Ga naar de inhoud

Tajine met rundvlees van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Ben je op zoek naar een verrassend recept voor je volgende BBQ sessie? Dan is deze tajine met rundvlees van de BBQ echt iets voor jou! Dit gerecht biedt een smaakvolle twist op de traditionele tajine en is gegarandeerd een hit bij je gasten. Lees verder voor het recept en ontdek meer over de oorsprong van tajine en waarom dit gerecht zo geliefd is. Een keer wat anders als de dingen die je normaal klaarmaakt op je barbecue!

Wat is Tajine?

Tajine is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Noord-Afrikaanse keuken, met name in landen zoals Marokko, Algerije en Tunesië. Het wordt traditioneel bereid in een aardewerken stoofpot, ook wel bekend als een tajine, die langzaam wordt gekookt op een laag vuur. Het gerecht bestaat vaak uit een combinatie van vlees, groenten, kruiden en gedroogd fruit, en staat bekend om zijn rijke smaken en aromatische kruiden.

Waar koop je een tajine? 

Er zijn verschillende plekken waar je online een tajine kunt kopen. Ik ben voor mijn tajine in Amsterdam geweest op plein 40-45 bij Tanger Markt. Hier koop je voor 15 euro een echte aardewerk tajine. Echt zoals het bedoeld is. Dus wat mij betreft ga je voor je tajine naar die of een soortgelijke winkel. Dan heb je de volledige beleving te pakken. 

Een lekkere bereiding van rundvlees

Voor dit recept gebruiken we deze riblappen die langzaam worden gegaard in de tajine. Door de indirecte bereiding komt het vlees niet direct in contact met de hitte van de kolen, waardoor het langzaam en gelijkmatig gaart. Dit zorgt voor een sappige en smaakvolle tajine met mooie uitgesproken smaken. Voor een extra dimensie voegen we de Ras el Hanout kruidenmix toe van Van Beekum Specerijen. Deze kruidemix bevat eigenlijk alles wat je nodig hebt om een overheerlijke tajine klaar te maken.

Met deze tajine met rundvlees geef je je barbecue avonturen een nieuwe draai en verras je je gasten met een onvergetelijke smaakbeleving. Ga aan de slag en ontdek dit heerlijke gerecht zelf!

Dus, hoe maak je deze tajine met rundvlees van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Tajine van de BBQ
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Tajine met rundvlees van de BBQ

Overheerlijke tajine met rundvlees gemaakt op je eigen barbecue! Probeer dit recept nu ook.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Algerije, Marokko, Tunesië
Trefwoord Marokaanse tajine, rundvlees tajine, tajine bbq, tajine maken, tajine recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Porties 5 personen
Calorieën 750kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 Tajine
  • 1 maatbeker
  • 3-4 losse bakjes
  • 1 eetlepel
  • 1 BBQ tang(rubber)

Ingrediënten

  • 1 KG Riblappen
  • 2 1/2 eetlepels Ras el Hanout
  • 4 grote aardappelen vastkokend
  • 10 stuks wortels
  • 2 hele witte/gele uien
  • 1 blikje doperwtjes
  • 1 gemiddelde tomaat

Instructies

  • Snijd de riblappen in blokjes en kruid deze met 2 eetlepels ras el hanout. Laat dit vervolgens marineren in de koelkast. Snijd vervolgens de uien in halve ringen , de aardappels in 4en, de wortels door de midden en de tomaat in plakken.
    snijd eerst alles klein tajine BBQ
  • Maak vervolgens de barbecue klaar voor directe verhitting op 150 graden koepeltemperatuur. Zodra de barbecue deze temperatuur heeft bereikt braad je even kort(10 minuten) de riblappen aan zodat deze rondom gaar zijn. Haal vervolgens de riblappen uit de tajine en doe de uienringen erin. Bak deze even kort aan en leg vervolgens het vlees erop. Dit zorgt ervoor dat je vlees niet kan verbranden aangezien de uien het grootste gedeelte van de hitte opvangen.
    Pak nu een maatbeker en vul deze met 200 ml water, 5 eetlepels olijfolie en een 1/2 eetlepel ras el hanout. Meng dit vervolgens goed door elkaar en zet de riblappen en de uien met dit mengsel onderwater.
    vlees in tajine aanbraden
  • Bedek het vlees vervolgens met de gesneden aardappel, wortel, doperwtjes en als laatste een aantal plakjes tomaat. Schep met een eetlepel als laatste wat van het kookvocht over alles ingrediënten in de tajine. Zo nemen ook de aardappels, wortels en doperwtjes mooi de smaak op van de ras el hanout. Nu kan vervolgens de deksel erop en sluiten we ook de barbecue.
    Laat de temperatuur op de barbecue vervolgens rustig teruglopen naar 120-130 graden Celsius zodat het geheel mooi door pruttelt. Kijk geregeld of er nog genoeg vocht in de tajine zit. Als dit niet het geval is vul je dit bij met wat water.
    tajine vullen met aardappen, wortel, doperwten en tomaat
  • Na een uur of 3-4 is de tajine klaar. Dit kan je voelen aan het vlees, dit is dan echt mooi zacht zoals bij andere vormen van stoofvlees.
    Serveer de tajine met wat brood op zichzelf staand. Echt genieten dit!
    Tajine van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 750kcal

Heb je deze tajine zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

Ben je naast dit tajine recept voor de BBQ geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

maiskolf bbq 2 - Turn Don't Burn

Harissa Maiskolven van de BBQ

Harissa Maiskolven van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Maiskolven van de BBQ, we hebben ze denk ik allemaal wel eens klaargemaakt.

Sticky toffee pudding van de BBQ

Sticky toffee pudding van de BBQ

Sticky toffee pudding van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wil je een echte smaakexplosie ervaren na een geslaagde BBQ avond? Dan

Laat hier je review achter

4 gedachten over “Tajine met rundvlees van de BBQ”

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Bedankt dat je de tijd hebt genomen om te reageren Deniz en fijn dat het heeft gesmaakt!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Fijn om te lezen Marion! Dat doet me altijd goed, dit soort reacties. Er zitten vast nog wel een paar lekkere recepten tussen op de website. Geniet er van en bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren.

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept