BBQ rubs, je hebt ze tegenwoordig is allerlei soorten en maten. Er zijn een legio aan verschillende producenten en er lijken er steeds meer te komen. Nu zijn wij bij Turn Don’t Burn niet vies van het gebruiken van andermans BBQ rubs. Er zijn namelijk gewoon een aantal hele sterke merken in de markt die ook ik graag gebruik. Maar op zijn tijd ga ik ook graag zelf met kruiden aan de gang. Ik begin dan meestal met dit basis recept die eigenlijk alle benodigde smaken bevat om een gerecht al heel erg lekker te maken. Lees rustig verder waar ik je eerst wat uitleg over BBQ rubs en waarom je bepaalde kruiden wel of niet moet gebruiken als je aan de slag gaat.
Een BBQ rub, wat is dat precies?
Een BBQ rub is een BBQ kruiden mengsel met in vele gevallen allerlei verschillende soorten kruiden. In de meeste gevallen zijn de basis voor een goede BBQ rub zout en suiker. Zout onttrekt namelijk vocht uit het vlees wat er voor zorgt dat je de buitenkant van het vlees mooi krokant kunt maken. Daarnaast zorgt suiker voor de mooie kruidenkorst ofwel ‘bark’ genoemd. Omdat het suiker zo mooi karamelliseert krijgt je echt een mooie smaakvolle korst op het vlees wat in vele gevallen lijkt alsof het er verbrand uit ziet maar niets is dus minder waar. Zout en suiker zijn dus de basis om je BBQ rub naar het volgende niveau te tillen. Ik licht deze hieronder nog even wat specifieker toe.
Zout
Een van de belangrijkste smaakmakers ter wereld is toch wel zout. Naast peper is dit het meest gebruikte ingrediënt om gerechten op smaak te brengen in zowel de keuken als buiten tijdens de BBQ. Dit is ook de reden dat je in vele BBQ rubs het zout ook terug ziet komen. De hoeveelheid zout is tevens ook gelijk een indicatie van de kwaliteit van de BBQ rub die je in huis hebt gehaald. Zout is namelijk naast de meest gebruikte ook de goedkoopste smaakmaker. Heb jij dus BBQ rubs in huis gehaald voor weinig geld? Dan is de kans groot dat deze een hele grote hoeveelheid zout bevatten. Dit wil je eigenlijk niet. Je kan namelijk beter rubs in huis halen met minder of geen zout en dan achteraf je vlees nog wat nazouten mocht je dit willen. Let daar dus goed op als je nieuwe rubs in huis haalt!
Suiker
Naast zout is suiker een veelvoorkomende specerij die gebruikt wordt in BBQ rubs. Dit heeft te maken met het karameliserende effect wat suiker bezorgd. Met name voor low & slow bereidingen in dit erg belangrijk. Op het moment dat je bijvoorbeeld pulled pork aan het maken bent is de zogenoemde ‘bark’ erg belangrijk. De bark is de kruidenkorst die zich opbouwt gedurende de bereidingstijd, dit is een combinatie van kruiden en suikers vanuit de rub en het vlees die zich aan de buitenkant van het vlees bevestigd. De bark is mega smaakvol en dus echt waardevol om te hebben op je vlees. Hiervoor is dus suiker nodig. Ga je dus low & slow BBQ-en en vlees bereiden voor een langere periode op een lagere temperatuur? Zorg dan dat je BBQ rub in ieder geval suiker bevat! Dit gaat de uiteindelijke smaakbeleving echt ten goede!
Peper
Naast zout en suiker is peper ook een veel voorkomende smaakmaker. Peper zorgt voor dat lekkere pitje in je gerecht en geeft een mooie kick aan het eindresultaat. Naast dat het een lekker toevoeging is. Is peper ook een van de voordeligere specerijen om te gebruiken. Dat is ook een van de redenen dat je deze vaak terug ziet in BBQ rubs.
Andere specerijen
Naast zout, suiker en peper wordt eigenlijk een breed scala aan verschillende kruiden toegevoegd. Dit is zo’n breed scala aan kruiden dat het veel te veel is om hier allemaal te vernoemen. Bij Turn Don’t Burn hebben we BBQ rubs met gerookte knoflook, wasabi, gember, kurkuma, kerrie, anijs en nog vele andere soorten kruiden. Het mooie is dat al deze additionele kruiden weer eigen karakteristieken hebben wat weer goed gaat op bepaalde gerechten. Kijk daarom goed naar de inhoud van een BBQ rub voordat je deze koopt en op je vlees smeert. Er zijn namelijk bepaalde kruiden die echt goed gaan op varken maar weer minder goed zijn op lamsvlees. En andere kruiden die lekker zijn op kip, maar weer niet zo goed gaan op rundvlees. Let daar dus goed op voordat je een BBQ rub aanschaft.
De juiste kruiden kopen om je eigen rub mee te maken
Als ik kruiden koop om mijn eigen BBQ rubs mee te mengen dan haal ik deze eigenlijk altijd bij Van Beekum Specerijen. Deze partij heeft naast echte kwalitatieve kruiden ook serieus goede prijzen voor hun producten. Je kan hier dus met een gerust hart je kruiden inkopen.
BBQ rub zelf maken
Dat doe je als volgt!
Voeg de volgende ingrediënten aan elkaar toe in een bakje of schaal en meng door elkaar. Voor de duidelijkheid, een eetlepel of theelepel is afgestreken dus niet met een dikke bult erop.
3 eetlepels bruine suiker of rietsuiker
4 eetlepels paprika poeder
3 eetlepels zout
3 eetlepels vers gemalen zwarte peper
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel cayennepeper
Je kan er vanuit deze basis dus voor kiezen om andere soorten kruiden toe te voegen of de een te vervangen door de andere. Wil je bijvoorbeeld een eigen bbq rub maken die wat meer cajun style is? Dan kan je 1 eetlepel gedroogde oregano en tijm toevoegen.
Let op! Low & Slow tegenover Hot & Fast?
Het is belangrijk om van tevoren wel even te bepalen of je de zelfgemaakte rub gaat gebruiken voor een lange bereiding op laag vuur of een snelle bereiding op hoog vuur. Ga je namelijk op een hoge temperatuur direct boven het vuur je vlees bereiden dan is het zaak om de suiker uit je Rub recept weg te laten. Suiker verbrand namelijk bij hoge temperaturen en boven direct vuur. Ga je dus een steak klaarmaken of een picanha boven de vlammen, laat dan je suiker weg uit de kruiden mix!
Basis BBQ Rub recept
Ingrediënten
- 3 eetlepels bruine suiker of rietsuiker
- 4 eetlepels paprika poeder
- 3 eetlepels zout
- 2 theelepels knoflook poeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel cayenne peper
Instructies
- Voeg de volgende ingrediënten aan elkaar toe in een bakje of schaal en meng door elkaar. Voor de duidelijkheid, een eetlepel of theelepel is afgestreken dus niet met een dikke bult erop. 3 eetlepels bruine suiker of rietsuiker4 eetlepels paprika poeder 3 eetlepels zout3 eetlepels vers gemalen zwarte peper2 theelepels knoflookpoeder1 theelepel uienpoeder1 theelepel cayennepeper Je kan er vanuit deze basis dus voor kiezen om andere soorten kruiden toe te voegen of de een te vervangen door de andere. Wil je bijvoorbeeld een eigen bbq rub maken die wat meer cajun style is? Dan kan je 1 eetlepel gedroogde oregano en tijm toevoegen.
Voedingswaarden
Heb je deze BBQ rub zelf gemaakt?
Wederom erg bedankt voor het lezen van ons recept! We hopen dat je er wat aan hebt gehad! Mocht dat nou zo zijn, laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina.
Ben je op zoek naar recepten waar je deze zelfgemaakte BBQ rub toe kunt passen? Kijk dan eens naar de pulled chicken, pulled pork of pulled beef recepten. Zoals eerder gezegd kan deze dry rub gemaakt met suiker namelijk perfect op gerechten die indirect worden bereid en niet direct met het vuur in aanraking komen.
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten via de reactie mogelijkheid onderin de pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord!
En niet vergeten,
Turn Don’t Burn