Ga naar de inhoud

Hoe grill je de perfecte ribeye steak op de BBQ?

Bart van Heulen achter de BBQ

Een veelgestelde vraag in de barbecue wereld. Want hoe grill je een steak als ribeye nou zo, dat je hem met de perfecte gaarheid op je eigen bord krijgt. Velen zullen denken, dat doe je toch met gemak. Maar niets in minder waar. Want een paar graden verschil in de kerntemperatuur zorgt voor een heel ander resultaat. Zo kan jou mooie ribeye steak veranderen van heerlijk zacht naar een taaie bende, en dat willen we natuurlijk niet. Lees daarom lekker verder waar ik je precies uitleg hoe je zelf die ribeye grillt op je eigen barbecue met de perfecte gaarheid.

De dikte van je steak

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoe dik jouw ribeye daadwerkelijk is. Heb je een dikke steak van meer dan 2cm dan is de benadering en bereiding anders als bij een dunne ribeye van 1cm. Een ribeye van een centimeter grill je namelijk gewoon boven de kolen. Maar op een dikke ribeye pas je de reverse sear methode toe. Wat dat is leg ik je uit.

Wat is de reverse sear methode?

Bij deze methode gaar je de ribeye eerst van binnen uit door deze gedurende een periode indirect te garen. Dit betekend dat de ribeye niet in direct contact komt met de kolen maar hier vanaf ligt of dat er bijvoorbeeld zoals bij een kamado een plate setter tussen ligt. Op deze manier creeer je een soort oven effect wat er voor zorgt dat de steak van binnen en buiten evenredig gaart. Op het moment dat we dan bijna de gewenste kerntemperatuur hebben grillen we deze nog kort af zodat we een mooi krokant korstje krijgen(ook wel de maillard reactie genoemd).

Hoe doe je dit dan precies?

Dat leg ik je helemaal uit in het recept format wat ik hieronder heb uitgeschreven. Volg dit gewoon lekker en dan kom je er wel uit. het is voordat je begint wel echt belangrijk dat je een mooie kernthermometer hebt en bij voorkeur een die tijdens de bereiding in het vlees kan blijven zoals deze Meater 2 plus. Dan kan de deksel van de barbecue ook zoveel mogelijk gesloten blijven en dat gaat de bereiding dan weer ten goede.

Kerntemperaturen

We gaan in onze uitleg uit van de medium rare gaarheid aangezien dat bewezen de beste gaarheid is om een steak in te eten. Wil jij het nu anders, houdt dan onderstaande kerntemperaturen aan en zorg ervoor dat de uitgelegde fases iets wat mee schuiven zodat je op de gewenste eindtemperatuur uit komt. Hou er rekening mee dat de kerntemperatuur bij het af grillen verder stijgt, dus haal de steak er na het indirect garen af als de kerntemperatuur 5 tot 8 graden lager is dan de gewenste eindtemperatuur. Dit zodat je met het afgrillen op de juiste eind temperatuur komt.

Rare > 52 graden Celsius
Medium rare > 55 graden Celsius
Medium > 58 graden Celsius
Well done > 65 graden Celsius

Gietijzer is king

Oh ja, nog een kleine toelichting voordat we beginnen. Het beste resultaat steak krijg je toch wel echt met een gietijzeren rooster of plancha. De hitte verdelende eigenschappen van gietijzer zijn namelijk subliem en vele malen beter als dat van RVS. Die echte crust die je op je vleesje wilt kan je hier dus beter mee bereiken. Oke, genoeg randinformatie, lets go.

De perfecte ribeye van de BBQ

Wil jij weten hoe je precies de juiste gaarheid bereikt voor jouw ribeye op de barbecue? Dan vertel ik je dat hier precies!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord ribeye bbq, ribeye op de bbq, ribeye steak
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 550kcal

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 BBQ tang
  • 1 snijplank met mes
  • 1 gietijzeren plancha of rooster
  • 1 kernthermometer met vaste probe

Ingrediënten

  • 4 stuks ribeye's
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal je steaks bij voorkeur 20 minuten voor de bereiding uit de koelkast en zout deze vervolgens rijkelijk aan alle kanten. Je hoeft niet bang te wezen dat het te zout wordt, je hebt bij voorkeur voor deze bereidingsmethode namelijk flinke dikke steaks te pakken. Ik doe mijn thermometer op dit moment ook alvast in het vlees zodat ik het straks enkel nog op de barbecue hoef te leggen.
    Ribeye met meater 2 plus probe
  • Zorg ervoor dat je de barbecue aansteekt en de temperatuur in de koepel opvoert naar 130 graden Celsius. We hebben daarnaast een opstelling nodig waarbij we zowel direct boven de kolen kunnen grillen als ook indirect kunnen bereiden. In mijn kamado heb ik daarom een gewoon rooster met daaronder een halve maan platesetter en daarnaast een gietijzeren plancha voor het afgrillen.
    Zodra de barbecue op temperatuur is mogen de ribeye steaks op het indirecte gedeelte en mag de deksel gesloten worden.
    Ribeye indirect op BBQ met Meater 2
  • We garen de ribeye's nu door tot een kerntemperatuur van 46 graden Celsius. Zodra deze temperatuur is bereikt halen we de ribeye's kort van de barbecue af. We voeren nu de temperatuur van de barbecue op naar 200 graden Celsius en leggen als deze temperatuur bereikt is de ribeye's op het gietijzeren rooster of plancha. We grillen deze nu aan beide kanten kort af voor het mooie bruine korstje. Dit duurt zo'n 2-3 minuten per kant. Houdt in deze fase de kerntemperatuur goed in de gaten, want aangezien de barbecue nu veel warmer is, stijgt deze ook veel harder. We willen voor medium rare gaan en dan is het belangrijk om de ribeye's bij ongeveer 53 graden kern van de barbecue af te halen.
    Ribeye indirect op BBQ met Meater 2 klaar
  • We laten de ribeye's vervolgens rusten onder een velletje aluminiumfolie voor een minuut of 10. Dit is lastig maar gaat uiteindelijk de beleving ten goede. Dit zorgt er namelijk voor dat al het vocht in het vlees, dat aan de oppervlakte is gaan liggen door de hitte weer terug in het vlees trekt. Dan krijg je vervolgens zo'n lekkere sappige steak. Doe je dit rusten niet, dan loopt al het vocht er zo uit bij het aansnijden, en dat is doodzonde natuurlijk.
    Ribeye's laten rusten met Meater plus
  • Na het rusten snijd je de steak in mooi dunne plakken en kan je het lekker opeten. Je kan er op dit moment nog voor kiezen om wat vers gemalen peper toe te voegen maar naar mijn idee heeft een mooie steak enkel wat zout nodig, en dit doe je natuurlijk vooraf.
    Geniet er van!
    ribeye klaar met grillen

Hopelijk weet je nu hoe jij perfect je ribeye klaarmaakt!

Dan in ieder geval erg bedankt voor het lezen en maken van de bereiding. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Mocht dat nou zo zijn, laat het mij dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina en doe dit ook als het niet zo is. Dan leer ik namelijk ook graag van jou!

Ben je op zoek naar meer verschillende bereidingen of recepten voor op de barbecue? Zoek dan eens in de zoekbalk boven in de website. Daar vind je een variatie aan recepten om deze bij te kunnen gebruiken. 

Heb je naar aanleiding van deze bereidingswijze vragen en/of opmerkingen? Laat het mij dan gerust weten via de reactie mogelijkheid onderin de pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord!

En niet vergeten,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept