Ga naar de inhoud

Wat is 'the stall' of 'de zone' in BBQ land? Hier uitgelegd!

Bart van Heulen achter de BBQ

Als je al enige ervaring hebt met barbecueën, ben je waarschijnlijk wel bekend met het fenomeen ’the stall’ of ‘de zone’. Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met deze termen, maak je geen zorgen, ik ga het hier uitleggen. ‘The stall’ is een natuurlijk proces dat plaatsvindt tijdens het barbecueën van vlees en dan vooral bij grote stukken zoals brisket, procureur en rundernek. Dit proces kan soms frustrerend zijn, maar met een beetje geduld en begrip kun je er het beste van maken.

Dus, wat houdt ’the stall’ precies in?

Tijdens het garen van vlees bereikt de interne temperatuur een bepaald punt waarop het lijkt te stoppen met stijgen. Dit kan soms uren duren en het kan lijken alsof je vastzit op een bepaalde temperatuur. Dit is wat we ’the stall’ noemen. Het is belangrijk om te weten dat dit volkomen normaal is en eigenlijk altijd wel gebeurt bij het barbecueën van grote stukken vlees.

Maar waarom gebeurt dit?

‘The stall’ treedt op wanneer het vocht in het vlees begint te verdampen. Dit zorgt voor een afkoelend effect, vergelijkbaar met wanneer je zweet op een warme zomerdag. Het vocht op je huid verdampt en laat je lichaam afkoelen. Op dezelfde manier, wanneer het vocht in het vlees verdampt, koelt het de interne temperatuur af en veroorzaakt het een plateau in de temperatuurstijging.

Wat kan je er aan doen?

Nu je weet wat ’the stall’ is, vraag je je misschien af wat je kunt doen om het te bevorderen. Het eerste wat je moet onthouden, is dat geduld hier de sleutel is. Het is verleidelijk om de hitte op te krikken om het proces te versnellen, maar dit kan resulteren in ongelijkmatig gegaard of droog en taai vlees. Het beste wat je kunt doen is ontspannen, achterover leunen en genieten van de beleving. Vertrouw op het proces en weet dat je uiteindelijk beloond zult worden met heerlijk mals en sappig vlees.

De Texas crutch

Een andere techniek die je kunt proberen om ’the stall’ te bevorderen, is het inpakken van het vlees. Dit wordt ook wel “Texas crutch” genoemd. Wanneer je merkt dat je vlees in ’the stall’ zit en de temperatuur niet lijkt te stijgen, kun je het vlees strak inpakken in aluminiumfolie of slagers papier. Hierdoor wordt het vocht vastgehouden en wordt de verdamping verminderd, waardoor het plateau wordt doorbroken en de temperatuur weer begint te stijgen. Het is belangrijk om te weten dat door het inpakken van het vlees de korst, ook wel bark genoemd, minder knapperig kan worden. Mocht je dus van die lekkere smaakvolle korst houden, pak het vlees dan aan het eind van de bereiding nog even uit en leg het terug in de barbecue zodat de ‘bark’ kan herstellen. Dit gaat de smaakbeleving echt ten goede, geloof mij! Daarnaast is butchers paper de betere keuze voor het behoud van je bark. Dit papier ‘ademt’ namelijk en behoud dit zo beter als aluminiumfolie waarmee je het volledig isoleert.

Geen zorgen!

Maar, onthoud, ’the stall’ of ‘de zone’ is niets om je zorgen over te maken. Het is een normaal en natuurlijk proces wat vrijwel altijd plaatsvind. Heb geduld, vertrouw op het proces en geef het vlees de tijd die het nodig heeft. Dus ga naar buiten, steek je barbecue aan en geniet! Dat is namelijk het beste dat je kan doen en begin op tijd met BBQ-en! Het is uiteindelijk beter om je pulled pork eerder klaar te hebben en deze na de bereiding nog even warm te houden in een koelbox en in handdoeken gewikkeld. Zo houdt je het nog uren warm!

Snelle Pulled Pork

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. We geven je maar wat graag meer BBQ tips. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onder op de pagina. We staan je graag te woord via deze weg. 

Andere interessante blogs & recepten

NGP short ribs bbq

NGP Short Ribs van de BBQ

NGP Short Ribs van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Short ribs, we hebben ze al veelvoudig klaar gemaakt en vinden dit

2 gedachten over “Wat betekend ’the stall’ of ‘de zone’ in BBQ land? Hier uitgelegd!”

  1. 841158233379059fe354052db960cc80?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    Goedemiddag,

    Op mijn Bastard bereikt vlees te snel de kerntemperatuur. Dat wil zeggen dat mijn short ribs bijvoorbeeld al 90 graden zijn voordat er een degelijke bark vormt.
    Mijn dome temperatuur is 120 graden steady, ik snap er niks van. Ook lijkt er een volledig gebrek aan een stall te zijn.
    Ik had hetzelfde probleem met een brisket, volledig uitgedroogd maar zonder enige bark vorming.
    Enig idee?

    Vriendelijke groet,

    Rick

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Goedemiddag Rick,

      Bedankt voor je bericht en vraag. Ik wil je de volgende dingen even adviseren om te doen:

      1. Het ijken van je domethermometer. Het kan namelijk goed zijn dat de afgelezen temperatuur helemaal niet de werkelijke temperatuur in de dome is. Dit zien we vaker en daarom is er op het internet ook best wel veel te lezen over het ijken van thermometers. Is op Google heel veel over te vinden trouwens dus daar kom je vast wel uit.
      2. Ga in het vervolg tijdens de bereiding eens 20 graden lager zitten, op 100 graden i.p.v. 120. Hoe langer je je vlees namelijk de tijd geeft om de spiercellen af te breken, des te beter dit is voor het uiteindelijke resultaat.
      3. Pak je shortribs in met aluminiumfolie? Zo ja probeer dan eens Butcherspaper. Dit behoud de bark vele malen beter en breekt deze niet af zoals aluminiumfolie wel doet. Dit komt doordat butcherspaper ademt.
      4. De kwaliteit van je vlees, helemaal bij runder stukken zoals short ribs en brisket is echt heel erg belangrijk. Als je short ribs bereid van een doorgaanse Nederlandse melkkoe dan heb je sowieso al een lastig vertrekpunt. Dit vlees is namelijk in de meeste gevallen onvoldoende dooraderd met vet en dan krijg je gewoon geen mooi eindresultaat.
      5. Je kan als laatste zeker ook nog proberen om je vlees te injecteren. Ik heb een blog geschreven over het injecteren van pulled pork wellicht steek je daar nog iets van op.

      Hopelijk heb je hier een beetje wat aan! Veel succes met je bereidingen in de toekomst, laat het ons gerust weten op Instagram of Facebook als het gelukt is, of niet natuurlijk. Dan help ik je graag verder!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *