezien dat mensen de kokend hete olie in een potje doen dat koud is en dat op het moment knapt de boel uit elkaar, en dit willen we natuurlijk niet. We voegen aan dit potje een reeds gedroogde en verse kruiden aan toe en gieten dit af met kokend hete zonnebloem olie. Let dus goed op je handen en zorg ervoor dat je dit process doet in de wasbak of een andere bak waar het niet erg is als het fout gaat, better safe then sorry zeg ik altijd maar!

Eindeloze mogelijkheden

Zelfgemaakte chili olie is ontzettend veelzijdig. Gebruik het als smaakmaker voor gambas zoals hier, drizzle het over pizza of gegrilde groenten, of gebruik het als dipsaus voor dumplings. Wil je nog een extra twist geven aan jouw variant? Voeg een vleugje sesamolie of fijngemalen pinda’s toe voor extra smaak en textuur. Hoe je het ook gebruikt, deze chili olie geeft elk gerecht direct meer pit en karakter.

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Volg het recept hieronder en ontdek hoe eenvoudig het is om je eigen perfecte chili olie te maken. Geniet ervan!

Zelfgemaakte chili olie

Dit wil je een keer maken, dit spul is echt super! Probeer het zelf ook.
Gang Marinades, Olie, Sauzen
Keuken Chinees
Trefwoord chili olie maken, chili olie maken met chilivlokken, zelf chili olie maken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 6 personen
Calorieën 200kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Instructies

  • Pak een glazen weckpotje en knijp hier 3 tenen knoflook in. Pak vervolgens een rasp en rasp het sjalotje fijn en voeg dit ook toe. Lepel nu de gedroogde kruiden er bij in en zet een steelpan op hoog vuur met de zonnebloemolie erin. We verwarmen de olie nu tot het rookpunt.
    In de tussentijd verwarmen we het glazen weckpotje met wat warm kraanwater. Dit zodat het potje niet uit elkaar spat als we straks de olie erin gieten. Zodra de olie rookt is het tijd om dit in delen in het potje te gieten. Roer dit tussendoor goed door elkaar en kijk uit voor je vingers. Het beste doe je dit alles ook in de wasbak voor de zekerheid.
    Giet het potje helemaal vol en laat het vervolgens afkoelen. Je chili olie is nu klaar voor gebruik!
    chili olie maken

Voedingswaarden

Calories: 200kcal

Heb je deze chili olie nu zelf gemaakt?

En vond je het lekker? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast deze zelfgemaakte chili olie ook geïnteresseerd in andere saus en marinade recepten? Wij hebben inmiddels echt een behoorlijke hoeveelheid saus recepten gemaakt in onze sauzen & marinades categorie. Werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is een platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dacht ik zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

beefhammer bbq

Botermalse beefhammer van de BBQ

Botermalse beefhammer van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De beefhammer! Een trend die inmiddels al even ronddwaalt in de Nederlandse en

honing-mosterd spareribs

Honing-Mosterd Spareribs

Honing-Mosterd Spareribs Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Spareribs, toch wel een van de meest lekkere barbecue gerechten die er zijn. Dit behoort daarom

hotwings van de BBQ

Hotwings van de barbecue

Hotwings van de barbecue Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Hotwings, we kennen ze denk ik allemaal wel. Bij de KFC worden deze wings

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept