Ga naar de inhoud

Spareribs van het spit

Soms heb je gewoon zin in spareribs. En dan niet klassiek uit de smoker of op de 3-2-1- methode, maar van het spit. Juist, die langzaam ronddraaiende klassieker boven gloeiend hete kolen. We gingen deze keer aan de slag met spareribs aan het spit op onze Monolith kamado barbecue, en dat bleek een schot in de roos. We bereidden de ribs met de rotisserie namelijk direct boven de kolen. Door deze directe hitte en de draaiende beweging krijg je iets bijzonders: malse ribbetjes met een beetje bite en een heerlijk krokant jasje rondom. En dat allemaal binnen anderhalf uur: wat wil een mens nog meer?

Waarom doen we spareribs aan het spit?

Normaal gesproken worden spareribs vaak low & slow bereid – indirect en langzaam gegaard. Maar door ze aan het spit te grillen, krijg je een totaal andere structuur en smaak. De buitenkant wordt mooi krokant en licht gekarameliseerd, terwijl het vlees van binnen sappig en zacht blijft. En het mooiste? Je hebt er bijna geen omkijken naar. De rotisserie doet al het werk.

175 graden directe hitte

We grillen de spareribs direct boven de houtskool, op een temperatuur van zo’n 175 graden Celsius. Dat lijkt misschien wat aan de hoge kant, maar door het continu draaien krijgen de ribs niet de kans om uit te drogen of te verbranden. Sterker nog, het zorgt voor een perfect gebalanceerde garing: een sappige binnenkant en dat knapperige randje waar je elke keer weer naar teruggrijpt. Ik vulde wel in mijn barbecue een halve kolenmand zodat de spareribs niet continue over de volledige breedte de directe warmte straling krijgen maar aan 1 kant. Dan gaart het mooi continue en niet te hard. 

Serveer ze zoals jij dat wilt

Wij gebruiken in onze bereiding enkel wat mooie gedroogde kruiden die we zelf mixen tot een rub zonder suiker. Dit doen we omdat suiker boven directe hitte snel verbrand en we willen natuurlijk geen bittere smaak aan onze spareribs. Het is dus van belang dat je in deze bereiding een rub gebruikt zonder suiker of de rub uit het recept klaar maakt, deze is geweldig lekker! Mocht je toch nog iets van een laksaus of glaze willen gebruiken? Doe dit dan na de bereiding als de ribben er net af zijn.

Klinkt goed? Dan weet je wat je te doen staat. Spit klaarzetten, kolen aan, rotisserie monteren en gassen maar. Deze spareribs van het spit gaan je niet teleurstellen.

Spareribs van het spit

Deze keer spareribs van het spit direct boven de kolen! Een geweldig gezicht en ook nog eens heel dik in orde qua smaak en gaarheid. En dat alles binnen 1.5 uur!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord spareribs kamado, spareribs spit, spareribs spit bbq
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Servings 2 personen
Calorieën 550kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de kruidenrub/mix zonder suiker

Instructies

  • We zorgen ervoor dat we het spit op onze barbecue monteren en de barbecue inrichten op 175 graden directe verhitting. Plaats enkel aan de voorkant of aan de achterkant van de kolenmand of barbecue houtskool zodat de sparerib niet de volledige bereiding vol die directe straling op zich krijgt.
    Spit gebruiken in dit recept
  • We voegen nu alle ingredienten van de kruidenrub bij elkaar en mengen goed. Haal de spareribs uit de verpakking en dep goed droog met keukenpapier. Verwijder vervolgens het vlies aan de achterkant van de sparerib door er met een bot mes of achterkant van een lepel onder te wippen en deze er vanaf te trekken. We gaan hierna de sparerib royaal kruiden met de rub. Zorg dat al het oppervlakte bedekt is.
    Rijg vervolgens de sparerib door het spit en ga om de 2-3 ribben weer door het vlees heen zodat deze stevig op het spit zit.
    spareribs kruiden en aan het spit doen
  • Gaar nu de sparerib aan het spit op de kamado of andere barbecue voor een periode van 1.5 uur. Hier op de foto zie je ook dat ik maar een halve kolemand heb gevuld. Na 1.5 uur moet de rib ongeveer rond de 90 graden kern temperatuur zitten en kan de sparerib er vanaf.
    spareribs aan het spit met halve kolenmand vol
  • Je kan het eventueel na de bereiding nog inlakken met een mooie barbecue saus maar dat is absoluut niet vereist. De ribben in combinatie met de rub hebben al een fantastische smaak!
    Geniet ervan!
    spareribs serveren

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Heb jij deze spareribs van het spit zelf gemaakt?

Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit spareribs van het spit recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën. 

Leren barbecueën doe je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is dé plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!

Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

kip shoarma van het spit op de BBQ

Shoarma van het spit op de BBQ

Shoarma van het spit op de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhh, een broodje shoarma van het spit en nog wel zelf

20250530 090903 scaled e1748590017705 - Turn Don't Burn

MEATER Pro Duo review: Van A tot Z

Home Meater Pro Duo review: Van A tot Z Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Naar aanleiding van mijn eerdere samenwerking afgelopen jaar met de importeur

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept