Shoarma van het spit op de BBQ
Shoarma van het spit op de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhh, een broodje shoarma van het spit en nog wel zelf
Soms heb je gewoon zin in spareribs. En dan niet klassiek uit de smoker of op de 3-2-1- methode, maar van het spit. Juist, die langzaam ronddraaiende klassieker boven gloeiend hete kolen. We gingen deze keer aan de slag met spareribs aan het spit op onze Monolith kamado barbecue, en dat bleek een schot in de roos. We bereidden de ribs met de rotisserie namelijk direct boven de kolen. Door deze directe hitte en de draaiende beweging krijg je iets bijzonders: malse ribbetjes met een beetje bite en een heerlijk krokant jasje rondom. En dat allemaal binnen anderhalf uur: wat wil een mens nog meer?
Normaal gesproken worden spareribs vaak low & slow bereid – indirect en langzaam gegaard. Maar door ze aan het spit te grillen, krijg je een totaal andere structuur en smaak. De buitenkant wordt mooi krokant en licht gekarameliseerd, terwijl het vlees van binnen sappig en zacht blijft. En het mooiste? Je hebt er bijna geen omkijken naar. De rotisserie doet al het werk.
We grillen de spareribs direct boven de houtskool, op een temperatuur van zo’n 175 graden Celsius. Dat lijkt misschien wat aan de hoge kant, maar door het continu draaien krijgen de ribs niet de kans om uit te drogen of te verbranden. Sterker nog, het zorgt voor een perfect gebalanceerde garing: een sappige binnenkant en dat knapperige randje waar je elke keer weer naar teruggrijpt. Ik vulde wel in mijn barbecue een halve kolenmand zodat de spareribs niet continue over de volledige breedte de directe warmte straling krijgen maar aan 1 kant. Dan gaart het mooi continue en niet te hard.
Wij gebruiken in onze bereiding enkel wat mooie gedroogde kruiden die we zelf mixen tot een rub zonder suiker. Dit doen we omdat suiker boven directe hitte snel verbrand en we willen natuurlijk geen bittere smaak aan onze spareribs. Het is dus van belang dat je in deze bereiding een rub gebruikt zonder suiker of de rub uit het recept klaar maakt, deze is geweldig lekker! Mocht je toch nog iets van een laksaus of glaze willen gebruiken? Doe dit dan na de bereiding als de ribben er net af zijn.
Klinkt goed? Dan weet je wat je te doen staat. Spit klaarzetten, kolen aan, rotisserie monteren en gassen maar. Deze spareribs van het spit gaan je niet teleurstellen.
Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit spareribs van het spit recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën.
Turn Don’t Burn is dé plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!
Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Shoarma van het spit op de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhh, een broodje shoarma van het spit en nog wel zelf
Gyros van het spit op de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Manmanman, dit is er ook wel weer een voor in de
Citroen-knoflook kip aan het spit Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Zo, het was eens tijd om met het mooie spit van Monolith aan
Home Meater Pro Duo review: Van A tot Z Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Naar aanleiding van mijn eerdere samenwerking afgelopen jaar met de importeur