Smash burgers met rode uien chutney
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash burgers
Ik werd door de importeur van Meater in Nederland benaderd of ik een review wilde schrijven over hun vrij nieuwe Meater 2 plus model. En aangezien Meater een van de grotere al dan niet de grootste is op het gebied van BBQ thermometers kon ik hier absoluut geen nee tegen zeggen! Met meer dan 460.000 volgers op Instagram echt een bedrijf met een gigantische following in ieder geval. In mijn review licht ik deze kernthermometer uit van A tot Z en zal ik vertellen wat de goede en slechte punten zijn. Dus mocht je zelf interesse hebben om er een te kopen, of ben je in de markt voor een thermometer in het algemeen? Dan is dit wellicht de informatie waar je naar op zoek bent!
Apption Labs, het bedrijf achter Meater, is een innovatief technologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme thermometers. Ze zijn op 2 januari 2015 opgericht en hebben toen vrij snel het eerste model van de Meater in de markt gezet. Meater was met hun eerste model het eerste bedrijf dat een draadloze kernthermometer op de markt bracht en dit sloeg dan ook goed aan. Kort na de lancering van de meater volgde het meater block welke maar liefst 4 van deze probes bevatte waardoor je verschillende gerechten tegelijk kon meten. Of voor hele grote stukken vlees meerdere probes kon gebruiken. Vrij revolutionair destijds. De meater block had ook een ingebouwd scherm en geluid dus was helemaal compleet.
In juli 2021 werd Apption Labs overgenomen door Traeger Grills, het wel bekende merk achter de pelletsmokers en grills. En op 6 november 2023 kwam het model op de markt waar wij het nu met jou over gaan hebben. De Meater 2 plus. Er is een hoop veranderd in al die jaren, en dat ga ik je laten zien.
Ik testte de meater 2 plus in een sessie waarbij ik zelf een paar dikke ribeye steaks had gesneden. Ik ben hier voor de reverse sear methode gegaan waarbij ik de steaks eerst indirect heb gegaard tot een kerntemperatuur van 48 graden waarna ik ze aan beide kanten kort heb afgegrild tot 56 graden kerntemperatuur op een gloeihete plancha. Zo kon ik de nieuwe Meater testen zowel indirect als direct boven de hitte bron en hier van beide situaties iets van vinden.
Laten we beginnen bij het begin. Ik ontving de meater 2 plus in een mooi doosje met als inhoud de volgende zaken:
Om te beginnen met meten moest ik dus een app installeren, en ik moet zeggen dat ik nog niet eerder een device zo simpel heb weten te verbinden met mijn telefoon. Elke stap heeft zoals je onderstaand ziet gewoon netjes een Nederlandse uitleg. Mocht je overigens je telefoon op een andere taal ingesteld hebben staan dat wordt ook hier de juiste taal geserveerd. Bij heel veel van de stappen zie je ook video en filmpjes hoe het precies in zijn werk gaat en je wordt dan ook door het volledige proces heen geloodst.
Vervolgens koos ik in het menu voor rund en ribeye en kreeg ik hier precies een overzicht te zien van alle te kiezen kerntemperaturen maar dus ook met adviezen. Ik moet zeggen dat ik dit wel een hele toffe toevoeging vind aangezien niet iedereen de kerntemperaturen altijd in zijn hoofd heeft zitten. Op deze manier weet je gelijk hoe en wat en kan je de gewenste kerntemperatuur selecteren. Mocht je nu toch zelf je kerntemperatuur willen selecteren dan kan dit ook gewoon dus geen punt.
Hierna wordt gevraagd door de Meater app om de probe in het vlees te steken en kunnen we van start. Ze wijzen hier wel op het feit dat het belangrijk is om de thermometer tot aan de markering in het vlees te steken. De meet punten van de thermometer in het vlees zijn namelijk vele malen gevoeliger als die aan de buitenkant. Op het moment dat we de Meater er niet genoeg in steken hebben we dus kans dat de boel kapot gaat en dit willen we natuurlijk niet.
Al met al in de installatie en voorbereiding met de Meater app een verfrissende ervaring. Zoals ik eerder al zei heb ik nog niet vaker zo’n soepele en duidelijke setup gehad als bij dit apparaat.
Goed, de boel staat dus ingesteld en de barbecue had ik inmiddels opgestookt, nu is het tijd om de ribeye’s indirect op de barbecue te leggen. Ik sluit hierna de deksel en laat de warmte en de Meater hun werk doen. Ik heb de kerntemperatuur ingesteld en er vallen me 2 dingen op. De Meater 2 plus meet namelijk niet alleen de kerntemperatuur van het vlees, maar ook de omgevingstemperatuur gemeten aan het rooster. Dit is echt heel handig aangezien de temperatuurmeters in de dome van een kamado of andere barbecue lang niet altijd accuraat zijn en ook nog eens een hele andere temperatuur meten als aan het rooster. De rooster temperatuur is daarnaast ook het belangrijkst want dat is de temperatuur die je nodig hebt om je barbecue vooraf goed in stellen.
Hierna merk ik iets anders aan, ik krijg een melding dat de resterende kooktijk beschikbaar is. Dit is ook wel een toffe functie. De app berekent doormiddel van de interne, omgeving en doel temperatuur uit hoelang het nog gaat duren voordat het vlees klaar is. Ik kan me goed voorstellen dat dit helemaal bij lange bereidingen erg goed van pas komt, bij pulled pork bijvoorbeeld. Dan heb je toch een soort indicatie van hoe laat het eten klaar is. Bij mijn ribeye’s was de tijd niet zo heel spannend omdat het een vrij korte bereiding was maar toch, een handige functie wat mij betreft.
Zodra de meater richting de 48 graden Celsius komt haal ik de ribeye’s even van de barbecue en stook ik hem op naar 250 graden Celsius. Ik leg de ribeye’s vervolgens op de gietijzeren plancha en zorg ervoor dat beide kanten nog een mooie korst krijgen. Ik krijg in deze laatste fase ook een melding van de Meater 2 dat ik het vlees van de barbecue af moet halen waarna de Meater ook aangeeft dat het vlees aan het rusten is.
Vervolgens krijg ik hierna de laatste push melding dat het zover is om te eten. Ik snijd de ribeye’s aan met wat mij betreft een perfecte medium gaarheid. De meater stelde hier niet teleur en het vlees smaakte voortreffelijk dus dat was mooi meegenomen.
Nu komen we dus bij de conclusie terecht. Want dat is waar deze review eigenlijk helemaal om draait, mijn eigen beleving met deze thermometer. Ik moet zeggen, ik vind het echt wel een tof ding. Dit is een thermometer die in mijn standaard arsenaal gaat omdat je kan zien dat de producent hier echt bakken aan technologie in heeft gestopt. De Meater laad snel op, verbruikt amper batterij en qua gebruikersinterface is dit echt goed doordacht. Je wordt namelijk van begin tot eind volledig ‘gecoacht’ door de temperatuurmeter en daardoor ben je er van verzekerd dat je een stukje vlees, vis of anders op tafel zet dat precies de temperatuur heeft die jij voor ogen hebt. Dat is wat mij betreft echt top. Ook kan je deze Meater 2 plus gewoon direct boven de kolen gebruiken aangezien de omgevingsmeter wel 500 graden Celsius kan verdragen, ook echt uniek wat mij betreft. En draadloos betekend ook dat je deze perfect kunt gebruiken voor in een spit als je gyros of een hele kip klaar gaat maken. Je zit namelijk niet te martelen met draden en dergelijke.
Ja die zijn er zeker ook. Tijdens mijn gebruik wilde ik de kerntemperatuur in de app wat opschroeven toen deze in de ‘rusten’ fase was terecht gekomen. Dat ging helaas niet meer. Ik moest hierbij toen de app afsluiten en een nieuwe bereiding starten. Je kan overigens wel aan de temperatuur schroeven tijdens het normale gedeelte van de bereiding dus dat is prima. Enkel niet in deze laatste fase.
Het tweede punt is dat je moet zorgen dat je ten alle tijden de probe relatief in de buurt houd van het station/de houder. Hier zit namelijk het bluetooth systeem in verwerkt en deze versterkt het signaal richting je telefoon. Ik had op een gegeven moment de probe en telefoon in de keuken bij het aansnijden maar het station lag nog bij de barbecue en toen had ik geen connectie meer. Kleinigheidje maar vermeld het toch even.
Als laatst trilt de app behoorlijk veel tijdens de bereiding, dit zal iets zijn wat in de installatie kan worden gedempt maar zo met de standaard instelling is het wat mij betreft net te gek. Ik denk als je een lange sessie met pulled pork doet je hier wel even naar wilt kijken in ieder geval.
Wat mij betreft is dit gewoon echt een kanon van een kernthermometer en is deze in staat om alles te meter wat je nodig hebt als barbecuer. Ik geef deze kernthermometer dan ook een 8.7 op de schaal van 10. Want helemaal perfect is het nooit. Maar dit komt er toch wel lekker dicht bij in de buurt als je het mij vraagt, haha. Ik vind dan ook dat deze kernthermometer een aanwinst is voor zowel de beginnende als de ervaren barbecuer. De kosten voor deze Meater 2 plus zijn momenteel 129 euro wat natuurlijk best wel geld is, maar dit apparaat is dat zeker waard wat mij betreft.
Deze review is geschreven vanuit mijn eigen ervaring en mening en is bedoeld om jou als lezer te informeren en om te helpen een keuze te kunnen maken in jouw reis naar de juiste BBQ thermometer. De Meater 2 plus uit deze test is voorzien door Meater en de Nederlandse importeur ProBBQshop maar dit heeft geen invloed gehad op het resultaat. Mijn reviews zijn onafhankelijk en dat houdt ik graag zo.
Zo! Strik er omheen en klaar is Kees. Hopelijk heb je iets aan mijn review gehad! Mocht je nu vragen hebben? schroom dan niet en neem gerust contact met mij op via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord!
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash burgers
Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico varkenswangen
Mexicaans gevulde paprika’s van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Een bijgerecht, of hoofdgerecht. Ik wist het namelijk niet helemaal nadat ik deze
Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Echt weer een topsnack van de barbecue als je het mij vraagt. Ik