Haal je steaks bij voorkeur 20 minuten voor de bereiding uit de koelkast en zout deze vervolgens rijkelijk aan alle kanten. Je hoeft niet bang te wezen dat het te zout wordt, je hebt bij voorkeur voor deze bereidingsmethode namelijk flinke dikke steaks te pakken. Ik doe mijn thermometer op dit moment ook alvast in het vlees zodat ik het straks enkel nog op de barbecue hoef te leggen.
Zorg ervoor dat je de barbecue aansteekt en de temperatuur in de koepel opvoert naar 130 graden Celsius. We hebben daarnaast een opstelling nodig waarbij we zowel direct boven de kolen kunnen grillen als ook indirect kunnen bereiden. In mijn kamado heb ik daarom een gewoon rooster met daaronder een halve maan platesetter en daarnaast een gietijzeren plancha voor het afgrillen. Zodra de barbecue op temperatuur is mogen de ribeye steaks op het indirecte gedeelte en mag de deksel gesloten worden.
We garen de ribeye's nu door tot een kerntemperatuur van 46 graden Celsius. Zodra deze temperatuur is bereikt halen we de ribeye's kort van de barbecue af. We voeren nu de temperatuur van de barbecue op naar 200 graden Celsius en leggen als deze temperatuur bereikt is de ribeye's op het gietijzeren rooster of plancha. We grillen deze nu aan beide kanten kort af voor het mooie bruine korstje. Dit duurt zo'n 2-3 minuten per kant. Houdt in deze fase de kerntemperatuur goed in de gaten, want aangezien de barbecue nu veel warmer is, stijgt deze ook veel harder. We willen voor medium rare gaan en dan is het belangrijk om de ribeye's bij ongeveer 53 graden kern van de barbecue af te halen.
We laten de ribeye's vervolgens rusten onder een velletje aluminiumfolie voor een minuut of 10. Dit is lastig maar gaat uiteindelijk de beleving ten goede. Dit zorgt er namelijk voor dat al het vocht in het vlees, dat aan de oppervlakte is gaan liggen door de hitte weer terug in het vlees trekt. Dan krijg je vervolgens zo'n lekkere sappige steak. Doe je dit rusten niet, dan loopt al het vocht er zo uit bij het aansnijden, en dat is doodzonde natuurlijk.
Na het rusten snijd je de steak in mooi dunne plakken en kan je het lekker opeten. Je kan er op dit moment nog voor kiezen om wat vers gemalen peper toe te voegen maar naar mijn idee heeft een mooie steak enkel wat zout nodig, en dit doe je natuurlijk vooraf. Geniet er van!