Hot & Fast Spareribs van de BBQ
Hot & Fast Spareribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Razend snel en zo lekker! In tegenstelling tot de low & slow
Een veelgestelde vraag in de barbecue wereld. Want hoe grill je een steak als ribeye nou zo, dat je hem met de perfecte gaarheid op je eigen bord krijgt. Velen zullen denken, dat doe je toch met gemak. Maar niets in minder waar. Want een paar graden verschil in de kerntemperatuur zorgt voor een heel ander resultaat. Zo kan jou mooie ribeye steak veranderen van heerlijk zacht naar een taaie bende, en dat willen we natuurlijk niet. Lees daarom lekker verder waar ik je precies uitleg hoe je zelf die ribeye grillt op je eigen barbecue met de perfecte gaarheid.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe dik jouw ribeye daadwerkelijk is. Heb je een dikke steak van meer dan 2cm dan is de benadering en bereiding anders als bij een dunne ribeye van 1cm. Een ribeye van een centimeter grill je namelijk gewoon boven de kolen. Maar op een dikke ribeye pas je de reverse sear methode toe. Wat dat is leg ik je uit.
Bij deze methode gaar je de ribeye eerst van binnen uit door deze gedurende een periode indirect te garen. Dit betekend dat de ribeye niet in direct contact komt met de kolen maar hier vanaf ligt of dat er bijvoorbeeld zoals bij een kamado een plate setter tussen ligt. Op deze manier creeer je een soort oven effect wat er voor zorgt dat de steak van binnen en buiten evenredig gaart. Op het moment dat we dan bijna de gewenste kerntemperatuur hebben grillen we deze nog kort af zodat we een mooi krokant korstje krijgen(ook wel de maillard reactie genoemd).
Dat leg ik je helemaal uit in het recept format wat ik hieronder heb uitgeschreven. Volg dit gewoon lekker en dan kom je er wel uit. het is voordat je begint wel echt belangrijk dat je een mooie kernthermometer hebt en bij voorkeur een die tijdens de bereiding in het vlees kan blijven zoals deze Meater 2 plus. Dan kan de deksel van de barbecue ook zoveel mogelijk gesloten blijven en dat gaat de bereiding dan weer ten goede.
We gaan in onze uitleg uit van de medium rare gaarheid aangezien dat bewezen de beste gaarheid is om een steak in te eten. Wil jij het nu anders, houdt dan onderstaande kerntemperaturen aan en zorg ervoor dat de uitgelegde fases iets wat mee schuiven zodat je op de gewenste eindtemperatuur uit komt. Hou er rekening mee dat de kerntemperatuur bij het af grillen verder stijgt, dus haal de steak er na het indirect garen af als de kerntemperatuur 5 tot 8 graden lager is dan de gewenste eindtemperatuur. Dit zodat je met het afgrillen op de juiste eind temperatuur komt.
Rare > 52 graden Celsius
Medium rare > 55 graden Celsius
Medium > 58 graden Celsius
Well done > 65 graden Celsius
Oh ja, nog een kleine toelichting voordat we beginnen. Het beste resultaat steak krijg je toch wel echt met een gietijzeren rooster of plancha. De hitte verdelende eigenschappen van gietijzer zijn namelijk subliem en vele malen beter als dat van RVS. Die echte crust die je op je vleesje wilt kan je hier dus beter mee bereiken. Oke, genoeg randinformatie, lets go.
Dan in ieder geval erg bedankt voor het lezen en maken van de bereiding. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Mocht dat nou zo zijn, laat het mij dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina en doe dit ook als het niet zo is. Dan leer ik namelijk ook graag van jou!
Ben je op zoek naar meer verschillende bereidingen of recepten voor op de barbecue? Zoek dan eens in de zoekbalk boven in de website. Daar vind je een variatie aan recepten om deze bij te kunnen gebruiken.
Heb je naar aanleiding van deze bereidingswijze vragen en/of opmerkingen? Laat het mij dan gerust weten via de reactie mogelijkheid onderin de pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord!
En niet vergeten,
Turn Don’t Burn
Hot & Fast Spareribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Razend snel en zo lekker! In tegenstelling tot de low & slow
Iberico Rib Fingers van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Snacks van de BBQ, wij zijn er dol op! Het mooie aan snacks
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash burgers
Warm gerookte zalm met sinaasappel glaze Facebook Instagram Door Bart van Heulen Warm gerookte zalm, een veel gegeten stukje vis tijdens de feestdagen. We weten